Ένα νέο απεργιακό «κύμα» σαρώνει εδώ και αρκετούς μήνες πολλές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Το κόστος διαβίωσης αυξάνεται δραματικά, με τον πληθωρισμό να «σπάει» το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και τα πλατιά στρώματα των εργαζομένων να αποκλείονται από βασικά αγαθά και υπηρεσίες, ακόμα και στις μητροπόλεις της Δύσης.
Το παραδέχτηκε άλλωστε και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος με τη δική του κεφαλαιοκρατική γλώσσα μίλησε για τέλος της εποχής «της αφθονίας, των βεβαιοτήτων και της απερισκεψίας».

Αναπόφευκτα, λοιπόν, οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα βρίσκονται σε αναβρασμό. Η Ευρώπη κατακλύζεται από σειρά απεργιών, ενώ στη Λατινική Αμερική μεγάλες διαδηλώσεις εργαζομένων και αυτοχθόνων που ξέσπασαν σε Εκουαδόρ, Κολομβία κλπ το προηγούμενο διάστημα συνάντησαν άγρια κρατική καταστολή. Παράλληλα, σε διάφορες χώρες της Ασίας οι εργαζόμενοι σε μια σειρά κλάδους ξεσηκώνονται, ενώ κινητοποιήσεις καταγράφονται και στην Αφρική.

Βρετανία
Ένα πολύμηνο απεργιακό κύμα εκδηλώνεται στη Βρετανία, με τους εργαζόμενους σε σειρά κλάδων να κινητοποιούνται ενάντια στην ακρίβεια, ζητώντας παράλληλα αυξήσεις στους μισθούς.
Στους βρετανικούς σιδηροδρόμους τα συνδικάτα RMT, TSSA και Unite προχώρησαν σε απεργία στο πλαίσιο των μεγαλύτερων απεργιακών κινητοποιήσεων στον τομέα εδώ και 30 χρόνια οι οποίες ξεκίνησαν στα τέλη Ιουνίου.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στο λιμάνι Φέλιξστοου -το μεγαλύτερο της Βρετανίας όπου εκφορτώνουν φορτηγά πλοία- προχώρησαν σε απεργία οκτώ ημερών, με αίτημα αυξήσεις στους μισθούς. Πρόκειται για την πρώτη απεργία που πραγματοποιείται στο λιμάνι αυτό της ανατολικής Αγγλίας από το 1989.
Έπειτα από έκκληση του συνδικάτου CWU περισσότεροι από 115.000 εργαζόμενοι στα βρετανικά ταχυδρομεία απεργούν από τα τέλη Αυγούστου, ενώ περίπου 40.000 εργαζόμενοι της εταιρείας τηλεπικοινωνιών BT θα πραγματοποιήσουν την πρώτη τους απεργία εδώ και 35 χρόνια.

Επιπλέον, οι ποινικολόγοι σε Αγγλία και Ουαλία προχωρούν σε επ’ αόριστον απεργία τον Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ποινικολόγων (CBA), προειδοποιώντας με περαιτέρω διακοπές στις δικαστικές υποθέσεις, ζητώντας μεγαλύτερη κυβερνητική χρηματοδότηση.
Απεργίες έχουν προγραμματίσει επίσης οι εργαζόμενοι στις αποθήκες της Amazon και στην αποκομιδή απορριμμάτων, ενώ οι κινητοποιήσεις ενδέχεται να επεκταθούν στους εκπαιδευτικούς και στους υγειονομικούς.

Ισπανία
Ο γενικός γραμματέας του Γενικού Συνδικάτου Εργαζομένων της Ισπανίας (UGT), Pepe Alvarez, δήλωσε στις 22 Αυγούστου ότι «θα υπάρξουν μεγάλες διαδηλώσεις αρχής γενομένης τον Σεπτέμβριο», εάν τα συνδικάτα δεν καταλήξουν σε συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα για αύξηση των μισθών σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο πληθωρισμός στην Ισπανία έφτασε στο 10,8% τον Ιούλιο, ενώ οι μισθοί αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά λιγότερο από 3%, με τα συνδικάτα να πιέζουν για νέο γύρο μισθολογικών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση και τους εργοδότες.
Απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν τον Αύγουστο και οι πιλότοι της Easyjet και των πληρωμάτων καμπίνας των Ryanair και Iberia Express, απαιτώντας την επαναφορά των συνθηκών εργασίας προ κορονοϊού και διαπραγματεύσεις για νέα συλλογική σύμβαση.

Ολλανδία
Οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους της Ολλανδίας προχώρησαν σε πανεθνική απεργία, απαιτώντας μισθολογικές αυξήσεις.
Είναι η πρώτη πανεθνική απεργία των εργαζόμενων της κρατικής σιδηροδρομικής εταιρείας «NS Railways», ενώ έχουν προηγηθεί άλλες τρεις σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς τα σωματεία διαμαρτύρονται για την αναστολή των διαπραγματεύσεων για τη συλλογική σύμβαση εργασίας. Μεταξύ των βασικών αιτημάτων των εργαζομένων είναι η αύξηση του βασικού μισθού κατά 100 ευρώ τον μήνα και η θέσπιση ελάχιστης ωριαίας αποζημίωσης στα 14 ευρώ.

Γερμανία
Οι πιλότοι της Lufthansa κατεβαίνουν ξανά σε απεργία, απαιτώντας μισθολογική αύξηση 5,5% και αυτόματη προσαρμογή του μισθού με βάση τον πληθωρισμό για τον επόμενο χρόνο. Το συνδικάτο ζητά ταυτόχρονα ενιαίο μισθολόγιο για το προσωπικό των θυγατρικών της Lufthansa.
Η εταιρεία απέρριψε τα αιτήματά τους αντιπροτείνοντας αύξηση 3% για τους πιλότους.
«Οι νομικές και οργανωτικές προετοιμασίες για την απεργιακή κινητοποίηση έχουν ξεκινήσει», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το συνδικάτο των πιλότων, τονίζοντας ότι η απάντηση της διοίκησης δεν ικανοποιεί στο παραμικρό τα αιτήματα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «είναι ανοιχτό για συνομιλίες».

Ουγγαρία
Παράλληλα, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στα μέσα Ιουλίου στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, Βουδαπέστη, κατά του ακροδεξιού Βίκτορ Όρμπαν, καθώς βαθαίνει η λαϊκή οργή για τις αλλαγές στη φορολογία που προωθεί η κυβέρνηση. Οι επικριτές καταγγέλλουν ότι το νέο καθεστώς θα βλάψει σοβαρά τις μικρές επιχειρήσεις.
Οι Ούγγροι βγήκαν στους δρόμους την ημέρα που το κοινοβούλιο ενέκρινε την αλλαγή του σχετικού νόμου, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

ΗΠΑ
Σε μαζική απεργία προχώρησαν οι εκπαιδευτικοί στο Κολόμπους, πρωτεύουσα του Οχάιο, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς και βελτίωση των συνθηκών εκπαίδευσης.
Οι 5.000 εκπαιδευτικοί του Κολόμπους ψήφισαν σε ποσοστό 94% εναντίον της πρότασης της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης για μηδενικές αυξήσεις στους μισθούς, «πάγωμα» προσλήψεων για Καλλιτεχνικά, Γυμναστική κ.ά. και ξεκίνησαν απεργιακές κινητοποιήσεις στις 22 Αυγούστου. Πρόκειται για την πρώτη απεργία εκπαιδευτικών στο Οχάιο από το 1975.

Ακόμα, οι εργαζόμενοι στα Starbucks έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 55 περιφερειακές απεργίες σε τουλάχιστον 17 πολιτείες στις ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες, λόγω της επιθετικής αντίδρασης της εργοδοσίας στη συνδικαλιστική τους οργάνωση.
Όπως καταγγέλλουν τα συνδικάτα, πάνω από 75 εργαζόμενοι έχουν απολυθεί σε αντίποινα για τη συνδικαλιστική τους οργάνωση, ενώ εκατοντάδες αναφορές εναντίον της εταιρείας, όπως κλείσιμο καταστημάτων, απόπειρες διάλυσης συνδικάτων, απολύσεις, εκφοβισμό και απειλή, εξετάζονται από το Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων.

Επίσης, 200 περίπου εργαζόμενοι στον εκδοτικό οίκο HarperCollins -που ανήκει στην Newscorp του Rupert Murdoch- πραγματοποίησαν απεργία στα τέλη Ιουλίου, ζητώντας μεταξύ άλλων υψηλότερες αποδοχές και ισχυρότερη προστασία του συνδικαλισμού.
Στο επόμενο διάστημα η διοίκηση της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford προωθεί άμεσα σχέδιο 3.000 απολύσεων – το οποίο συνδέεται και με τη μετάβαση στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα – συμπεριλαμβάνει απολύσεις 2.000 μισθωτών και άλλων 1.000 εργαζομένων με άλλες συμβάσεις εργασίας σε παραρτήματα στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στην Ινδία.

Παναμάς
Μαζικές διαδηλώσεις ξέσπασαν στα τέλη Ιουλίου και στον Παναμά, όταν τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών προχώρησαν σε διαμαρτυρίες για τις αυξήσεις του κόστους ζωής. Γρήγορα οι κινητοποιήσεις κλιμακώθηκαν και μετατράπηκαν στις μεγαλύτερες διαδηλώσεις εδώ και 30 χρόνια.
Ένα ευρύ φάσμα συνδικάτων, ομάδες για τα δικαιώματα των αυτοχθόνων και πάνω από 30 βιομηχανικές ενώσεις συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες.
Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Μόντι δήλωσε ότι θα ανατρέψει τρεις αγροτικούς νόμους που είχαν ως στόχο την απορρύθμιση των αγορών προϊόντων, αλλά οι αγρότες καταγγέλλουν ότι αυτό θα επέτρεπε στις εταιρείες να τους εκμεταλλεύονται.