Είναι γνωστό ότι, όταν έρχεται η ώρα της κάλπης, το ΚΚΕ δίνει τα ρέστα του κάνοντας παν-κινητοποίηση για τη «μητέρα των μαχών». Διαχρονικά, μάλιστα, φροντίζει στα ψηφοδέλτιά του να βρίσκονται διάφοροι αστέ­ρες, γνωστές προσωπικότητες και γνωστοί «ανανήψαντες» άλλων χώρων για να παρουσιάσει μια πλατύτητα και να ψαρέψει ψήφους από διάφορα ακροατήρια. Και είναι πολλαπλά προκλητική μια τέτοια στάση, όταν το ίδιο το ΚΚΕ μπορεί να αρνηθεί ακόμα και τη συνεννόηση με μια άλλη αριστερή δύναμη, όταν αφορά τη συγκρότηση ενός σωματείου σε έναν χώρο εργασίας. Όταν θα επιλέξει ξεχωριστές πλατείες σε απεργίες και συλλαλητήρια για να μην είναι «με τους ξεπουλημένους». Αντίθετα, με μεγάλη ευκολία γυροφέρνει στα ψηφοδέλτιά του και στις συγκεντρώσεις του ακόμα και ακροδεξιούς, ανθρώπους που έχουν πρωτοστατήσει και ψηφίσει το Μνημόνιο 3 και την αντιλαϊκή πολιτική, ακόμα και προσφάτως υποστηριχτές των ιδιωτικών πανεπιστημίων!

Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή του ακροδεξιού Νότη Μαριά, ο οποίος στήριξε ανοιχτά το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και προβλήθηκε αρκετά από αυτό στην πρόσφατη προεκλογική περίοδο. Ο Νότης Μαριάς ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και ευρωβουλευτής των ακροδεξιών ΑΝΕΛ του Π. Καμένου. Στη συνέχεια, και μετά τη διαφωνία του με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εντάχθηκε στο ευρωκοινοβούλιο στην ακροδεξιά ευρωομάδα των «Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών» (ECR), της οποίας διετέλεσε αντιπρόεδρος, ενώ εκεί συνυπήρξε με τη γερμανική ακροδεξιά AfD! Σήμερα, στην ομάδα αυτή στεγάζονται το κόμμα της Μελόνι, ο Βελόπουλος και το ακροδεξιό ισπανικό «Vox»!

Στην ιστοσελίδα του κόμματός του, σε περίοπτη θέση διαβάζουμε το εξής: «ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ, Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ». Δεν αναγνωρίζει καν την ύπαρξη του γείτονα σλαβομακεδονικού λαού, ενώ αναπαράγει αυτούσια όλη την ελληνική εθνικιστική προπαγάνδα. Στο κείμενό του, στις 19/3/2024, «Νότης Μαριάς: Η Κρήτη έγινε Έβρος στο μεταναστευτικό μετά τη Συμφωνία Μελόνι-Ράμα» αναφέρεται σε «παράνομους μετανάστες» και «λαθρεμπορικά», καλώντας την κυβέρνηση να ζητήσει την ενεργοποίηση της ναυτικής Επιχείρησης της ΕΕ, «Ειρήνη» (EUNAV­FOR MED IRINI), για την επαναπροώθηση των προσφύγων. Δηλαδή για το πνίξιμό τους, γιατί αυτήν την πολιτική εφαρμόζει η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση. Αντίστοιχα στο κείμενό του από τις 5/9/2022 «Νότης Μαριάς: Στα σκαριά τουρκικό σχέδιο “Έβρος 2” με υπογραφή Ερντογάν», αναφέρεται στους χιλιάδες «παράνομους μετανάστες» που θα μπουν στη χώρα και θα την απειλήσουν, ενώ θεωρεί ότι η κυβέρνηση δικαιούται να τους αποτρέψει… με κάθε τρόπο!

Η δεύτερη περίπτωση είναι αυτή του Κ. Γουλιάμου, που ήταν υποψήφιος του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ. Ο Κ. Γουλιάμος έχει διατελέσει πρύτανης του -ιδιωτικού- Ελληνικού Πανεπιστημίου Κύπρου! Είναι φανατικός υπερασπιστής των ιδιωτικών πανεπιστημίων, της «αριστείας» και της αξιολόγησης! Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «FORTUNE» στις 24/10/2016, αναφέρει τα εξής: «Θεωρώ πως η λειτουργία κρατικών και μη-κρατικών πανεπιστήμιων έχει πολλαπλώς ωφελήσει και τα ίδια τα πανεπιστήμια, αλλά και την ίδια τη χώρα αφού πρόδηλα λειτουργούν ως μοχλός μιας πολυδιάστατης ανάπτυξης σε πολλά επίπεδα και πεδία. Αν η οικονομία της Κύπρου έχει αρχίσει να αποκτά διεθνώς ένα θετικό πρόσημο, μια έστω μικρή άνοδο, τούτη οφείλεται μεταξύ άλλων και στον παράγοντα της συνεισφοράς των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Μολονότι νεοφυής η πανεπιστημιακή κουλτούρα στην Κύπρο, εν τούτοις έχει να επιδείξει ο τόπος λαμπρά επιτεύγματα όταν δεν λειτουργεί ο τοξικός ανταγωνισμός, αλλά πρυτανεύει η αρχή της συμπληρωματικότητας. Όταν επιτυγχάνεται η στρατηγική της αριστείας και της ποιότητας».

Τα αποσπάσματα είναι αποκαλυπτικά της άποψης ενός καθηγητή στην υπηρεσία της αστικής τάξης, ενός καθηγητή που υπηρετεί σύσσωμη την αστική πολιτική: ιδιωτικά πανεπιστήμια-«αριστεία»-αξιολόγηση-σύνδεση εκπαίδευσης με την αγορά.

Υπάρχουν βεβαίως και πολλοί άλλοι, ιδιαίτερα διάφορα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν, εφάρμοσαν και υπηρέτησαν τα μνημόνια. Μένουμε σε αυτούς τους δύο νέους αστέρες και σημειώνουμε πως δεν προβλήθηκαν από το ΚΚΕ μόνο για τις ανάγκες της προεκλογικής περιόδου. Στις δύσκολες συνθήκες της υποχώρησης του κινήματος, το ΚΚΕ προσαρμόζεται όλο και περισσότερο στην αστική πολιτική. Οι ακροδεξιές και επικίνδυνες θέσεις του Μαριά έρχονται και συναντούν μια σειρά θέσεις του ΚΚΕ. Ο Κουτσούμπας δήλωνε το 2020 ότι οι πρόσφυγες αποτελούν «ασύμμετρη απειλή», αναπαράγοντας αυτούσια τη ρατσιστική δήλωση του Μητσοτάκη. Ψήφιζε τα 600άρια στα Σώματα Ασφαλείας. Έκανε «αυτοκριτική», αλλά πριν μερικούς μήνες διοργάνωνε γλέντια για τα Σώματα Ασφαλείας με την ΠΟΜΕΝΣ, την Ομοσπονδία των Στρατιωτικών που το ίδιο κατάγγελλε ως μαγαζί της ΝΔ και της Χρυσής Αυγής! Αντίστοιχα, η παρουσία ενός υπηρέτη των ιδιωτικών πανεπιστημίων επιβεβαιώνει ακριβώς την πειθάρχηση του ΚΚΕ και την αυτοπροβολή του ως «υπεύθυνη δύναμη».

Είναι όμως πολλαπλά προκλητική αυτή η υποψηφιότητα όταν γίνεται τρεις μήνες μετά τη μεγάλη μάχη του φοιτητικού κινήματος ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Μια μάχη, βέβαια, που το ίδιο το ΚΚΕ έκλεισε.