Αποτέλεσμα της έντονης προεκλογικής δραστηριότητας αλλά και αντανάκλαση της προηγούμενης σταθερής οργανωτικής παρουσίας και δράσης του κόμματος στην περιοχή

Με ζήλο και αυταπάρνηση κινήθηκαν προεκλογικά οι σύντροφοι και οι νεολαίοι των κομματικών οργανώσεων του Μ-Λ ΚΚΕ στις πόλεις και τα χωριά της Ηπείρου, της Λευκάδας μέχρι και το Αγρίνιο.

Αυτό είχε και σαν αποτέλεσμα ένα θετικό εκλογικό αποτύπωμα. Ιδιαίτερα υψηλά υπήρξαν τα αποτελέσματα σε περιοχές που έχουμε μια σταθερή, διαχρονική οργανωτική παρουσία και δράση, αλλά στον απόηχο αυτής, σε όλη της ευρύτερη περιοχή της Β/Δ Ελλάδας, όπου από εκλογές σε εκλογές καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά του κόμματος. Στη Θεσπρωτία μάλιστα το ποσοστό προσεγγίζει το 1% και στους δυο Δήμους όπου ήταν υποψήφιοι οι δυο σύντροφοί μας, στο Φιλιάτι 1,93% και στην Παραμυθιά 1,20%. Ανάλογη υπήρξε η κατάσταση όπου υπάρχουν και δρουν οργανωμένες δυνάμεις του Μ-Λ ΚΚΕ (Φθιώτιδα, Ηράκλειο, Λασίθι, Ικαρία, Ημαθία, Βόλο, Κέρκυρα κ.α.).

Αυτό μας δίνει νέες δυνατότητες και καθιστά επιτακτική την ανάγκη να διευρύνουμε την οργανωτική επιρροή μας σε αυτές τις περιοχές που υπάρχουμε, αλλά να «πιάσουμε ρίζες» και σε άλλες περιοχές. Άλλωστε η συμμετοχή μας στις εκλογές, πέρα από την πολιτική παρέμβαση, είχε σα στόχο να τροφοδοτήσει και τη διαδικασία αυτή.

Με προκηρύξεις, αφίσες, αεροπανό, με την παρουσία σε ΜΜΕ, αλλά κυρίως με συζητήσεις και παρεμβάσεις σε μαζικούς χώρους (λαϊκές αγορές, καταστήματα, καφετέριες, καφενεία, πλατείες, πεζόδρομους) και με εκδηλώσεις-συζητήσεις στα Γιάννινα, την Ηγουμενίτσα, την Άρτα, το Αγρίνιο, την Παραμυθιά, το Φιλιάτι και σε χωριά, έγινε προσπάθεια να διαδοθούν όσο το δυνατόν πιο πλατιά οι θέσεις του κόμματός μας: Για την πολιτική-οικονομική εξάρτηση της χώρας μας, για τις συνέπειες που πληρώνει ο λαός μας τα 43 αυτά χρόνια από την ένταξη στην ΕΟΚ-ΕΕ, για την αδιέξοδη πορεία του τόπου μέσα στα δεσμά του ΕΟΚικού κατασκευάσματος που τρίζει επικίνδυνα λόγω των αντιλαϊκών του πολιτικών και των εσωτερικών αντιθέσεών του.

Με ευελιξία και σωστές τοποθετήσεις, οι σύντροφοι εκμεταλλεύτηκαν και το βήμα των περιφερειακών ΜΜΕ, όπου, μετά από επίμονες οχλήσεις, είχαν συχνή παρουσία.

Οι σύντροφοι υπερέβαλαν τους εαυτούς τους σ’ αυτή τη δύσκολη από πολλές απόψεις πολιτική εκλογική μάχη και αντιπαρατέθηκαν τόσο με δεξιές αντιλήψεις του «μένω Ευρώπη», με αόριστες ή διφορούμενες απόψεις για την «Ευρώπη των λαών», αλλά και με τη λαθεμένη αντίληψη για αποχή.

Αξιοσημείωτη ήταν η συμμετοχή των συντρόφων της νεολαίας, που έχοντας τις φοιτητικές εκλογές και την εξεταστική, «σήκωσε» ένα μεγάλο μέρος της προεκλογικής δουλειάς.

Ιδιαίτερα κρίσιμη και χρήσιμη αποδείχτηκε η πιο συγκεκριμένη, ξεχωριστή συζήτηση με κάθε εργαζόμενο και νεολαίο, καθώς και το μοίρασμα του αγωνιστικού ψηφοδελτίου του κόμματος τις τελευταίες μέρες πριν από τις εκλογές, σε σημείο -κάποιες φορές- να μας το ζητούν συναγωνιστές και άλλοι εργαζόμενοι.

Πέρα όμως από εκλογικά αποτελέσματα και το ότι έγιναν γνωστές οι θέσεις του Μ-Λ ΚΚΕ, το πιο σημαντικό είναι ότι ενισχύθηκαν οι δεσμοί με τον κόσμο της εργασίας και της βιοπάλης. Ανανεώθηκαν παλιές σχέσεις και προέκυψαν νέες επαφές με εργαζόμενους και νεολαίους.

Μια μόνιμη, επίπονη και δύσκολη διαδικασία που επιταχύνεται σε περιόδους ανόδου του «πολιτικού θερμομέτρου», όπως σε προεκλογικές περιόδους, αλλά που δεν σταματά ποτέ μέσα στην ταξική πάλη. Και εδώ κρίνεται η συνέπεια.

Γιατί όλα αυτά δεν προέκυψαν σαν αποτέλεσμα μόνον της προεκλογικής δραστηριότητας, αλλά από τη διαρκή, σταθερή και πλούσια παρουσία των οργανώσεων και των συντρόφων στην περιοχή, στα προβλήματα και στους αγώνες, στους συλλόγους, στα σωματεία και στις κινητοποιήσεις, με τις παρατάξεις, με τις εκδηλώσεις στον πολιτιστικό χώρο της «Σφήνας» και αλλού, με τη συζήτηση, την προκήρυξη, την εφημερίδα και την οικονομική δουλειά.

Έτσι κι αλλιώς δεν έχουμε εκλογικές αυταπάτες, ούτε «πήραν τα μυαλά μας αέρα», αφού, όπως και στις διακηρύξεις μας έχουμε αναφέρει, οι εκλογές είναι ένα απλό στιγμιότυπο στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης και αποτυπώνουν το επίπεδο πολιτικής συνείδησης και οργάνωσης της εργατικής τάξης και τους ταξικούς συσχετισμούς που στη συγκεκριμένη περίοδο είναι και καθίστανται πολύ δυσμενείς για το εργατικό-λαϊκό κίνημα.

Το ζητούμενο είναι τα όποια οφέλη προκύπτουν από την εκλογική μάχη, η ευρύτερη διάδοση του πολιτικού μηνύματος του Μ-Λ ΚΚΕ, οι δεσμοί και οι σχέσεις με έναν κόσμο να αποτελέσουν ευκαιρία για την ενίσχυση των γραμμών της οργάνωσης, στην κατεύθυνση ανασύνταξης και ανασυγκρότησης του κομμουνιστικού κινήματος και αναζωογόνησης του εργατικού-λαϊκού κινήματος.