Τέσσερα προσφυγικά ναυάγια, τα τρία πολύνεκρα, σημειώθηκαν μέσα σε λίγες ώρες στην Ελλάδα λίγο πριν τα Χριστούγεννα, σε Φολέγανδρο, Αντικύθηρα, Πάρο και Μάνη. Μέχρι και τις τελευταίες ημέρες η θάλασσα ξέβραζε πτώματα στις Κυκλάδες. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, επεκτείνει το φράχτη στον Έβρο, ενώ, μετά την Τουρκία, χαρακτηρίζει ως «ασφαλείς τρίτες χώρες» Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
Στα Αντικύθηρα, τουλάχιστον 11 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους στη θαλάσσια περιοχή βόρεια του νησιού, όταν ιστιοφόρο που μετέφερε τους πρόσφυγες και φέρεται να είχε αναχωρήσει από τα παράλια της Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία προσάραξε σε βραχονησίδα.
Στην Πάρο, σκάφος με 88 πρόσφυγες βυθίστηκε ανοιχτά του νησιού. Και αυτοί προσπαθούσαν να διασχίσουν το Αιγαίο με προορισμό την Ιταλία.
Στο μεταξύ, εξανεμίζονται οι ελπίδες για τους αγνοούμενους πρόσφυγες, μετά το ναυάγιο ανοιχτά της Φολεγάνδρου, όπου τρία άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους.
Δεκατρία άτομα έχουν διασωθεί, ενώ μάρτυρας έκανε λόγο ακόμα και για πενήντα άτομα που επέβαιναν στο σκάφος. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες στο σκάφος βρίσκονταν συνολικά 32 άτομα.
Ακόμα, ιστιοφόρο με 92 πρόσφυγες προσάραξε στον όρμο Γυαλιά του Δήμου Ανατολικής Μάνης, ευτυχώς χωρίς νεκρούς αυτή τη φορά.
Επέκταση του φράχτη στον Έβρο
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, η κυβέρνηση προχωρά σε επέκταση του φράχτη στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας στον Έβρο.
Ο ίδιος ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθεί επισκευή-ανακατασκευή του υπάρχοντος φράχτη στις Καστανιές, ενώ προβλέπεται και κατασκευή νέου φράχτη συνολικού μήκους 26 χλμ. περίπου, σε επιλεγμένα σημεία στην ευρύτερη περιοχή των Φερών.
Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία
στον κατάλογο
των ασφαλών τρίτων χωρών
Παράλληλα, με νέα τροποποιημένη ΚΥΑ, η κυβέρνηση έρχεται να προσθέσει στον κατάλογο των «ασφαλών τρίτων χωρών» την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.
Αυτό σημαίνει ότι όσοι πρόσφυγες περνούν τα ελληνικά σύνορα από αυτές τις χώρες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να εξεταστεί το αίτημά τους για άσυλο στην Ελλάδα, αλλά θα απελαύνονται πίσω στις χώρες αυτές για να ζητήσουν εκεί άσυλο, εκτός αν αποδείξουν ότι δεν θα είναι ασφαλείς.
Η νέα τροποποιημένη ΚΥΑ, έρχεται λίγους μήνες μετά την αντίστοιχη που υπέγραψαν Μηταράκης – Βαρβιτσιώτης που χαρακτήριζε ασφαλή τρίτη χώρα την Τουρκία για πρόσφυγες με καταγωγή από πέντε εθνικότητες, απόφαση που είχε ξεσηκώσει αντιδράσεις.
Ουσιαστικά υψώνονται νέα εμπόδια και νέοι «φράχτες» και στα βόρεια σύνορα της χώρας για όσους πρόσφυγες έρχονται από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, με στόχο να παρακάμψουν τα επικίνδυνα περάσματα του Έβρου, όπου αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να πέσουν θύμα βίαιης επαναπροώθησης.
Η αντιπροσφυγική πολιτική
της ΕΕ εξακολουθεί να υψώνει φράχτες και να πνίγει ανθρώπους στη Μεσόγειο
Η αντιπροσφυγική πολιτική της ΕΕ, που υψώνει τείχη σε στεριά και θάλασσα, οδηγεί σε θανάτους προσφύγων -μητέρων, μικρών παιδιών, ηλικιωμένων- στα νερά του Αιγαίου και της Μεσογείου, αλλά και σε πολύνεκρα τροχαία στη βόρεια Ελλάδα.
Έρμαια των διακινητών, χιλιάδες κατατρεγμένοι άνθρωποι προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη στην αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τη φτώχεια, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, την εξαθλίωση και τα αυταρχικά καθεστώτα που εγκαθιδρύουν ή πριμοδοτούν οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.
Και είναι η ίδια η ΕΕ που ενώ πυροδοτεί και στηρίζει αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την καταδυνάστευση ολόκληρων λαών, την ίδια ώρα κλείνει τις πόρτες σε αυτούς τους κατατρεγμένους ανθρώπους που η ίδια η πολιτική της τους ωθεί στον ξεριζωμό.
• Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες
• Όχι στην αντιπροσφυγική πολιτική της ΕΕ
• Κάτω οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι που γεννούν τη φτώχεια και την εξαθλίωση