Κλιμακώνεται η ένταση στην Αρμενία, όπου τους τελευταίους μήνες γίνονται διαδηλώσεις και η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης, στον απόηχο της πολεμικής σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, κατά την οποία το Αζερμπαϊτζάν επανέκτησε εδάφη που είχε καταλάβει η Αρμενία τη δεκαετία του ’90.
Ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Νικόλ Πασινιάν, κατήγγειλε αρχικά «απόπειρα πραξικοπήματος», ενώ στη συνέχεια εκτίμησε πως «η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και όλοι συμφωνούν ότι δεν πρέπει να υπάρξουν συγκρούσεις». Το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Αρμενίας κάλεσε τον Πασινιάν και το κόμμα του να παραιτηθούν και ο Αρμένιος πρωθυπουργός προχώρησε στην παύση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, Ονίκ Γκασπαριάν.
Είχε προηγηθεί η παύση του αναπληρωτή αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, ο οποίος έθεσε δημόσια σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία του ρωσικού πυραυλικού συστήματος «Iskander» κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο, η κυβέρνηση «δεν είναι πλέον σε θέση να λάβει τις αποφάσεις που επιβάλλονται», ενώ κατηγορεί τον Πασινιάν για επιθέσεις «που αποσκοπούν στην απαξίωση των Ενόπλων Δυνάμεων».
Στο μεταξύ, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, «Ευημερούσα Αρμενία», που πρωτοστατεί στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων μηνών, κάλεσε τον πρωθυπουργό «να μην οδηγήσει τη χώρα προς τον εμφύλιο πόλεμο και την αιματοχυσία. Ο Πασινιάν έχει μία τελευταία ευκαιρία να αποχωρήσει χωρίς ταραχές».
Απαντώντας στην αντιπολίτευση ο Πασινιάν δήλωσε πως, «Αν η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση συμφωνεί για πρόωρες εκλογές, τότε συμφωνούμε και εμείς». Επανέφερε επίσης την πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος τον προσεχή Οκτώβρη, για την έγκριση νέου Συντάγματος, όπου θα αποφασιστεί αν θα διατηρηθεί το κοινοβουλευτικό σύστημα ή αν θα γίνει ημι-προεδρικό.
Από την πλευρά της η αντιπολίτευση δεν είναι σίγουρο ότι θα δεχτεί την πρόταση Πασινιάν, καθώς δηλώνει πως «δεν θα πάμε σε εκλογές με τους όρους της κυβέρνησης». Ζητά την παραίτηση του Αρμένιου πρωθυπουργού και μεταβατική κυβέρνηση για την προετοιμασία των εκλογών.
Στο μεταξύ, ο Αρμένιος Πρόεδρος αρνήθηκε για δεύτερη φορά να υπογράψει το διάταγμα με το οποίο παύεται ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός. Ο Πρόεδρος ζήτησε «επείγουσες κινήσεις για να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση».
Μέσα στη βαθιά πολιτική κρίση και τον διχασμό, όλες οι πολιτικές δυνάμεις συμφωνούν στην στήριξη στην Ρωσία. «Η Αρμενία θα χαιρέτιζε την επέκταση της ρωσικής στρατιωτικής βάσης στην επικράτειά της και την αναδιάταξη ορισμένων ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων πλησιέστερα στα σύνορά της με το Αζερμπαϊτζάν, μετά την περσινή σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αρμένιος υπουργός Αμυνας. «Το ζήτημα της επέκτασης και της ενίσχυσης της ρωσικής στρατιωτικής βάσης στο έδαφος της Αρμενίας ήταν πάντα στην ατζέντα», είπε ο Αρμένιος υπουργός Αμυνας, προσθέτοντας πως η Αρμενία «ενδιαφερόταν πάντα για αυτό». Η αντιπολίτευση στην Αρμενία ζήτησε τη δημιουργία μιας δεύτερης ρωσικής βάσης στα νότια της Αρμενίας, στο Σιουνίκ, περιοχή η οποία θα μπει «σφήνα» μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της «αυτόνομης» περιοχής του Ναχιτσεβάν, που αποτελεί αποσπασμένο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν.
Στο πλαίσιο του συμφώνου «Οργανισμός Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια», η Ρωσία προωθεί τα συμφέροντά της στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου και διατηρεί στρατιωτική βάση σε αρμενική πόλη κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, όπου υπολογίζεται ότι σταθμεύουν περίπου 3.000 στρατού. Επίσης, η τριμερής «ειρηνευτική» συμφωνία Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν – Ρωσίας προβλέπει την επ’ αόριστον παραμονή των περίπου 2.000 Ρώσων στρατιωτών στην περιοχή Ναγκόρνο Καραμπάχ ως «εγγυητών ασφαλείας» τόσο της Αρμενίας όσο και του Αζερμπαϊτζάν.