Ο ανασχηματισμός που πραγματοποιήθηκε στην αρχή του χρόνου παρουσιάστηκε από τον πρωθυπουργό και από τα κυρίαρχα ΜΜΕ ως «στοχευμένες διορθωτικές κινήσεις». Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για αλλαγές που στόχο έχουν να ξεπεραστούν εμπόδια προκειμένου να συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση η ίδια αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.
Η βασική αλλαγή που πραγματοποιήθηκε ήταν αυτή της επαναφοράς Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο ΠΡΟΠΟ. Ο ίδιος είχε απομακρυνθεί το 2021 μετά τις πυρκαγιές εκείνου του καλοκαιριού, χρεωμένος με τις τεράστιες καταστροφές εκείνης της περιόδου. Η επαναφορά Χρυσοχοΐδη επιχειρεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της αστυνομίας, όπως αυτές εκδηλώθηκαν ύστερα από τα γεγονότα στο Ρέντη και τη βόμβα στα ΜΑΤ. Ωστόσο, πέρα από τις εσωτερικές κυβερνητικές τριβές, η επαναφορά Χρυσοχοΐδη έχει και άλλο στόχο. Ο νέος υπουργός βρισκόταν ακριβώς στο ίδιο υπουργείο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν η πολιτική της καραντίνας, της καταστολής, της απαγόρευσης των διαδηλώσεων και η εφαρμογή χουντικής έμπνευσης μέτρων και νόμων βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη. Σήμερα, πάνω στο έδαφος της αδυσώπητης ακρίβειας κάτω από την οποία στενάζουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα, θα έρθει η στιγμή που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα εκδηλωθούν οι λαϊκές αντιστάσεις. Από αυτή την άποψη η επαναφορά του «σερίφη» Χρυσοχοΐδη εκπέμπει το μήνυμα έντασης της καταστολής απέναντι σε αυτές τις κυοφορούμενες αντιστάσεις.
Από την άλλη ο Γεωργιάδης, έχοντας περάσει το νομοσχέδιο-έκτρωμα στο υπουργείο Εργασίας, επιστρέφει στο υπουργείο Υγείας. Για την ιστορία, ο Γεωργιάδης ήταν αυτός που πριν μια δεκαετία πρωτοστατούσε εκ μέρους της τότε κυβέρνησης Σαμαρά στη διάλυση του ΕΣΥ. Η αλήστου μνήμης δήλωσή του ότι «Αν υπάρξουν απολύσεις και αν καταλήξουμε ότι κάποιοι πρέπει να φύγουν -και αν- βάσει όσων ήδη σας είπα, σας παρακαλώ δεν θέλω να το χρεώνετε στην τρόικα. Αυτές είναι αποφάσεις δικές μου! Μη μου παίρνει τη δόξα η Τρόικα όταν κάνουμε το αυτονόητο. Σας παρακαλώ πάρα πολύ! Έχω βαρεθεί να κάνω το αυτονόητο και να παίρνει τη δόξα ο Τόμσεν» έχει μείνει στην ιστορία ως μνημείο κυνισμού και αναλγησίας, αλλά και ως προάγγελος για το τι θα επακολουθούσε τα επόμενα χρόνια στο δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο έχει περάσει προ πολλού το σημείο κατάρρευσης κάτω από το βάρος της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής στην υγεία, η οποία θα συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.
Οι πρώτες δηλώσεις του Γεωργιάδη μόνο οργή μπορούσαν να προκαλέσουν, όταν αποκάλυψε ότι ετοιμάζεται μέτρο προκειμένου να διαγραφούν τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους ηλικιωμένους που είχαν επιβληθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Τείνουμε κλάδο ελαίας, το εμβόλιο δεν γίνεται με το ζόρι, γίνεται γιατί το χρειαζόμαστε και πρέπει το μήνυμα να φτάσει παντού» είπε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης… Ήταν ένα ζήτημα που δίχασε στην πανδημία, χωριστήκαμε σε εμβολιαστές και αντι-εμβολιαστές, τσακωθήκαμε, χαλάσαμε τις καρδιές μας. Η εποχή της ιδεολογικής, πολιτικής σύγκρουσης για τα εμβόλια έχει έρθει η ώρα να τελειώσει». Με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να διαγράψει από τη λαϊκή συνείδηση την τρομερή πόλωση που είχε η ίδια η κυβέρνηση καλλιεργήσει στην κοινωνία ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, ενεργοποιώντας αντανακλαστικά κοινωνικού αυτοματισμού, χαρακτηρίζοντας τους δεύτερους κοινωνικά ανεύθυνους και ταυτόχρονα υπεύθυνους για την κατάρρευση που γνώρισε το ΕΣΥ εκείνη την περίοδο, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο να μεταθέσει σε ένα τμήμα του λαού τις τεράστιες και αποκλειστικές κυβερνητικές ευθύνες για τη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Κατά τα άλλα, οι δημαγωγίες Γεωργιάδη δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός για αυτήν ακριβώς την κατάσταση, για το γεγονός δηλαδή ότι όλο και λιγότερα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό κατευθύνονται στον τομέα της υγείας, ότι το δικαίωμα στην υγεία αρχίζει να μετατρέπεται σε προνόμιο και για το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι τομείς του συστήματος υγείας παραδίδονται βορά στο μεγάλο κεφάλαιο.
Τη θέση Γεωργιάδη στο υπουργείο Εργασίας ανέλαβε η Δόμνα Μιχαηλίδου. Η πρώην υφυπουργός Παιδείας αφού… αρίστευσε σε ρεσιτάλ κυνισμού και χυδαιότητας στα έδρανα του υπουργείου Παιδείας απ’ όπου δήλωνε ότι το κλείσιμο σχολικών μονάδων θα κάνει καλό στην υγεία των μαθητών γιατί έτσι θα… περπατάνε περισσότερο για να πάνε στο σχολείο τους, κέρδισε τώρα με… την αξία της μια θέση στο υπουργείο Εργασίας έτοιμη να εντείνει την κυβερνητική επίθεση στα δικαιώματα των εργαζόμενων.
Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δεν πρόκειται να σημάνουν τίποτα το θετικό για την κατάσταση που βρίσκονται τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Αντίθετα, στις θέσεις κομβικών υπουργείων για την περίοδο που διανύουμε τοποθετήθηκαν πρόσωπα σταθερά δοκιμασμένα στην προώθηση και υλοποίηση μιας βαθιάς αντιλαϊκής πολιτικής. Απέναντι στην ένταση αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής ο λαός πρέπει να βγει στο δρόμο του αγώνα, που είναι αυτός που στο τέλος θα κρίνει το μέλλον.