Όλο και πιο πολύ τον τελευταίο καιρό εντείνονται οι πιέσεις από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη για απόλυτη ευθυγράμμιση με την αμερικάνικη πολιτική. Το μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες είναι σαφές: ή θα υποταχθείτε ή θα υποστείτε τις συνέπειες. Και είναι φανερό ότι το μήνυμα αυτό δεν είναι μια προσωπική επιλογή της πολιτικής του Τραμπ αλλά αποτελεί σαφώς συλλογική απόφαση του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού
Είναι γνωστό ότι το τελευταίο διάστημα η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία είχαν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υποκύψουν στις αμερικανικές απειλές για να διακόψουν τη συνεργασία τους με την κινεζική εταιρεία Huawei, που προωθεί τις πλέον εξελιγμένες υποδομές για τα δίκτυα 5G (δίκτυα πέμπτης γενιάς). Η Huawei αποτελεί τον τεχνολογικό κινεζικό γίγαντα που προελαύνει στο χώρο των δικτύων πέμπτης γενιάς και βρίσκεται στη «μαύρη λίστα» του Ντόναλντ Τραμπ.
Να σημειώσουμε εδώ ότι η Κίνα μέσω του φιλόδοξου επενδυτικού πλάνου «Μία Ζώνη ένας Δρόμος» έχει καταφέρει να διεισδύσει σε περισσότερες από 68 χώρες, ενισχύοντας την οικονομική και πολιτική της επιρροή.
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Γερμανία Ρίτσαρντ Γκρένελ, με μήνυμά του στο Twitter, εξήγησε ότι «κάθε χώρα που θα αποφασίσει να χρησιμοποιήσει μη αξιόπιστους παρόχους δικτύων 5G θα διακινδυνεύσει την ικανότητά μας να μοιραζόμαστε διαβαθμισμένο υλικό και πληροφορίες στο υψηλότερο επίπεδο». Σε ελεύθερη απόδοση, αυτό ισοδυναμεί με απειλή διακοπής κάθε συνεργασίας σε στρατιωτικό και, ίσως, διπλωματικό επίπεδο με πρώτο πεδίο αντιπαράθεσης το ίδιο το ΝΑΤΟ.
Την ίδια ακριβώς απειλή είχε εκστομίσει και πριν λίγο καιρό και ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ο Γιενς Στόλτενμπεργκ ο οποίος προειδοποίησε για την οργή της υπερδύναμης απέναντι σε όποιον τολμήσει να συνεργαστεί με κινεζικές εταιρείες.
Παράλληλα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μάρκ Έσπερ σημείωσε ότι «στη νέα εποχή αντιπαράθεσης των υπερδυνάμεων, κυρίως εναντίον της Κίνας και της Ρωσίας… πρέπει να προετοιμαστούμε και πάλι για πολεμικές συρράξεις υψηλής έντασης».
Την ίδια ώρα, βέβαια, που εκτοξεύονται από τις ΗΠΑ αυτού του χαρακτήρα οι απειλές προς τις Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις αποκαλύπτεται το μεγαλύτερο δίκτυο παρακολουθήσεων όπου γίνεται φανερό ότι οι ΗΠΑ, σχεδόν από το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα, εκμεταλλεύοταν υποδομές τηλεπικοινωνιών και κρυπτογράφησης για να πραγματοποιούν παρακολουθήσεις συμμάχων τους.
Αν πάρει μάλιστα κανείς υπόψη του ότι το Πεντάγωνο ελέγχει, ακόμη και σήμερα, την πλειονότητα των δορυφορικών συστημάτων γεωεντοπισμού (GPS), ενώ τρεις αμερικανικές επιχειρήσεις (Google, Amazon και Microsoft) ελέγχουν σταδιακά τα δεδομένα των μεγαλύτερων επιχειρήσεων του πλανήτη μέσω των υπηρεσιών cloud computing (απομακρυσμένη αποθήκευση και επεξεργασία δεδομένων) τότε γίνεται φανερό ότι έχει ολοκληρωτικό έλεγχο υποδομών στρατηγικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία.
H φετινή διάσκεψη του Μονάχου μπορεί να μην είχε τις περσινές προσωπικές εντάσεις μεταξύ ηγετών, όπως η Μέρκελ και ο Τραμπ, αποκάλυψε όμως την ύπαρξη πολύ βαθύτερων ρηγμάτων στις σχέσεις της Ευρώπης με τις ΗΠΑ. Το ερώτημα πλέον είναι εάν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις θα διατηρήσουν την ίδια στάση ή θα προχωρήσουν σύντομα σε μια ακόμη ταπεινωτική αναδίπλωση.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε επίσης τα εξής:
Πρώτον στη Γηραιά Ήπειρο υπάρχει έντονος προβληματισμός για το τι στάση θα τηρηθεί γύρω από το 5G και τα συμφέροντα που εξυπηρετεί η Κίνα μέσω της Huawei. Καμία χώρα της Ευρώπης δεν δείχνει σε πρώτη φάση να βιάζεται να υιοθετήσει κάποια συγκεκριμένη γραμμή, με τη Γερμανία ωστόσο να έχει μεγαλύτερη ανάγκη να τρέξει σε δίκτυα 5G λόγω του κακού δικτύου τηλεφωνίας που διαθέτει. Ωστόσο τα διλήμματα για το Βερολίνο, όπως και για ολόκληρη την Ευρώπη, είναι μεγάλα και κρύβουν πίσω τους διάφορα διπλωματικά μονοπάτια. Δεν γίνεται από τη μία μεριά να αναπτύσσεις δίκτυα πέμπτης γενιάς υπό την καθοδήγηση της Κίνας και από την άλλη να διατηρείς ισχυρές και οικονομικές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Κάτι από τα δύο θα χαθεί και σε αυτό ακόμα η Ευρώπη αδυνατεί να δώσει απάντηση.
Και δεύτερον αξίζει να σημειώσουμε πως ισχυρό μήνυμα προς την Ελλάδα, είχε στείλει και ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Ουίλμπουρ Ρος λέγοντας πως «η Ελλάδα δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα της Κίνας ή σε μετατόπιση της συμμαχίας». Η δήλωση του Ρος δεν ήταν καθόλου τυχαία βλέποντας την οικονομική διείσδυση της Κίνας στην Ελλάδα και των σχέσεων που δημιουργούνται μεταξύ των δύο χωρών. Ο ισχυρός άντρας του αμερικανικού εμπορίου, βλέποντας μακροπρόθεσμα, προσπαθεί να κλείσει την πόρτα στην Κίνα για το 5G, πράγμα όμως που θα φέρει απέναντι την ελληνική κυβέρνηση με ένα πιθανό πλήγμα σε μεγάλα επενδυτικά πλάνα, όπως είναι αυτό της Cosco.