Η φετινή σύσκεψη της Πορείας καταγράφεται ως ένα σημαντικό θετικό βήμα στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της οργάνωσης και της ανασύνταξης των αγωνιστικών δυνά­­μεων της νεολαίας. Μια διαδικασία στην οποία αποτυπώθηκαν οι προσπά­θειες όλης της προηγούμενης χρονιάς για την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν στην αντίστοιχη σύσκεψη που έγινε πέρσι την ίδια περίοδο.

Το πρωί του Σαββάτου στο Σήμα συναντήθηκαν δεκάδες σύντροφοι και συναγωνιστές, φίλοι και φίλες της Πορείας, από την Αθήνα αλλά και από άλλες -απομακρυσμένες σε πολλές περιπτώσεις- περιοχές της χώρας.

Η διαδικασία ξεκίνησε με την εκλογή του προεδρείου για το συντονισμό των εργασιών. Μετά από ένα σύντομο άνοιγμα, ο λόγος δόθηκε στο Δημήτρη Κοντοφάκα ο οποίος και έκανε την τοποθέτηση εκ μέρους του απερχόμενου Κεντρικού Συμβουλίου. Στην εισήγησή του αναλύθηκαν οι εξελίξεις και τα βασικά ζητήματα της περιόδου, αποτυπώθηκαν οι θέσεις της Πορείας για αυτά, περιγράφηκαν οι νέες σημαντικές δυνατότητες αλλά και οι αδυναμίες της οργάνωσης μπροστά στις νέες ανάγκες.

Περιγράφηκαν οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται από την εξελισσόμενη οικονομική κρίση και την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Αποτυπώθηκε η πολύπλευρη σύγκρουση των μεγάλων δυνάμεων στον πλανήτη και οι θέσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς και οι κίνδυνοι που σηματοδοτούν για τη νεολαία αυτά τα νέα γεγονότα. Ειδικά για την Ελλάδα που βρίσκεται στη δίνη της κρίσης και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, κάτω από τις πολιτικές της εξάρτησης και της υποτέλειας, παρουσιάστηκαν οι ολέθριες για το λαό επιπτώσεις που έχουν αυτές στην ακρίβεια, τη φτώχεια αλλά και σε κάθε πτυχή της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, ενώ υπό αυτό το πρίσμα σημειώθηκαν και οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Αναλύθηκε η εσωτερική πολιτική επικαιρότητα και, με το δεδομένο της μακράς προεκλογικής περιόδου στην οποία έχουμε μπει, ο ρόλος των άλλων δυνάμεων και ιδιαίτερα αυτών που αναφέρονται στην αριστερά, αλλά και τα καθήκοντα που μπαίνουν για το κόμμα και τη νεολαία.

Από την αρχή έγινε ιδιαίτερη αναφορά στους σημαντικούς αγωνιστικούς σταθμούς της περιόδου. Τονίστηκε η σημασία τους στην ανασύνταξη των αγωνιστικών δυνάμεων του λαού και της νεολαίας καθώς και η πίστη ότι η διέξοδος σήμερα, μακριά από εκλογικές αυταπάτες, μπορεί να αναζητηθεί μόνο στην εξωκοινοβουλευτική λαϊκή μαζική πάλη. Σημειώθηκαν πτυχές της αντιπαράθεσης με τις λαθεμένες απόψεις στους κόλπους του κινήματος, στα σωματεία και τους φοιτητικούς συλλόγους. Παρουσιάστηκαν οι βασικές πλευρές της δράσης της Πορείας και ειδικά όλη την προηγούμενη χρονιά, οι δυνατότητες που αποτύπωσαν αλλά και οι αδυναμίες με τις οποίες η οργάνωση πρέπει να αναμετρηθεί και να ξεπεράσει.

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι τοποθετήσεις, οι οποίες συνεχίστηκαν και μετά από ένα ολιγόλεπτο μεσημεριανό διάλειμμα. Στις δεκάδες τοποθετήσεις συντρόφων, αλλά και συναγωνιστών, αναλύθηκαν, εμπλουτίστηκαν και αναδείχθηκαν πολλά θέματα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσαν τα ζητήματα της συνδικαλιστικής δράσης των νέων εργαζομένων, η κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί τα σωματεία κάτω από την πολύχρονη κυριαρχία των ρεφορμιστικών δυνάμεων και οι δυσκολίες αλλά και η αναγκαιότητα της πάλης σε αυτά. Παρουσιάστηκαν εικόνες και πλευρές της δράσης σε μία σειρά εργασιακούς και συνδικαλιστικούς χώρους, αλλά και αυτής που καλούνται τα μέλη και οι φίλοι της Πορείας να δώσουν στα Πανεπιστήμια. Τα ζητήματα του πολέμου, της εντεινόμενης κρατικής καταστολής και τρομοκρατίας διεθνώς και στη χώρα μας, αλλά και αυτά που έχουν να κάνουν με την ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος και την αστική προπαγάνδα, η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την εξάρτηση που πρέπει να δώσει ο λαός μας και η σημασία της, τα συμπεράσματα από την προηγούμενη περίοδο ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ και οι επιζήμιες αυταπάτες για το ρόλο αυτών των δυνάμεων, ο επιζήμιος ρόλος του ΠΑΜΕ στο συνδικαλιστικό κίνημα, η ανίχνευση διεθνών σχέσεων με άλλες νεολαίες, η πίστη στην αστείρευτη δύναμη των λαϊκών αγώνων, ήταν μερικά μόνο θέματα από αυτά που τονίστηκαν στη διάρκεια μιας πλούσιας συζήτησης. Με ιδιαίτερο τρόπο στάθηκαν τα μέλη της οργάνωσης, στη λειτουργία των πολιτιστικών χώρων (Σήμα, Πυξίδα, Σφήνα), στο περιοδικό και το camping καθώς και στα ζητήματα της οργανωτικής ανάπτυξης, των θετικών πλευρών που αποτυπώθηκαν αλλά και των προβλημάτων που πρέπει να ξεπεραστούν.

Μετά από το κλείσιμο που ανακεφαλαίωσε τις βασικές πτυχές μιας πολύωρης συζήτησης και στάθηκε σε ορισμένα σημεία της, η σύσκεψη προχώρησε στην εκλογή του νέου Κεντρικού Συμβουλίου.

Στο πλαίσιο της ετήσιας Πανελλαδικής Σύσκεψης της Πορείας, με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Δεκέμβρη η συζήτηση της Φοιτητικής Πορείας. Τόσο η εισήγηση, όσο και οι τοποθετήσεις των συντρόφων και των φίλων επικεντρώθηκαν στην αντιεκπαιδευτική επίθεση και τα μέτωπα πάλης του φοιτητικού κινήματος την τελευταία περίοδο, ενώ ταυτόχρονα έγιναν αναφορές στη στάση των καθεστωτικών (ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, Bloco) και των ρεφορμιστικών (ΠΚΣ, ΕΑΑΚ) δυνάμεων, στις ευθύνες που έχουν για την υποχώρηση του φοιτητικού κινήματος, στα εμπόδια που βάζουν στην ανάπτυξη των φοιτητικών αγώνων. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πάλη για την ανασυγκρότηση της ΕΦΕΕ και ασκήθηκε κριτική στις δυνάμεις της ΚΝΕ που θυμήθηκαν όψιμα και υποκριτικά την ανάγκη πραγματοποίησης Πανσπουδαστικού Συνεδρίου. Τέλος, επισημάνθηκαν αδυναμίες και ελλείψεις στη δουλειά της Φοιτητικής Πορείας, στην προσπάθεια αναβάθμισης και βελτίωσης του εντύπου της, στην ανάγκη πλατέματος της δράσης της και της σύνδεσής της με νέους φίλους και συναγωνιστές.

Είναι κοινός τόπος ότι η σύσκεψη της νεολαίας αποτέλεσε ένα σημαντικό-θετικό γεγονός για την δουλειά της Πορείας και αποτύπωσε ένα διακριτά διαφορετικό πνεύμα και επίπεδο που διαμορφώνει προϋποθέσεις για να γίνουν νέα θετικά βήματα.

Το προεδρείο της σύσκεψης
12/12/2022