Έπειτα από μια 3ωρη τηλεδιάσκεψη το απόγευμα της Δευτέρας, 23/11, συζήτηση στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 50 πρωτοβάθμια σωματεία και εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων, το ΕΚΑ, το μεγαλύτερο εργατικό κέντρο της χώρας, βρίσκεται μπροστά στην υλοποίηση ενός ιστορικού του λάθους, δηλαδή την οργάνωση απεργίας χωρίς απεργιακή συγκέντρωση. Θα υπάρχει δηλαδή κάλεσμα για συμμετοχή σε απεργία της 26ης Νοεμβρίου χωρίς ωστόσο να έχει οριστεί ένας συγκεκριμένος τόπος και χρόνος συνάντησης όσων θα θελήσουν να συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση. Κάτι τέτοιο συμβαίνει για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά (τουλάχιστον) χρονικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά το γεγονός ότι ήδη από τις 3 Νοεμβρίου το ΕΚΑ είχε αποφασίσει την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης απεργίας, οι εκπρόσωποι της (δικέφαλης στο ΕΚΑ) δεξιάς («ΔΑΚΕ ΕΚΑ & ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ» και «ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΚΑ») καθώς και οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ («ΠΑΣΚΕ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ») επέμεναν ότι η χρονική στιγμή δεν είναι κατάλληλη, είτε επειδή «δεν έχουμε δει το νομοσχέδιο, ούτε προσχέδια αυτού, αλλά βασιζόμαστε μόνο σε φήμες», είτε επειδή δεν θα είναι δυνατό να καταγραφεί μια μαζική συγκέντρωση και κινητοποίηση των εργαζομένων εξαιτίας της πανδημίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ («ΕΑΚ – ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ») σχοινοβάτησε κάπου ανάμεσα σε παράσταση της Διοίκησης του ΕΚΑ (δηλαδή 31 συνολικά ατόμων) έξω από το υπουργείο Εργασίας, και σε μοτοπορείες με σταθμούς κάποια νοσοκομεία της Αττικής, χωρίς κι αυτός να προτείνει απεργιακή συγκέντρωση.
Το ΚΚΕ («ΔΑΣ ΕΚΑ») επέλεξε μεγαλοστομίες για την ιστορική σημασία και αναγκαιότητα της διεξαγωγής της απεργίας, κάνοντας κι αυτό γαργάρα με τη σειρά του το ζήτημα της απεργιακής συγκέντρωσης. Προφανώς το ΠΑΜΕ θα δώσει τα δικά του, συμβολικά και μυστικά, αγωνιστικά ραντεβού, όπως έκανε και στο Πολυτεχνείο.
Από τις παρατάξεις που έχουν έδρα στο ΕΚΑ μόνο η περί την ΑΝΤΑΡΣΥΑ «ΑΤΕ ΕΚΑ» σε μία τοποθέτηση έθιξε το θέμα της απεργιακής συγκέντρωσης, χωρίς να δώσει έκταση και χωρίς να επιμείνει.
Μολονότι υπήρξαν φωνές από σωματεία που μίλησαν για την «αναγκαιότητα απεργιακής συγκέντρωσης», το ΕΚΑ δεν συγκινήθηκε, και έτσι προχωράει σε απεργία χωρίς απεργιακό ραντεβού, και χωρίς κινητοποιημένους απεργούς.
Από την πλευρά της η ΕΡΓΑΣ τοποθετήθηκε μέσα από εκπρόσωπό της σε πρωτοβάθμιο σωματείο, σημειώνοντας με έμφαση πως με ενδεχόμενη απόφαση για απεργία χωρίς απεργιακή συγκέντρωση, το ΕΚΑ κόβει δεσμούς με τους εργαζόμενους που θέλουν να αγωνιστούν. Πως το ΕΚΑ δίνει χτύπημα στην απεργιακή συγκέντρωση παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει εν προκειμένω (και τουλάχιστον μέχρι στιγμής) από την πλευρά της κυβέρνησης ούτε απαγόρευση συναθροίσεων, ούτε απαγόρευση της διαδήλωσης, ούτε πρόστιμα 3.000 και 5.000 ευρώ για τις συναθροίσεις. Πως τα πρωτοβάθμια σωματεία που προσβλέπουν σε κάλεσμα για απεργιακή συγκέντρωση από το ΕΚΑ και τις άλλες δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, μένουν πλέον έκθετα, χωρίς την «ομπρέλα», χωρίς την κάλυψη και προστασία που είχαν μέχρι σήμερα, καταρχάς σε ό,τι αφορά το απεργιακό ραντεβού. Πως το μεγαλύτερο εργατικό κέντρο της χώρας βρίσκεται μπροστά σε διάπραξη «ιστορικού λάθους», διαμορφώνοντας ταυτόχρονα ένα δικό του πολύ κακό προηγούμενο για τις μελλοντικές απεργιακές συνθήκες, στις οποίες το ΕΚΑ θα δυσκολευτεί διπλά να πείσει και να κινητοποιήσει τους εργαζόμενους.
Δευτέρα 23/11/2020