Στις 19 Ιουλίου διοργανώθηκε στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η ιδρυτική συνέλευση του «Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων και Ασκουμένων».
Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός τέτοιου σωματείου προέκυψε από την ανάγκη ότι μεγάλο κομμάτι των ενεργών δικηγόρων και ιδιαίτερα των νεότερων που βγαίνουν τα τελευταία χρόνια στο επάγγελμα εργάζεται σε πολύ κακές συνθήκες, με ωράρια λάστιχο, μισθούς πείνας και με υποχρέωση να πληρώνουν τη δική τους πολύ υψηλή ασφάλιση του ελεύθερου επαγγελματία, ενώ κατ’ ουσίαν εργάζονται μισθωτοί σε δικηγορικές εταιρίες ή γραφεία με καθορισμένες αμοιβές και όρους για λογαριασμό και προς όφελος των τελευταίων.
Παρ’ όλη την εξαρτημένη εργασιακή σχέση, στους μισθωτούς δικηγόρους δεν αναγνωρίζεται κανένα εργασιακό δικαίωμα από εκείνα που με πολύ κόπο και αίμα έχει κατακτήσει το συνδικαλιστικό και εργατικό κίνημα (κατώτατες αμοιβές, ωράρια, άδειες, ασφάλεια, αποζημιώσεις για απολύσεις, άδειες μητρότητας κ.α.), καθώς βαφτίζονται «συνεργάτες» και δεν έχουν σύμβαση εργασίας… αλλά μπλοκάκια.
Καθώς βιώνουν οι νέοι εργαζόμενοι στο δικηγορικό επάγγελμα αυτή την ζοφερή εργασιακή πραγματικότητα και με δεδομένη την αδύναμη διαπραγματευτική θέση απέναντι στον εκάστοτε εργοδότη κατά μόνας, φυσικά η πρωτοβουλία προς ίδρυση ενός σωματείου είναι προς την σωστή κατεύθυνση και απαντά στην ανάγκη των πολλών. Όμως, το να καταφέρει αυτό το σωματείο να διεκδικήσει δικαιώματα και να επιτύχει τους σκοπούς του ιδιαίτερα σε μία περίοδο που το συνδικαλιστικό κίνημα βρίσκεται σε ύφεση δεν είναι εύκολο και απαιτεί -όπως και κάθε σωματείο- να μαζικοποιηθεί από τους χιλιάδες εργαζομένους του κλάδου, οι οποίοι θα το αγκαλιάσουν και θα αγωνιστούν μέσα από αυτό για να ασκήσουν πίεση αποτελεσματικά.
Η μέγιστη δυνατή μαζικότητα δεν μπορεί παρά να επιτευχθεί στη βάση των κοινών συμφερόντων και αιτημάτων για το μισθό, τους όρους και τα δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου, τα οποία μπορούν να τους συσπειρώσουν και να τους βγάλουν στον αγώνα. Σε αυτό σίγουρα τίθενται εμπόδια, όταν το σωματείο -για να μπορέσει κάποιος να έρθει να παλέψει για τα ανωτέρω- του θέτει και ιδεολογικοπολιτικές προϋποθέσεις που αναγράφονται ακόμα και στους σκοπούς του καταστατικού που κατατέθηκε και υπερψηφίστηκε («πάλη για την οικοδόμηση της κοινωνίας, όπου το δίκαιο και η δικαιοσύνη θα υπηρετούν την πραγματική δημοκρατία των πολλών, της πλειοψηφίας των εργαζομένων και του λαού που παράγει τον πλούτο» κ.α.)
Μία τέτοια στάση της «Επιτροπής Αγώνα Μισθωτών Δικηγόρων» (από δυνάμεις προσκείμενες στο ΚΚΕ), η οποία πήρε την πρωτοβουλία για την συνέλευση αλλά και την κατάστρωση του σχεδίου του καταστατικού που τέθηκε σε ψηφοφορία δεν βοηθάει εξαρχής στο άνοιγμα του δρόμου και στην προσπάθεια να έχει μια πλατιά απευθυνση στον κόσμο των νέων μισθωτών και ασκούμενων δικηγόρων.
Κατά τα λοιπά, το σχέδιο του καταστατικού, πάνω στο οποίο έπρεπε να συζητήσουν και να ψηφίσουν οι παρευρισκόμενοι, δόθηκε μόλις το ίδιο πρωί βιαστικά, καθιστώντας μη εφικτή την προετοιμασία και απόφαση πάνω στα επιμέρους κρίσιμα ζητήματα που άπτονται του αντικειμένου μίας ιδρυτικής συνέλευσης. Ενώ σε καίρια σημεία όπως το ποιος αποκτά την ιδιότητα του μισθωτού (ζήτημα δύσκολο σε έναν κλάδο στον οποίο συγκαλύπτεται η μισθωτή εργασία κάτω από το μπλοκάκι). Επίσης το εκλογικό σύστημα, για το οποίο ενώ ονομαζόταν στο καταστατικό η απλή αναλογική στην συνέχεια περιγραφόταν η διατύπωση του νόμου για την ενισχυμένη αναλογική δημιουργώντας σύγχυση. Δεν αναλύθηκαν και ούτε απαντήθηκαν ερωτήματα σχετικά που τέθηκαν, αλλά οι περισσότερες τοποθετήσεις έμειναν σε γενικόλογη διατύπωση και αυτά τα προσπέρασαν. Ιδιαίτερη επισήμανση χρειάζεται να γίνει σχετικά με τη δυνατότητα χρηματοδότησης του σωματείου εκτός από τα μέλη του και από «κάθε νόμιμη αιτία». Το σημείο αυτό αφήνει ανοιχτό παράθυρο για οικονομική εξάρτηση του σωματείου από το κράτος, το οποίο υπονομεύει τον συνδικαλισμό και δεν είναι αποδεκτό σε καμία περίπτωση. Με βάση αυτούς τους άξονες παρέμβηκε εκπρόσωπος της ΕΡΓΑΣ στην συνέλευση. Από τη συνέλευση προέκυψε προσωρινή διοίκηση προς κατάθεση του καταστατικού και της ιδρυτικής πράξης στο Πρωτοδικείο και προς οργάνωση των πρώτων εκλογών το επόμενο διάστημα.
Σίγουρα ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος για τους νέους εργαζόμενους δικηγόρους, σίγουρα απαιτεί να σκύψουμε στο συλλογικό αγώνα και να δημιουργήσουμε τους όρους αυτός να μπορεί να δώσει νίκες και να προασπίσει τα συμφέροντα μας. Σε αυτόν τον αγώνα καλούμε να συμμετάσχουν οι συνάδελφοι μπαίνοντας στο σωματείο και ενισχύοντάς το με την παρουσία τους στις διαδικασίες του και στις αποφάσεις του.