Η υπόθεση Αποστολάκη στον πρόσφατο κυβερνητικό ανασχηματισμό του Μητσοτάκη θυμίζει δωρεές οργάνων. Ο κ. Αποστολάκης έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ υπουργός. Τώρα ο Μητσοτάκης θεώρησε ότι βρήκε κελεπούρι για να κάνει «σφήνα» στον ΣΥΡΙΖΑ. Αίφνης ο πανάξιος Αποστολάκης έγινε δειλός, εξωμότης, άκαπνος, άκαρδος κλπ. Αλλά πίσω από τα πιπεράτα ρεπορτάζ κρύβεται η ουσία. Πως πιότερη σημασία έχει η πολιτική και πολύ λιγότερη οι άνθρωποι που την σαρκώνουν. Άλλοι λιγώνονται από την εξουσία, άλλοι μεταγράφονται σαν τον Χρυσοχοΐδη, τον Μπένο, την Ξενογιαννακοπούλου, άλλοι αλλάζουν ιδέες και θέσεις σαν πουκάμισα ή φιδόδερμα. Και όλα αυτά μπροστά στα μάτια του λαού που τον θέλουν χειροκροτητή, ωτακουστή, παθητικό, χρήστη της κλειδαρότρυπας. Να βλέπουμε, λοιπόν, όλο το δάσος και όχι τα χαμόκλαδα. Να ένα μεγάλο μάθημα.
***
Στη συγκέντρωση για το ασφαλιστικό που καλούσε η ΑΔΕΔΥ, όπως είχαμε χρέος, η ΕΡΓΑΣ και το Μ-Λ ΚΚΕ ήταν από νωρίς στο Σύνταγμα. Κατά τις 8μ.μ. άρχισε να φτάνει το ΚΚΕ-ΠΑΜΕ που είχε φροντίσει να σπείρει τα μεγάφωνα του σε όλη την έκταση του Συντάγματος. Καπέλωμα το λέμε κοινώς. Προφανώς ύστερα από εντολή έβαλαν πανό μπροστά από την ΕΡΓΑΣ, ύψωναν τις σημαίες του ΠΑΜΕ ώστε να κρύψουν τις υπόλοιπες, έσπρωχναν με ηλίθιο τραμπουκισμό. Αποφύγαμε τις διενέξεις, αλλά δεν αποφύγαμε να σκεφτούμε πως ο ρεβιζιονιστής είναι σαν το λύκο. Αλλάζει μαλλί, αλλά δεν αλλάζει χούγια. Ύστερα θα μιλήσουν για λαϊκή ενότητα…
***
Ιδού ένα απάνθισμα αμείλικτων αριθμών: -68.788 έχει ξοδέψει ο Μητσοτάκης για προσωπική προβολή στα media. Μέσα στους δέκα πρώτους ευρωπαίους. Μπράβο. -3.295 έλληνες στρατιώτες μέσω του ΝΑΤΟ στο …Αφγανιστάν. Τι ακριβώς περιφρουρούσαν; -«Τι είναι ο κέδρος μπροστά στο κέρδος;» Αντιγράφουμε. -25εκ. ευρώ σε εταιρείες για αντιπλημμυρικά έργα, θα πνιγούν στο χρήμα! -Ανατιμήσεις σε βασικά είδη τροφίμων. Όχι, θα περίμεναν. -785 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό! -168,5 δισ. ευρώ δαπανά η ΕΕ για εξοπλισμούς. Στη δεύτερη θέση η Ελλάδα με 2%. Ασημένιο μετάλλιο. -722εκ. ευρώ μοίρασε η Αττική οδός στις εταιρείες Άκτωρ και Avax.
***
Πάνε πάνω από 30 χρόνια απ’ όταν ο ρώσικος ιμπεριαλισμός «μπούκαρε» στο Αφγανιστάν. Τανκς, στρατός, η χαρά των Κνιτών γιατί αυτό ήταν τάχα διεθνισμός. Πώς είχαν τα γεγονότα; Το 1979 ο ρώσικος στρατός ανατρέπει τον βασιλιά Νταούντ και εγκαθιδρύει κυβέρνηση κατοχής, με τα λιγοστά στελέχη και ακόμα λιγότερη λαϊκή απήχηση, του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (Ρεβιζιονιστικό Κόμμα Αφγανιστάν). Ήταν ένα στρατιωτικό πραξικόπημα και καραμπινάτη επέμβαση με δεκάδες χιλιάδες ρώσικο στρατό. Μέχρι το 1987 οι Μπρεζνιεφικοί κατοχείς αλλάζουν 3 κυβερνήσεις με τελευταίο τον Χατζιμπουλάχ Μωχάμετ, ο οποίος ηττάται από τους Ταλιμπάν και κατακρεουργείται. Οι Ταλιμπάν βοηθούνται από τις ΗΠΑ και τη Δύση με χρήματα, υλικό και τεχνογνωσία. Ακολουθεί μια μεταβατική περίοδος, ώσπου το 2001 οι Αμερικάνοι επεμβαίνουν ένοπλα στην πολύπαθη χώρα για να αποχωρήσουν ηττημένοι το 2021. Όπως θα λέγαμε, «ίδιοι είναι οι ιμπεριαλιστές, όποια μάσκα κι αν φορούν».