«Μ’ αγώνες κατακτάμε τα δικαιώματά μας» γράφεται συχνά – πυκνά σε ανακοινώσεις και προκηρύξεις σωματείων. Μόνο που δεν πρόκειται απλά για ένα σύνθημα – επικοινωνιακό τρικ που στερείται ουσίας, αλλά για μια πολιτική θέση και στάση που φέρνει χειροπιαστά αποτελέσματα, όπως απέδειξε η νικηφόρα έκβαση του αγώνα των απεργών της Cosco.
Μετά από μία βδομάδα απεργίας οι εργάτες με την αποφασιστική τους πάλη ανάγκασαν την εργοδοσία της πολυεθνικής να δεχτεί αρκετά αιτήματά τους, δηλαδή πεντάρα πόστα, κατάργηση των κόντρα βαρδιών και επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας.
Την ίδια ώρα, οι εργάτες πέτυχαν να ξεδιπλωθεί ένα «κύμα» αλληλεγγύης από την τοπική κοινωνία του Πειραιά, με πορείες και άλλες δράσεις στην περιοχή, ανοίγοντας το ζήτημα στην τοπική κοινωνία και ζητώντας τη στήριξη του λαού.
Παράλληλα, οι εργάτες συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους λίγες ημέρες μετά, καθώς την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη το σωματείο τους, η ΕΝΕΔΕΠ, συμμετείχε σε 48ωρη απεργία μαζί με τους ναυτεργάτες, με αίτημα την υπογραφή και την ουσιαστική εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Επιχείρηση τρομοκράτησης και εργοδοτικός συνδικαλισμός
Οι απεργοί εργάτες σε έναν από τους μεγαλύτερους διαμετακομιστικούς κόμβους της Ευρώπης είχαν απέναντί τους, πέρα από την Cosco, εφοπλιστές, μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες, βιομηχάνους και μεγαλεμπόρους που «ανησυχούσαν» για τα εμπορεύματά τους, τη «ζημιά» που υποτίθεται γινόταν στις… «μπίζνες» τους και τα διαφυγόντα κέρδη. Δεν ανησύχησαν όμως ποτέ για τον νεκρό εργάτη και την υγεία και την ασφάλεια των συναδέλφων του.
Όλοι αυτοί πίεζαν με εκβιαστικές ανακοινώσεις, δηλώσεις και αιτήματα προς την κυβέρνηση της ΝΔ, με στόχο να επιστρέψουν οι εργάτες στη δουλειά σα να μη συνέβη τίποτα, σαν όλα να ήταν καλά και «ρόδινα». Μέχρι και ο Άδωνις Γεωργιάδης «επιστρατεύτηκε», δηλώνοντας ότι «θα έχουμε πρόβλημα» την περίοδο των… γιορτών αν δεν σταματήσει η απεργία!
Κοντά στην εργοδοσία και στους εφοπλιστές και το περιβόητο εργοδοτικό σωματείο που, όπως καταγγέλλει η ΕΝΕΔΕΠ, έχει στηθεί με τις πλάτες της Cosco. Την ώρα που οι εργάτες απαιτούσαν μέτρα προστασίας για να μην πεθαίνουν κυριολεκτικά για το μεροκάματο, η διοίκηση του συγκεκριμένου σωματείου καλούσε «να κρατήσουμε τους τόνους χαμηλά και να δείξουμε σεβασμό στις ώρες πένθους», αναφέροντας ότι «οι αρχές και οι αρμόδιες υπηρεσίες εξετάζουν τα αίτια του δυστυχήματος»! Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να καλεί σε συγκέντρωση την Παρασκευή έξω από το υπουργείο Ναυτιλίας, προκειμένου «να απαιτήσουμε να ανοίξει το λιμάνι»! Ούτε μια λέξη από τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές για τις ευθύνες της εργοδοσίας, αλλά ανοιχτή επίθεση στους απεργούς εργάτες και στις διεκδικήσεις τους.
Οι πρακτικές αυτές όμως, όπως αποδείχτηκε, είχαν «κοντά ποδάρια», καθώς οι εργάτες γύρισαν την πλάτη στο κίτρινο σωματείο και συσπειρώθηκαν γύρω από την ΕΝΕΔΕΠ, η οποία είχε εξαγγείλει ήδη εκλογές τις ημέρες της απεργίας.
Έτσι, με μαζική προσέλευση στην εκλογική διαδικασία, όχι μόνο γύρισαν την πλάτη στο εργοδοτικό σωματείο, αλλά και ανέδειξαν την ΕΝΕΔΕΠ ως το αντιπροσωπευτικό σωματείο του κλάδου τους από τη δεύτερη κιόλας μέρα των τετραήμερων εκλογών.
Η πραγματικότητα στους χώρους δουλειάς
Το εργατικό δυστύχημα που οδήγησε στο φρικτό θάνατο του Δημήτρη Δαγκλή αποτέλεσε τη σπίθα του απεργιακού αγώνα που ξέσπασε, αποκαλύπτοντας παράλληλα τις άθλιες εργασιακές συνθήκες που επικρατούσαν στις προβλήτες της Cosco, αλλά και πολλών άλλων εργασιακών χώρων.
Ένα εργατικό δυστύχημα με φόντο την έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας για τους εργάτες, την εξάπλωση των «ευέλικτων» μορφών εργασίας, την αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης, την υπερεντατικοποίηση της εργασίας και τον ελλιπή έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές. Συνθήκες δηλαδή που επικρατούν σε πλήθος χώρων δουλειάς και που βρίσκονται πίσω από τα χιλιάδες εργατικά «ατυχήματα» και τις επαγγελματικές ασθένειες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα στοιχεία από τις ετήσιες εκθέσεις που δημοσιοποιεί το ΣΕΠΕ, την περίοδο 1999 – 2017 καταγράφονται συνολικά 107.617 εργατικά «ατυχήματα», από τα οποία τα 2.039 είναι θανατηφόρα. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι τα στοιχεία των πιο πρόσφατων ετών δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί, παρόλο που υπάρχουν συγκεντρωμένα.
Όλα όσα διεκδίκησαν και πέτυχαν οι εργάτες της Cosco ήταν τα αυτονόητα, προκειμένου να μην πεθαίνουν στους χώρους δουλειάς. Η έλλειψη μέτρων προστασίας όμως δεν συνιστά «έλλειμμα της νομοθεσίας» ή «παθογένεια», αλλά συνειδητή πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών και των μνημονιακών πολιτικών που επιβλήθηκαν πριν μια δεκαετία τώρα που έχουν στόχο να διευκολύνουν την κερδοφορία του μεγάλου ντόπιου κεφαλαίου και των ξένων πολυεθνικών.
Αυτή την εργασιακή «ζούγκλα» έρχεται να επισφραγίζει και ο νόμος – έκτρωμα του Χατζηδάκη, με όλες τις αντεργατικές αλλαγές που επιβάλλει, ανατρέποντας τις εργασιακές κατακτήσεις δεκαετιών, ελαστικοποιώντας την εργασία, καταφέρνοντας ένα γερό πλήγμα στο οκτάωρο και καταργώντας ουσιαστικά οποιοδήποτε έλεγχο της εργοδοσίας, με τη μετατροπή του ΣΕΠΕ σε… «ανεξάρτητη αρχή» και την αποποίηση των ευθυνών από το υπουργείο Εργασίας και την εκάστοτε κυβέρνηση.
48ωρη απεργία μαζί με τους ναυτεργάτες για ΣΣΕ
Ο αγώνας όμως των εργαζομένων της Cosco συνεχίζεται, αυτή τη φορά μαζί με τους εργάτες στα λιμάνια της χώρας, καθώς την Τετάρτη και την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε 48ωρη πανελλαδική απεργία με αίτημα την ανανέωση και την εφαρμογή Συλλογικών Σύμβασων Εργασίας.
Μεταξύ άλλων, οι ναυτεργάτες διεκδικούν κατάργηση των αντεργατικών νόμων, αυξήσεις στους μισθούς, οργανικές συνθέσεις που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες, μέτρα για τους ανέργους, επαναπατρισμό των πληρωμάτων στα ποντοπόρα καράβια, καθολική Κοινωνική Ασφάλιση, δημόσια υποχρεωτική αναβάθμιση της Ναυτικής Εκπαίδευσης κ.ά.
Οι αγώνες και οι απεργίες των εργαζομένων μπορούν να νικούν! Αρκεί να υπάρχει οργάνωση, μαζικότητα, συσπείρωση στα σωματεία, μαχητικότητα.
Μόνο μέσα από τους πλατιούς μαζικούς αγώνες ο λαός μπορεί και πετυχαίνει τις διεκδικήσεις του κι ας έχει απέναντί του την εργοδοσία οποιασδήποτε πολυεθνικής, τις κυβερνήσεις που τη στηρίζουν και κάθε άλλο δεκανίκι. Αυτό αποδεικνύει η πράξη, αυτό αποδεικνύουν οι αγώνες όπως αυτός στην Cosco και εκείνος στην e-food.