Και «από τη μύγα ξύγκι» θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την επιδίωξη της κυβέρνησης να επιβάλλει τέλος ψηφιακών συναλλαγών σε συνδρομές των μελών τους σε συλλόγους, σωματεία και ενώσεις.

Με βάση και αφετηρία το ότι καταργούνται τα τέλη χαρτοσήμου στα τέλη Νοεμβρίου, θεσπίζει με τον ΝΟΜΟ 5135 (ΦΕΚ Α’ 147/16-09-2024) που έχει τον τίτλο «Ψηφιακό τέλος συναλλαγής και άλλες διατάξεις» και μάλλον επεκτείνει την επιβολή ενός ανάλογου χαρατσιού στις συνδρομές των μελών σωματείων, συλλόγων κλπ όπως προαναφέραμε.

Στο άρθρο 20 του παραπάνω νόμου διαβάζουμε πως «…Επιβάλλεται Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής σε χρηματικά ποσά ή συνδρομές που καταβάλλονται σε επιμελητήρια, ενώσεις, συλλόγους και σωματεία, από τα μέλη αυτών για τη συμμετοχή τους, χωρίς να αντιστοιχούν σε ιδιαίτερη αντιπαροχή εκ μέρους του λήπτη της συνδρομής. Το ποσό του οφειλόμενου Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής υπολογίζεται επί του καταβαλλόμενου χρηματικού ποσού ή της συνδρομής με την εφαρμογή συντελεστή: α) ένα κόμμα είκοσι τοις εκατό (1,20%), εφόσον πρόκειται για συνδρομή σε σωματεία…» και πως «…υπόχρεος για την υποβολή δήλωσης και την απόδοση του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής είναι ο λήπτης της συνδρομής…».

Με λίγα λόγια προσθέτουν ένα ακόμη βάρος και εμπόδιο για τη συνδικαλιστική δράση και όχι μόνο, αλλά για την οποιαδήποτε κοινή πρωτοβουλία και δράση μιας ορισμένης κοινότητας ανθρώπων που έχουν κοινά συμφέροντα και ανάγκες και ενδιαφέροντα επαγγελματικά, πολιτικά, πολιτιστικά, αθλητικά και άλλα.

Θέλει διακαώς η κυβέρνηση, πιστός υπηρέτης των συμφερόντων μιας κάστας πλουσίων και ισχυρών, να εμποδίσει τη συνεύρεση των ανθρώπων για θέματα που τους απασχολούν από κοινού, επιδιώκοντας την εξατομίκευση προκρίνοντας τις ατομικές λύσεις, το κλείσιμο του καθενός στο καβούκι του, εμποδίζοντας με κάθε τρόπο τον καθαρό αέρα της συνύπαρξης των ανθρώπων.

Διαμαρτυρίες έχουν ήδη εκδηλώσει εργατικές ενώσεις και σχήματα και όσο γίνεται γνωστότερο το ζήτημα θα πολλαπλασιαστούν, ήδη γνωρίζουμε πως έχει αντιδράσει η ΑΔΕΔΥ.

Και να σημειώσουμε πως εδώ και 42 χρόνια με το άρθρο 47 παρ. 9 του ν.1249/1982, είχαν απαλλαχθεί οι συνδρομές των μελών των σωματείων και των ενώσεων από τα τέλη χαρτοσήμου αναφέροντας ρητά ότι: «Οι αποδείξεις πληρωμής δικαιωμάτων εγγραφής ή συνδρομών των μελών εργατοϋπαλληλικών σωματείων και ενώσεων αυτών δεν υπόκεινται σε τέλη χαρτοσήμου.»

Και ακόμα οι σύλλογοι πχ γονέων απαλλάσσονται ακόμα και από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, εφόσον δεν διενεργούν πράξεις που είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ.

Πάντως για να το διακωμωδήσουμε και λίγο, πληροφορίες που θέλουν την επιβολή τέλους ή και φόρου στον αέρα που αναπνέουμε… ελέγχονται ως ανακριβείς ακόμα…