Μετά τις μεγαλειώδεις λαϊκές κινητοποιήσεις για το έγκλημα στα Τέμπη που πλημμύρισαν δρόμους και πλατείες σε όλη την Ελλάδα, οι διάφορες πολιτικές δυνάμεις σπεύδουν να αξιοποιήσουν τη μαζική αντικυβερνητική κατακραυγή και να εμφανιστούν ως πρωτοστάτες της υπόθεσης των Τεμπών και ως άτεγκτοι πολέμιοι της κυβέρνησης για το έγκλημα που διέπραξε και για τη συγκάλυψη του που ακολουθεί μέχρι σήμερα.
Το ΚΚΕ, κατά την αγαπημένη του τακτική, εμφανίζεται ως πρωτοπόρος του αγώνα των Τεμπών και όπως έλεγε και ο Κουτσούμπας προ ημερών «Θα είμαστε μπροστά μέχρι να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν όλοι οι υπεύθυνοι» επαναλαμβάνοντας αυτά που είπαν από την πρώτη στιγμή, χωρίς να τσιγκουνεύονται τα παχιά λόγια και τις αγωνιστικές κορώνες. Όμως το βασικό κριτήριο που κρίνει τα λόγια είναι η πράξη και αν το ΚΚΕ επενδύει στην κοντή μνήμη για να εμφανίζεται ως πρωτοπόρο, καλό είναι να θυμηθούμε ποια ήταν η στάση του στο ζήτημα της υπόθεσης των Τεμπών.
Από την πρώτη ημέρα των αυθόρμητων λαϊκών μαζικών κινητοποιήσεων που ξέσπασαν μετά το έγκλημα, στο στόχαστρο του πολιτικού προσανατολισμού του ΚΚΕ βρέθηκαν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, η Hellenic train, η εταιρεία που αγόρασε τους σιδηρόδρομους και που ναι μεν φέρει βαρύτατες ευθύνες, αλλά οι κύριες ευθύνες -τόσο για το έγκλημα που διαπράχθηκε, όσο και για τη συγκάλυψή του- είναι της κυβέρνησης. Αυτό αναγνωρίζει σύσσωμος και ο ελληνικός λαός από την αρχή μέχρι σήμερα, όταν τα τεκμήρια του κουκουλώματος προστίθενται το ένα μετά το άλλο. Προς την κυβέρνηση στρέφεται η λαϊκή οργή και η αγανάκτηση και προς αυτή οφείλει να στρέφει τα πυρά της μια αριστερή δύναμη.
Αντίθετα, όλες οι κινητοποιήσεις του ΚΚΕ για τα Τέμπη το 2023 και το 2024 κατευθύνθηκαν στα γραφεία της εταιρείας, με συνέπεια αφενός τη γνωστή διάσπαση των κινητοποιήσεων που συστηματικά προκαλούν οι δυνάμεις του ΚΚΕ και αφετέρου την άμβλυνση και ανακούφιση της πίεσης προς την κυβέρνηση και το διαμοιρασμό και τη διάχυση των ευθυνών προς άλλες κατευθύνσεις.
Άλλωστε και τώρα, ο στριμωγμένος Μητσοτάκης, στον απόηχο των μεγάλων συλλαλητηρίων, στην προσπάθειά του να μεταθέσει τις ευθύνες από πάνω του, προς τα εκεί τις στρέφει. Στη εταιρεία, που δήθεν δεν τον ενημέρωσε σωστά, που τώρα ανακαλύπτει ότι «ενδεχομένως» μετέφερε παράνομο φορτίο, που δεν τηρούσε τους κανονισμούς κλπ, κλπ.
Μια αντίστοιχη υπηρεσία διάχυσης ευθυνών πρόσφερε το ΚΚΕ στην κυβέρνηση και όταν τέθηκε το ζήτημα της προανακριτικής επιτροπής στο κοινοβούλιο, από την οποία απέρρεαν συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.
Ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συζήτησης για προανακριτική επιτροπή, δήλωνε πέρσι το φθινόπωρο: «Σας λέω από τώρα θα την απορρίψουμε γιατί δεν συντρέχουν ποινικές ευθύνες».
Και εκεί που η κυβέρνηση βρισκόταν αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο μιας κοινής στάσης της αντιπολίτευσης με το αίτημα της προανακριτικής, τη σανίδα σωτήριας πρόσφερε και πάλι το ΚΚΕ που ζήτησε τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, με την κυβέρνηση να σπεύδει ακαριαία να συμφωνεί και να επικροτεί. Μάλιστα, η εξεταστική επιτροπή που πρότεινε το ΚΚΕ θα διερευνούσε υποτίθεται την κατάσταση των σιδηροδρόμων και την απόδοση ευθυνών πηγαίνοντας προς τα πίσω, μέχρι το 1997! Σχεδόν για τριάντα χρόνια. Άραγε γιατί όχι για παραπάνω;
Διάχυση ευθυνών, από τη μεριά του ΚΚΕ προς όλες τις κατευθύνσεις.
Όταν ρωτήθηκε πριν από λίγες μέρες στον Αθήνα 9,84 ο βουλευτής του ΚΚΕ Καραθανασόπουλος σχετικά με το ζήτημα αυτό, απάντησε ότι «… η Προανακριτική δεν απολάμβανε τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας, κάτι που ήταν απαραίτητο για τη διενέργειά της… », ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «… σε κάθε περίπτωση η Εξεταστική απέφερε αποτελέσματα, δεδομένου κιόλας ότι η κυβέρνηση έκλεισε εσπευσμένα τις εργασίες της για να μη διερευνηθούν βασικά ζητήματα, όπως η έκρηξη και η αλλοίωση του χώρου» (Ριζοσπάστης 9/1/25).
Μάλιστα! Τι μας λέει εδώ το ΚΚΕ; Ότι η προανακριτική δεν απολάμβανε τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας. Δηλαδή, δεν την ήθελε η κυβέρνηση! Άρα τι μας λέει το ΚΚΕ; Ότι υπήρχε περίπτωση να συμφωνήσει η κυβέρνηση με κάτι που στρέφεται ενάντια της; Αν είναι δυνατόν. Και τι άλλο μας ομολογεί το ΚΚΕ εδώ; Ότι καθόρισε τη στάση του με βάση την σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας, δηλ. της κυβέρνησης! Έτσι εννοεί το ΚΚΕ την 100% αντιπολίτευση;
Όσο για το ότι η περίφημη Εξεταστική έφερε αποτελέσματα, αυτό το λέει πια μόνο το ΚΚΕ, αφού η ίδια η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο Μητσοτάκης στη γνωστή συνέντευξη στο δημοσιογράφο Σρόιτερ ομολόγησε ότι «η Εξεταστική δεν ήταν η καλύτερη στιγμή της Βουλής» αδειάζοντας όλα τα μέλη της ΝΔ που συμμετείχαν σε αυτήν και απαξιώνοντας το έργο της, αφήνοντας μόνο το ΚΚΕ να υπερασπίζεται με αξιοθρήνητο τρόπο το έργο της. Γιατί αυτό που είδαν οι οικογένειες των νεκρών και όλος ο κόσμος ήταν μια διαδικασία φτηνού εντυπωσιασμού, ανούσιας κοκορομαχίας, και μια πελώρια απόπειρα συγκάλυψης από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Όχι ότι θα έπρεπε να περιμένει κάποιος κάτι διαφορετικό από αυτές τις κοινοβουλευτικές επιτροπές είτε με τη μορφή της εξεταστικής είτε με τη μορφή της προανακριτικής, αλλά στο επίπεδο του πολιτικού συμβολισμού και της πολιτικής στάσης και ερμηνείας, το ΚΚΕ πρόσφερε με τη στάση του και πάλι πολιτικά σωσίβια προς την κυβέρνηση.
Τέλος, δεν πρέπει να ξεχαστεί η στάση του ΚΚΕ, όταν μετά τα Τέμπη στις 28 Φλεβάρη του 2023 και το ξέσπασμα των μεγάλων κινητοποιήσεων που κορυφώθηκαν με την πολύ μαζική απεργία στις 16 Μάρτη, οι ανακοινώσεις του, οι ομιλίες των στελεχών του, τα κομματικά έντυπα, έβριθαν για την ανάγκη της κλιμάκωσης, της συνέχισης του αγώνα για να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα και να τιμωρηθούν οι ένοχοι.
Ποια ήταν όμως η συνέχεια που έδωσε το ΚΚΕ στις μεγάλες κινητοποιήσεις;
Κάλεσε το ΠΑΜΕ: «σύσκεψη Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, Συνδικάτων και άλλων μαζικών φορέων την Τετάρτη 22 Μάρτη, στις 7μμ στο κλειστό του Σπόρτιγκ».
Και μετά τη σύσκεψη μίλησαν για «… Μεγάλη σύσκεψη, με τη συμμετοχή εκατοντάδων εργατικών σωματείων, συνδικαλιστικών οργανώσεων αυτοαπασχολούμενων, άλλων μαζικών φορέων από όλη την Αττική…».
Και στη σύσκεψη -που δε λυπήθηκαν τα πομπώδη λόγια και τις αγωνιστικές υποσχέσεις- είπαν ότι «…Θέλουμε για άλλη μια φορά να ανανεώσουμε τον όρκο που δώσαμε στα θύματα και στις οικογένειές τους…», «Όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή, κανένα έγκλημα δεν θα συγκαλυφθεί».
Και είπαν ακόμη: «…Γι’ αυτό συζητάμε σήμερα εδώ. Συζητάμε πώς θα συνεχίσουμε. Πώς θα δυναμώσει το ποτάμι του αγώνα και πώς θα μετατραπεί σε ορμητικό χείμαρρο που θα ξηλώσει την εγκληματική πολιτική του κεφαλαίου και της εξουσίας που το υπηρετεί».
Και ποια ήταν η απόφαση της σύσκεψης του Σπόρτιγκ στις 22 Μαρτίου;
Συμμετοχή στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις! Ενάμιση μήνα μετά από την κινητοποίηση στις 16 του Μάρτη.
Και τι σήμανε αυτό στην πράξη, όπως ήταν αναμενόμενο;
Πάγωμα του μαζικού αγωνιστικού κλίματος, θάψιμο της συνέχισης των κινητοποιήσεων και ανάσα στην κυβέρνηση. Φρένο σε κάθε κλιμάκωση, για την οποία κατά τα άλλα οι δυνάμεις του ΚΚΕ υπερθεματίζουν.
Και σε λίγες μέρες ο ριζοσπάστης έθεσε το πραγματικό για το ΚΚΕ ζήτημα.
Ενίσχυση του ΚΚΕ στις κάλπες της 21 Μαΐου που προκηρύχτηκαν λίγες μέρες μετά από την κυβέρνηση, αφού καταλάγιασαν οι κινητοποιήσεις.
Όλα τα πρωτοσέλιδα του ριζοσπάστη πλέον, οι ομιλίες του Κουτσούμπα και των στελεχών και όλη η δράση του ΚΚΕ ρίχνει όλο το βάρος προς την αγαπημένη μάχη των εκλογών σε μια προσπάθεια να κεφαλαιοποιήσουν ψηφοφορικά τους αγώνες, που για άλλη μια φορά συνέβαλαν στο σβήσιμο τους με τη ρεφορμιστική πολιτική τους.