Στη συνεδρίαση που πραγματοποίησε το Κ.Σ. της Πορείας συζητήθηκαν η προηγούμενη πρωτοφανής περίοδος που ξεκίνησε πριν από 14 μήνες με το ξέσπασμα της πανδημίας, η δράση της οργάνωσης, η κατάσταση όπως διαμορφώνεται τώρα και τα επόμενα βήματά μας.
Το προηγούμενο διάστημα, αντιπαρατέθηκαν δυο γραμμές:
Η συμβιβαστική γραμμή που έδωσε άλλοθι και πάτημα στην κυβέρνηση της ΝΔ για το πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής της, όπως εκφράστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ 25 και δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου. Και η αγωνιστική γραμμή, που εξέφρασε και η οργάνωσή μας, που από την πρώτη στιγμή της πανδημίας πάλεψε να αποκαλύψει την πολιτική της κυβέρνησης, τις εγκληματικές της ευθύνες απέναντι στην υγειονομική κρίση και την προσπάθεια αξιοποίησής της για το πέρασμα και την εμπέδωση μιας δεξιάς, αντιδραστικής πολιτικής σε όλους τους τομείς.
Η κυβέρνηση ψήφισε, παρά τις αντιδράσεις, το νόμο για τα πανεπιστήμια. Ωστόσο, αν και εξήγγειλε την παρουσία της πανεπιστημιακής αστυνομίας από τις 15 Απριλίου, ανέβαλε για το Σεπτέμβριο την εφαρμογή του μέτρου. Αυτό πρέπει να πιστωθεί στην πίεση που άσκησε το φοιτητικό κίνημα, που αν δεν το υπονόμευαν συστηματικά οι δυνάμεις της ΠΚΣ, των ΕΑΑΚ και της αναρχίας, θα μπορούσε να επιφέρει πιο ισχυρά πλήγματα στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.
Η κυβέρνηση ψήφισε και το χουντονόμο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων. Μετά, όμως, από τις μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις που εξαπλώθηκαν σαν αντίδραση στην αστυνομική αγριότητα στη Ν. Σμύρνης, ατόνησε την εφαρμογή του. Είναι βέβαιο, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά εγκαταλείπει το χαρτί της σκληρής καταστολής.
Τώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να περάσει το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο.
Πρέπει, πλάι στα φοιτητικά αιτήματα για την κατάργηση των αντιφοιτητικών μέτρων και της πανεπιστημιακής αστυνομίας, να προβληθούν τα αιτήματα για την αποτροπή του αντεργατικού νομοσχεδίου -που επιχειρεί να διαμορφώσει ένα τοπίο άγριας καπιταλιστικής εκμετάλλευσης για τους σημερινούς και αυριανούς εργαζόμενους- και να συνδεθούν τα φοιτητικά και εργατικά αιτήματα με το στόχο του λαϊκού κινήματος για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.
Ιδιαίτερα, πρέπει να εξοπλιστεί η νεολαία με τα επιχειρήματα απέναντι στο νομοσχέδιο και την κυβερνητική προπαγάνδα, όπως και απέναντι στους λαθεμένους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς προσανατολισμούς που προβάλλονται από διάφορες δυνάμεις στο όνομα της Αριστεράς.
Είναι φανερό -από τους αγώνες της φοιτητικής νεολαίας, από την πάλη για τα δημοκρατικά δικαιώματα, από τους αγώνες των υγειονομικών, των εργαζομένων στον πολιτισμό, των μαθητών, από τις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στα μνημόνια την προηγούμενη περίοδο- ότι ο δρόμος που μπορεί να εξασφαλίσει μαζικότητα και αποτελέσματα είναι ο αγώνας του οργανωμένου μαζικού κινήματος, είναι ο αγώνας που περνάει μέσα από τους συλλογικούς φορείς, τα σωματεία και τα συνδικάτα των εργαζομένων, τους συλλόγους των φοιτητών, τα συμβούλια των μαθητών.
Η οργάνωσή μας, με βάση τη γραμμή που υιοθέτησε από την αρχή της πανδημίας, πάλεψε και πέτυχε να μην επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό από το κλίμα της τρομοκρατίας και της ψύχωσης που καλλιέργησε η κυβέρνηση. Αντιστάθηκε και κατάφερε να εξασφαλίσει τη λειτουργία της, με συστηματικές συνεδριάσεις των οργάνων της. Πάνω σε αυτή τη βάση, μπόρεσε να οργανώσει μια πλούσια δραστηριότητα προπαγανδιστικής δουλειάς με πανό, εξορμήσεις, αφίσες, προκηρύξεις, αυτόνομα ή στο πλαίσιο του μαζικού κινήματος, του φοιτητικού, των υγειονομικών, των εκπαιδευτικών, στις απεργίες και στο κίνημα των εργαζομένων, στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα.
Παράλληλα, οργάνωσε, ιδιαίτερα στην Αθήνα στο Σήμα, μια σειρά εκδηλώσεις πολιτικού, ιστορικού και ιδεολογικού χαρακτήρα.
Εκδόθηκαν και διακινήθηκαν σταθερά τα τεύχη του περιοδικού της Πορείας, αλλά και της εφημερίδας της Φοιτητικής Πορείας και της Μαθητικής Πορείας.
Πραγματοποιήσαμε με επιτυχία το περσινό κάμπινγκ, ενώ άλλες δυνάμεις, κάτω από την κυβερνητική πίεση, ακύρωσαν ανάλογες δραστηριότητες ή τις πραγματοποίησαν με περιορισμούς.
Αξιοσημείωτη είναι η δραστηριότητα που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του φοιτητικού κινήματος από την αρχή των φοιτητικών κινητοποιήσεων, ιδιαίτερα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Γιάννενα. Υπάρχουν, μάλιστα, χειροπιαστά αποτελέσματα ενός αριθμού νέων συντρόφων και συναγωνιστών που πλαισιώνουν τη Φοιτητική Πορεία. Αποτελεί, τώρα, προτεραιότητά μας η διεύρυνση, η σταθεροποίηση και η ενίσχυση αυτών των δεσμών.
Αξιοσημείωτη είναι, επίσης, και η νέα ώθηση που δόθηκε στο Μαθητικό τομέα με τη βελτίωση της δουλειάς μας στον κρίσιμο αυτό τομέα. Με την καλύτερη και συστηματικότερη καταγραφή, με την έκδοση της Μαθητικής πορείας, με την πραγματοποίηση συναντήσεων και ατομικών επικοινωνιών και επαφών, υπάρχει μια βάση που μπορεί να διευρυνθεί και να αξιοποιηθεί.
Παρά τις νέες και μεγάλες δυσκολίες και την πίεση που ασκήθηκε, η οργάνωση της Πορείας ανταποκρίθηκε με αγωνιστικό τρόπο το προηγούμενο διάστημα, αλλά παράλληλα ενίσχυσε τους δεσμούς με τον περίγυρό της. Αυτό αποτυπώθηκε και στις κινητοποιήσεις και στις εκδηλώσεις και στις εκδόσεις μας.
Ωστόσο, οι δυνάμεις μας παραμένουν ολιγάριθμες και μακριά από την αναγκαία κρίσιμη μάζα που πρέπει να διαμορφώσει η οργάνωσή μας. Παρά την ενίσχυση, τα τελευταία χρόνια, της οργανωτικής πολιτικής μας, παραμένουν σημαντικές αδυναμίες στον οργανωτικό τομέα, στην καλλιέργεια και ανάπτυξη δουλειάς με τον περίγυρό μας, στην ουσιαστικότερη σύνδεσή μας με τους μαζικούς χώρους, με τον κόσμο. Αδυναμίες που πρέπει να διερευνήσουμε και να καταπολεμήσουμε.
Μπροστά μας βρίσκεται το κάμπινγκ της Πορείας, από τις 31 Ιουλίου έως 8 Αυγούστου.
Η επιτυχία του κάμπινγκ θα κριθεί από τη μαζικότητά του, από το επίπεδο της οργάνωσης και από το περιεχόμενό του. Υπάρχουν οι δυνατότητες να γίνει ένα κάμπινγκ που θα αποτυπώσει τα θετικά αποτελέσματα της δουλειάς μας στον οργανωτικό τομέα και μπορεί να εξελιχθεί στο μαζικότερο από κάθε άλλη φορά.
Καλούμε όλους τους συντρόφους, συναγωνιστές και φίλους να επισκεφτούν και να συμμετέχουν στο κάμπινγκ της Πορείας.
Καλούμε όλους, πρώτα από όλα, στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και τις απεργίες, ενάντια στο νόμο έκτρωμα που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση, σπρώχνοντας πίσω τον τροχό των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.
Μάης 2021
Το Κ.Σ. της Πορείας