Στον δρόμο του αγώνα συνεχίζουν να βαδίζουν τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι στη Γαλλία ενάντια στην αντιδραστική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, που προωθεί η κυβέρνηση Μαρκόν παρά τις τεράστιες αντιδράσεις που έχει ξεσηκώσει σε ολόκληρη τη χώρα. Πρόκειται για μία από τις πιο αντεργατικές και αντισυνταξιοδοτικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου συνεχίζοντας το επί χρόνια αντιλαϊκό της έργο.
Το Σάββατο, 11 Φλεβάρη, για τέταρτη φορά μέσα σε ένα μήνα, πάνω από 1 εκατομμύριο Γάλλοι εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους σε πάνω από 200 πόλεις για να διαμαρτυρηθούν. Ήδη από την αρχή των κινητοποιήσεων κατά της αντισυνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, η οποία αποτελεί αυτή την περίοδο θέμα έντονων συζητήσεων στην Εθνοσυνέλευση, η συμμετοχή ήταν μεγάλη. Η αστυνομία εκτιμά πως περίπου 960.000 Γάλλοι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, που λίγο πολύ ήταν ειρηνικές, με εξαίρεση κάποια μεμονωμένα επεισόδια στο Παρίσι, στη Νάντη και στη Ρενς, ενώ οι διοργανωτές εκτιμούν πως οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τα 2,5 εκατομμύρια. Την Τρίτη, την προηγούμενη ημέρα διαδηλώσεων, συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις 757.000 με 2 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ στις 21 Γενάρη μεταξύ 1,27 εκατ. με 2,5 εκατ. κατέβηκαν στους δρόμους.
Η κυβέρνηση του Μακρόν επιμένει στον ισχυρισμό της ότι η μεταρρύθμιση αυτή, στο πλαίσιο της οποίας θα αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, είναι «ζωτικής» σημασίας για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος. Το βασικό ζήτημα όμως που αποκρύπτεται είναι ότι και στη Γαλλία, όπως και σε άλλες χώρες, τα συνταξιοδοτικά κεφάλαια τζογάρονται στο χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα να διακυβεύονται οι συντάξεις.
Την ίδια ώρα, σε μια σπάνια δήλωση για το θέμα από τις Βρυξέλλες, την Παρασκευή 10 Φλεβάρη, ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τους διοργανωτές των κινητοποιήσεων να διατηρήσουν «πνεύμα ευθύνης» προκειμένου «να μπορούν να εκφράζονται οι διαφωνίες, αλλά με ηρεμία, με σεβασμό προς την περιουσία και τους ανθρώπους και με την πρόθεση να μην εμποδίζεται η ζωή της υπόλοιπης χώρας». Από την πλευρά του ο επικεφαλής του συνδικάτου CGT, Φιλίπ Μαρτινέζ, έκανε λόγο για ενδεχόμενες «πιο σκληρές, πιο πολλές, πιο μαζικές και επαναλαμβανόμενες απεργίες».
Ο πέμπτος γύρος κινητοποιήσεων πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη 17 Φλεβάρη, με πολύ μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων από πλήθος κλάδων, ενώ ο έκτος προβλέπεται για τις αρχές Μαρτίου, όταν άλλωστε αναμένεται να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία, με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους, κυρίως από τον χώρο των αριστερών συνδικάτων, να κάνουν λόγο για κυλιόμενες γενικές απεργίες.
Πάντως η κυβέρνηση δεν διαθέτει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση για να περάσει τη μεταρρύθμιση αυτή και βασίζεται στη στήριξη της παραδοσιακής δεξιάς για να πραγματοποιήσει τα σχέδιά της.