Εντείνεται η διπλωματική κινητικότητα και οι παρασκηνιακές ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις, καθώς ανοίγει η αυλαία της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, που αναμένεται να συγκαλέσει για τις αρχές Μαρτίου ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ. Τις επόμενες μέρες αναμένεται η επίσημη πρόσκληση του Γκουτιέρες προς τα πέντε μέρη (Κυπριακή Δημοκρατία, ηγεσία των Τουρκοκυπρίων και των τριών εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας), με την Τουρκία να θέτει προκλητικά θέμα δύο κρατών και τον ΟΗΕ να υιοθετεί ουσιαστικά τη «νέα ατζέντα», παρακάμπτοντας τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία «εάν το θέλουν οι δύο πλευρές».
Ταυτόχρονα, όλα τα ισχυρά κέντρα (Βρυξέλλες Λονδίνο, Βερολίνο -ξεχωριστά- και Μόσχα) δηλώνουν τη «μεσολαβητική» τους διαθεσιμότητα προκειμένου να ενισχύσουν τη θέση τους στην περιοχή. Προχθές με ανακοίνωση του νέου ενοίκου του Λευκού Οίκου, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας «χαιρέτισε την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας και εξέφρασε την υποστήριξή του στα σχέδια του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Α. Γκουτιέρες, για την επανάληψη των συνομιλιών για την Κύπρο».
Το σκηνικό στήνεται αμέσως μετά το ναυάγιο των συνομιλιών του Κραν Μοντανά, το καλοκαίρι του 2017, καθώς η Τουρκία άρχισε τις προετοιμασίες για την αλλαγή ρότας. Έβαλε μπρος την πολιτική των κανονιοφόρων και παραβιάσεων της κυπριακής θαλάσσιας κυριαρχίας συνδυάζοντάς την με την προβολή της διχοτομικής θέσης των δύο κρατών και την επέκτασή της με το άνοιγμα των Βαρωσίων. Θέσεις που προωθούνται παραπέρα μετά την πρόσφατη εκλογή του εκλεκτού της Άγκυρας, Ε. Τατάρ, επί του πρώην ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μ. Ακιντζί.
Η νέα τουρκική ατζέντα δημιουργεί τριγμούς στο πολιτικό σκηνικό στο νησί. Δεν είναι μόνο ο Αναστασιάδης, που κατηγορείται ότι την αποδέχεται από τη διάσκεψη ακόμα του Κραν Μοντανά και ότι έτσι κι αλλιώς τώρα σύρεται στην πενταμερή για να μην του αποδοθούν οι ευθύνες της άρνησης στην πρόσκληση των Ενωμένων Εθνών. Είναι και η «αντιπολίτευση» στα Κατεχόμενα που συμβουλεύει τον Τατάρ να παραμείνει στην πρόταση για «λύση συνομοσπονδίας» ή μιας κατ’ όνομα χαλαρής ομοσπονδίας, η οποία όμως θα κινείται στη βάση των δύο ίσων κυρίαρχων κρατών! «Αυτή η πολιτική (των δύο κρατών) δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας στο μέλλον» δηλώνει ο Ακιντζί και εξηγεί ότι «νούσιμος δρόμος είναι να επικεντρωθούμε πάνω στην χαλαρή ή αποκεντρωμένη ομοσπονδία στην οποία έφτασε η ε/κ πλευρά μετά από αμφιταλαντεύσεις ύστερα από το Κραν Μοντaνά και που στην πραγματικότητα είναι θέσεις της τ/κ πλευράς». Αποδίδοντας στην σκληρή τουρκική γραμμή τη διεθνή απομόνωση των κατεχόμενων ο Ακιντζί διερωτάται εάν η ίδια η Τουρκία, οι (ποδοσφαιρικές) ομάδες της οποίας δεν μπορούν να παίξουν ένα φιλικό αγώνα με μια τ/κ ομάδα, θα βάλει την εξωτερική της πολιτική σε δυσκολίες.
Στο μεταξύ πυκνώνουν οι επαφές Ελλήνων και Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων προκειμένου να αποσπάσουν την εύνοια των ιμπεριαλιστών. «Αντιλήψεις επί των προοπτικών για μια ανθεκτική λύση στην Κύπρο» μοιράστηκαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Βρετανίας κατά τη συνάντησή τους στο Λονδίνο το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, σύμφωνα με επίσημη δήλωση του Φόρεϊν Όφις.
Ταυτόχρονα, με αφορμή την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών, η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Καρενμπάουερ, (η οποία την προηγούμενη εβδομάδα είχε ζητήσει από τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Παναγιωτόπουλο, ενημέρωση για τις θέσεις της Αθήνας), υποδέχθηκε στο Βερολίνο τον Τούρκο ομόλογό της, Ακάρ, σε «ρόλο μεσολαβητή» και με τη βεβαιότητα ότι «η Τουρκία είναι και θα παραμείνει ένας σημαντικός ΝΑΤΟικός εταίρος», εξήρε τη διμερή αμυντική τους συνεργασία. Νωρίτερα η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε και τη νέα πρόταση των Πρασίνων και της Αριστεράς για πάγωμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων προς την Τουρκία.
Τέλος, σε τηλεφωνική συνομιλία Μητσοτάκη-Αναστασιάδη συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει και της προοπτικής της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης και συμφωνήθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός να επισκεφθεί άμεσα τη Λευκωσία προς «συντονισμό» των ενεργειών Ελλάδας και Κύπρου.