Στις αρχές του μήνα ήρθε, μέσω εφαρμοστικής εγκυκλίου, η εξειδίκευση νόμου που ψήφισε η ΝΔ και προέβλεπε τη διάλυση του ΟΑΕΔ (νυν Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης – ΔΥΠΑ). Τα άρθρα που εξειδικεύονται κάνουν τον νόμο ακόμα πιο αντεργατικό, ακόμα πιο εξευτελιστικό για τους ανέργους.
Θυμίζουμε ότι με την ψήφιση του νόμου, η κυβέρνηση προέβλεπε τη διαγραφή του ανέργου από το Μητρώο του ΟΑΕΔ και τη διακοπή ακόμη και αυτού του ισχνού επιδόματος που δίνει, στην περίπτωση που ο άνεργος «αρνηθεί» τρεις φορές θέση εργασίας που του προταθεί και ο Οργανισμός την κρίνει «κατάλληλη». Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, «κατάλληλη θέση» θεωρείται αυτή που ταιριάζει με το εργασιακό του προφίλ, που έχει περιγραφεί στο ατομικό σχέδιο αναζήτησης εργασίας, σχετίζεται με τον τελευταίο μισθό που έπαιρνε όταν εργαζόταν και είναι κοντά στον τόπο που διαμένει. Η διαγραφή του ανέργου είναι για δύο χρόνια και με δεδομένο ότι το μέγιστο διάστημα που μπορεί να λάβει το επίδομα ανεργίας είναι 12 μήνες, αυτό σημαίνει ότι το στερείται οριστικά. Στην περίπτωση δε που αρνηθεί σχετικό πρόγραμμα κατάρτισης που του προταθεί, διαγράφεται από τον ΟΑΕΔ για 6 μήνες.
Παράλληλα, ο άνεργος θα διαγράφεται ακόμα και στην περίπτωση που ο ΟΑΕΔ κρίνει ότι δεν «συνεργάζεται» με τους αρμόδιους υπαλλήλους και δεν δείχνει την απαιτούμενη δράση προς αναζήτηση εργασίας.
Σήμερα το επίδομα ανεργίας αντιστοιχεί σε 407 ευρώ τον μήνα και λαμβάνεται το πολύ για 12 μήνες, ανεξαρτήτως από το αν έχει βρει ο άνεργος δουλειά.
Το ποσό αυτό μάλιστα δεν το λαμβάνουν όλοι οι άνεργοι, αλλά μόλις το 1/11 των εγγεγραμμένων ανέργων. Σε ό,τι αφορά το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας, αυτό αντιστοιχεί στα 200 ευρώ τον μήνα και απευθύνεται σε μακροχρόνια άνεργους κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις και εισοδηματικά κριτήρια.
Με την εφαρμοστική αυτή εγκύκλιο του ΟΑΕΔ, τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα. Συγκεκριμένα, ενώ αρχικά γινόταν λόγος για θέση εργασίας, που θα πρότεινε ο ΟΑΕΔ, τώρα προβλέπεται πως «στην περίπτωση που η εξεύρεση της κατάλληλης θέσης εργασίας καταστεί ανέφικτη, ο εργασιακός σύμβουλος δύναται να προτείνει άλλες διαθέσιμες θέσεις εργασίας που προσιδιάζουν, όσο είναι δυνατόν, στις ατομικές ιδιότητες του αναζητούντα εργασία». Με άλλα λόγια, ο άνεργος αναγκάζεται να δεχθεί οποιαδήποτε θέση εργασίας του προταθεί, διαφορετικά θα υφίσταται τις ποινές που προβλέπονται, δηλαδή την απώλεια του επιδόματος και τη διαγραφή του από το Μητρώο των ανέργων.
Εκεί όμως που η εγκύκλιος του Υπουργείου κάνει τα πράγματα εξευτελιστικά είναι στα «καθήκοντα» που υποχρεώνεται ο άνεργος να υποστεί για την αναζήτηση εργασίας. Μάλιστα, γίνεται ρητή αναφορά ότι η μη εκπλήρωση καθενός απ’ αυτά συνοδεύεται από αντίστοιχη ποινή. Μεταξύ άλλων, απαιτείται να δίνει αναφορά στην Υπηρεσία για κάθε του βήμα, για το πού βρίσκεται και τι κάνει. Μέχρι και το αν «μεταβεί στο εξωτερικό για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τις είκοσι (20) συνεχόμενες ή σποραδικές ημέρες ανά ημερολογιακό έτος…».
Η πραγματική στόχευση της κυβέρνησης δεν είναι, όπως ευαγγελίζεται, η μείωση της ανεργίας. Αντίθετα, μέσω της εφαρμοστικής εγκυκλίου, προσπαθεί να εμφανίσει χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας. Γιατί παρόλα τα τεχνάσματα που κάνει στην καταγραφή των ανέργων δεν έχει καταφέρει να ισορροπήσει τη σχέση μεταξύ ΕΛΣΤΑΤ και ΟΑΕΔ. Μάλιστα τον Μάρτιο του 2022 η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε 582.001 ανέργους, ενώ ο ΟΑΕΔ 1.092.509.
Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται, όμως, μόνο να εμφανίσει μειωμένα τα ποσοστά ανεργίας. Επιδιώκει και να αποσιωπήσει τη μεγάλη μείωση των εσόδων του ΟΑΕΔ, την οποία υπέστη εξαιτίας της μείωσης των εισφορών, και είναι πια αδύνατο να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή έστω αυτών των πετσοκομμένων επιδομάτων.
Η κυβέρνηση επιλέγει, λοιπόν, αντί να στηρίξει οικονομικά τον ΟΑΕΔ, να του περικόψει τα κονδύλια αδιαφορώντας για τις συνέπειες που προκαλεί σε βάρος των ανέργων και των κοινωνικών προγραμμάτων του Οργανισμού. Επιλέγει να χαρίσει τις εισφορές των εργαζομένων στους εργοδότες, από το να στηρίξει τον άνεργο. Επιλέγει στο τέλος να κάνει αόρατους τους άνεργους στα επίσημα μητρώα του κράτους, να περικόψει όσο μπορεί τα κονδύλια για τους ανέργους «εξαφανίζοντάς» τους με εκβιαστικό και χυδαίο τρόπο!