Η επίσκεψη Πομπέο στην Κρήτη ανέδειξε και πάλι όλα τα προβλήματα που γεννά και τρέφει ο ιμπεριαλισμός και οι ΗΠΑ. Πολλοί νόμισαν και πίστεψαν την περίοδο Ομπάμα ότι η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση αφάνισε ή κουκούλωσε τις πληγές του κόσμου και η συνεννόηση των ισχυρών του κόσμου αποβαίνει και σ’ όφελος των λαών και των απλών ανθρώπων. Ο Πομπέο ήρθε να στήσει γέφυρες φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στον Μητσοτάκη και τον Ερντογάν και αν δεν πάει επίσκεψη στον γείτονα είναι γιατί τα αμερικάνικα λόμπυ κρατούν γινάτια για τις πρωτοβουλίες της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή. Σιγά όμως μην οι ΗΠΑ θέλουν να χάσουν ένα στρατηγικό συνέταιρο. Αυτόν που πατάει σε Συρία, Λιβύη και Κύπρο, χώνει τη μουσούδα του στη διένεξη Αζέρων και Αρμενίων θέλοντας να προβληθεί ως ηγέτης των απανταχού μουσουλμάνων.
Αναμφίβολα, το πεδίο αντιπαράθεσης των «μεγάλων» βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, με τη διένεξη ΗΠΑ-Κίνας να σιγοβράζει. Αλλά οι ΗΠΑ δε θέλουν να εγκαταλείψουν τη Μεσόγειο που αποτελεί τανάλια για τη Ρωσία, έχουν τη μεγάλη βάση τους στο Κόσσοβο και αναβαθμίζουν τη Σούδα βλέποντας και στη Μέση Ανατολή. Λίγες μέρες πριν, ο Μακρόν πούλαγε φρεγάτες και πολεμικό υλικό στις κυβερνήσεις της Μεσογείου, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι είναι ένα απ’ τ’ αφεντικά της περιοχής.
Ούτως εχόντων των πραγμάτων η ηγεσία του ΚΚΕ έχει βγάλει -από καιρό- στην πολιτική πιάτσα τη θεωρία των επιχειρηματικών ομίλων, αντικαθιστώντας με μία ανοησία τη «βαρειά» θεωρία του Λένιν για τον ιμπεριαλισμό. Είχαν βέβαια προηγηθεί οι καινοφανείς απόψεις του ΝΑΡ για τα πολυκλαδικά-πολυεθνικά μονοπώλια που ντύθηκαν την κουτσή θεωρία για τον «ολοκληρωτικό καπιταλισμό», που έφαγε γιούχα στα αμφιθέατρα και τις δημόσιες συζητήσεις. Θα πει κάποιος, «ψιλά γράμματα». Δεν είναι έτσι. Διότι αν ο αντίπαλος ζωγραφίζεται αλλιώς απ’ ό,τι είναι, τότε θα ’χουμε πολιτικά εξαμβλώματα. Ο ιμπεριαλισμός ανωτεροποιεί όλες τις μορφές του κεφαλαίου, φτιάχνοντας το τραπεζικό κεφάλαιο. Αλλά δεν σταματάει εδώ. Επεμβαίνει στρατιωτικά σε χώρες, πράγμα που δεν μπορεί να κάνει αυτόνομα το μονοπώλιο της… Νεστλέ!
Ανατρέπει και καθοδηγεί κυβερνήσεις, δηλαδή δείχνει την πολιτική του ισχύ. Φτιάχνει αξίες και πρότυπα, συμπεριφορές, δηλαδή διαμορφώνει τον πολιτισμό. Η θεωρία των επιχειρηματικών ομίλων της ηγεσίας του ΚΚΕ είναι μία ξεκάθαρη οικονομίστικη θεωρία, αφού περιορίζει και αναλύει τον πολύπλευρο ιμπεριαλισμό μόνο από την οικονομική του πλευρά, τους επιχειρηματικούς ομίλους οι οποίοι υπάρχουν και σ’ εξαρτημένες χώρες. Γι’ αυτό έφτασαν στο συμπέρασμα-τέρας ότι η Ελλάδα είναι ιμπεριαλιστική χώρα! Παλιό έκτρωμα που βγάζει όλες τις χώρες του κόσμου στο ιμπεριαλιστικό μπλοκ.
Εμείς επειδή δεν ακροβατούμε, ούτε διαλέγουμε ό,τι γυαλίζει, στεκόμαστε στις κλασικές θέσεις και θεωρούμε τη χώρα μας εξαρτημένη, γι’ αυτό και λέμε ότι η επίσκεψη του «εκατόνταρχου» Πομπέο είναι ξεκάθαρη απόδειξη των παραπάνω.
Γι’ αυτό και λέμε τα σύκα-σύκα και την σκάφη- σκάφη ακόμα και όταν λοιδορούμαστε για παλιομοδίτικες θέσεις (κάλλιο παλαιομοδίτης, παρά ανόητος). Όπως και να ’χει το ζήτημα, βρισκόμαστε σ’ ένα επίκεντρο κυκλώνα. Πάνω η Ουκρανία, η Λευκορωσία, ανατολικά η Τουρκία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ, δίπλα η Συρία και το Ιράκ, πιο κάτω η Παλαιστίνη, η Κύπρος και η Λιβύη. Τίποτα δε δείχνει αίθριο καιρό και καλοσυννεφιά. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι κράμα αντίδρασης, ξενοδουλείας και αυταρχισμού και η επίσκεψη Πομπέο καταδείχνει ακριβώς την εξάρτησή της από την ατλαντική υπερδύναμη. Είναι χρέος όλων των δημοκρατικών, προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων και οργανώσεων να συνεχίσουν απτόητα και αταλάντευτα τον αγώνα τους, με ταξικό τρόπο, ενάντια σ’ όλα τα δεσμά που χάλκευσαν ενάντια στο λαό και την πατρίδα μας.
Σ’ ό,τι αφορά στο Μ-Λ ΚΚΕ θα το κάνει δίχως να υπολογίζει το κόστος και ταυτόχρονα θα συνεχίσει να ξεσκεπάζει όλες τις λαθεμένες και οπορτουνιστικές θέσεις.