Πληθώρα αυθαιρεσιών σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, έχουν καταγραφεί, αμέσως μετά τα νέα μέτρα, που πάρθηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού Covid-19.
Η καταγραφή αυτή γίνεται καθημερινά, από καταγγελίες εργαζομένων, στην Aντι-COVID-19 Ομάδα Πληροφόρησης και Υποστήριξης Εργαζομένων που δημιούργησε η ΓΣΕΕ.
Οι καταγγελίες αφορούν όλους τους κλάδους της οικονομίας και είναι, έτσι όπως ενδεικτικά αναφέρονται :
1. Η μη χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού.
2. Καταγγελίες συμβάσεων εργασίας (απολύσεις) που έγιναν πριν από την ημερομηνία εξαγγελίας της ρήτρας διατήρησης των θέσεων εργασίας (ως προαπαιτουμένου για τις ελαφρύνσεις των επιχειρήσεων).
3. Μετατροπές συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής εργασίας και μερικής απασχόλησης.
4. Παράνομες διαθεσιμότητες και άδειες άνευ αποδοχών.
5. Επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές παρά την απαγόρευση λειτουργίας τους.
6. Εξαντλητικά και υποαμειβόμενα ωράρια εργασίας στον κλάδο των σουπερμάρκετ.
7. Εταιρείες call centers που στοιβάζουν στα τηλεφωνικά κέντρα εκατοντάδες εργαζομένους.
8. Μη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ).
Ιδιαίτερα το θέμα της ανυπαρξίας μέσων ατομικής προστασίας και η έλλειψη γιατρών εργασίας στο σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα και όχι μόνον (το ίδιο ακριβώς ισχύει και στο δημόσιο τομέα) έχουν αναδειχθεί με τον πιο περίτρανο τρόπο. Ως ανέκδοτο μόνο, ακούγονται οι ανακοινώσεις του Τσιόδρα του ΕΟΔΥ, όταν αναφέρεται στους γιατρούς εργασίας, που θα πρέπει να αποφασίζουν για το τάδε ή δείνα θέμα στους χώρους εργασίας, διότι απλά αυτοί (οι γιατροί εργασίας) δεν υπάρχουν.
Η ανυπαρξία ΜΑΠ στους χώρους εργασίας, δεν αναδείχθηκαν μόνο μέσα από τις καταγγελίες που έγιναν από τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων, αλλά και ειδικό κλιμάκιο της Περιφέρειας (στα τέλη του Μάρτη) έκανε έφοδο για έλεγχο σε ότι αφορά στα ΜΑΠ στην Βιοϊατρική, μετά την καταγραφή 13 κρουσμάτων Dovid-19 στο υγιειονομικό προσωπικό της επιχείρησης.
Επιπλέον, τα μέτρα για την απόσταση των 2 μέτρων μεταξύ των εργαζομένων παραβιάζονται καθημερινά σε εργοστάσια, εργοτάξια και άλλες επιχειρήσεις με τρανταχτή την περίπτωση της Teleperfomance. “…Δουλεύουμε ο ένας πάνω στον άλλο, χωρίς κανένα μέσο προστασίας, χωρίς καν τα πιο στοιχειώδη (μάσκες, γάντια κ.λπ.), βάζοντας τον εαυτό μας και την οικογένειά μας σε υψηλό κίνδυνο…αντίθετα, η διοίκηση βρίσκεται κλεισμένη στο γραφείο της, απαγορεύοντας στους υπαλλήλους να μπουν μέσα, και κυρίως δεν ενδιαφέρεται για το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες πολλοί εργαζόμενοι είναι άρρωστοι…” τονίζει σε επιστολή του σε εφημερίδα ημερήσιας κυκλοφορίας εργαζόμενος του εργοστασίου της BIC
Σε επιστολή της ΟΙΕΛΕ με ημ/νία 26-03-2020, προς τους Υπουργούς Παιδείας, Εργασίας και Δικαιοσύνης, καταγγέλλονται οι βάναυσες πρακτικές καταλήστευσης εργαζόμενων και δημόσιων ταμείων που λαμβάνουν χώρα σε φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σε κέντρα ξένων γλωσσών με πρόσχημα την κρίση και τους καλεί να παρέμβουν άμεσα για να αποκατασταθεί η νομιμότητα. “…Σύμφωνα με εκατοντάδες εκπαιδευτικούς που επικοινωνούν μαζί μας, σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι εργοδότες επιβάλλουν διαδικτυακή εργασία σε εκπαιδευτικούς, αλλά αν και είναι υποχρεωμένοι να τους καταβάλλουν το μισθό, τους υποχρεώνουν παράνομα να ενταχθούν στο «μηχανισμό στήριξης εργαζόμενων» (για τα 800 ευρώ). Με τον τρόπο αυτό ενώ εισπράττουν κανονικά δίδακτρα, απαλλάσσονται από την καταβολή μισθών…” αναφέρεται στην επιστολή.
Και το άκρον άωτον της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας και στο κρατικό κανάλι για την ύπαρξη πολλών καταγγελιών τόσο στη ΓΣΕΕ, όσο και άλλα σωματεία, εργατικά κέντρα και συνδικάτα, για επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό και ειδοποιούν τηλεφωνικά ή με SMS τους εργαζόμενους ότι θα πρέπει να δώσουν μέρος από τα 800 ευρώ που δικαιούνται στην επιχείρηση. Πιο συγκεκριμένα η ΕΡΤ έκανε αναφορά σε επτά επιχειρήσεις στην Πάτρα που εκβιαστικά ζητούν από εργαζόμενους 100 ευρώ το “κεφάλι”, για να υποβάλλουν τα στοιχεία τους στην ΕΡΓΑΝΗ, για να πάρουν το επίδομα. Όμως σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ αυτές είναι πολύ περισσότερες πανελλαδικά.