Ο υπουργός Εργασίας ολοκλήρωσε την προετοιμασία τού νέου νομοσχέδιου για τον ΕΦΚΑ και το ανακοίνωσε προκειμένου να προχωρήσει στη διαδικασία διαβούλευσης. Tα σχέδιά του ήταν εδώ και καιρό γνωστά, καθώς μεθόδευε την προετοιμασία του εδάφους, μιλώντας για την «ανάγκη εκσυγχρονισμού» του οργανισμού, η οποία ωστόσο για τον ίδιο και την κυβέρνηση σημαίνει αποκλειστικά την ιδιωτικοποίηση του ΕΦΚΑ. Φρόντισε έτσι συστηματικά να ενεργοποιεί τον κοινωνικό αυτοματισμό, μέσα από στημένες επισκέψεις, παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων, σε υπηρεσίες του οργανισμού, όπου δεν έχανε ευκαιρία να συκοφαντεί τους υπαλλήλους, ρίχνοντας, με περισσό θράσος, σε αυτούς την ευθύνη των δραματικών καθυστερήσεων απονομής συντάξεων, την ώρα που οι χρόνιες παθογένειές του ήταν αποτέλεσμα της κυβέρνησής του όπως βέβαια και όλων των προηγούμενων.
Τα βασικά μέρη του νομοσχεδίου είναι ίδια όπως τα είχε περιγράψει ο υπουργός, τώρα πλέον, απολύτως συγκεκριμένα οι διατάξεις του αφορούν στα εξής:
• Αυτόματη κατάργηση διευθυντών και προϊσταμένων, οι οποίοι έχουν αναδειχθεί στις θέσεις τους σύμφωνα με τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα.
• Οι θέσεις θα καταληφθούν από νεοδιοριζόμενους μετακλητούς, τους οποίους ο ΕΦΚΑ θα προσλάβει με συμβάσεις τριετούς διάρκειας, με δυνατότητα μιας ανανέωσης (συνολικά 6 χρόνια), από τον ιδιωτικό τομέα ή από άλλες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα και αυξημένες αμοιβές εκτός αυτών που ισχύουν στο Δημόσιο, αντίστοιχες με τις μηνιαίες αμοιβές του προέδρου του Αρείου Πάγου (8.000 ευρώ μηνιαίως).
• Από την έναρξη ισχύος του νομοσχεδίου, ματαιώνονται όλες οι εκκρεμείς προκηρύξεις για θέσεις προϊσταμένων και διευθυντών, ενώ στα κριτήρια για την ανάληψη θέσεων ευθύνης από τους νεοπροσλαμβανόμενους παύει να αποτελεί προϋπόθεση η φοίτηση στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.
• Αναβαθμίζεται η «εξατομίκευση» των μισθών για το προσωπικό του Οργανισμού, με την ενίσχυση της αρχής της «παραγωγικότητας», με τροποποιήσεις όσον αφορά στην καταβολή χρηματικού ποσού ως πριμ παραγωγικότητας (πχ. έκδοση συντάξεων). Κριτήριο για τη χορήγηση του ποσού είναι η ποιοτική και ποσοτική απόδοση του υπαλλήλου σύμφωνα με μετρήσιμους στόχους που τίθενται από τον Διοικητή σε ορισμένη Γενική Διεύθυνση.
• Ενισχύεται η πολιτική του αυταρχισμού σε βάρος των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, καθώς δημιουργείται νέα μονάδα «εσωτερικών υποθέσεων» για άμεση διερεύνηση των καταγγελιών των πολιτών, με επικεφαλής πρώην ανώτατο δικαστικό που θα διενεργεί και αυτεπάγγελτα ελέγχους. Επιπλέον, επιταχύνονται και οι διαδικασίες των πειθαρχικών διώξεων, οι ΕΔΕ θα γίνονται από υπαλλήλους άλλων υπουργείων, ενώ καταργείται η συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στα πειθαρχικά συμβούλια.
• Αλλάζει και το σύστημα προμηθειών, το οποίο θα προβλέπει εξαιρέσεις από τις διαδικασίες του σχετικού νόμου για την ανάθεση έργων και υπηρεσιών εκτός του Οργανισμού σε ιδιωτικές εταιρείες. Παράλληλα δημιουργείται εταιρεία ειδικού σκοπού για την «αξιοποίηση» της ακίνητης περιουσίας του. Η «Εταιρεία Ακινήτων e-ΕΦΚΑ» θα έχει στη δικαιοδοσία της τη διαχείριση των ακινήτων του Οργανισμού, που η σημερινή τους αντικειμενική αξία εκτιμάται άνω του 1 δισ. ευρώ.
Με το νομοσχέδιο αυτό προχωράει ακάθεκτα η ιδιωτικοποίηση του ΕΦΚΑ και ολοκληρώνεται η πορεία της, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες από τον ίδιο. Σε αυτήν εντάσσονται οι ανατροπές που προηγήθηκαν και αφορούν στην πρόσφατη τοποθέτηση του «project manager» για την απονομή των συντάξεων και την ανάθεση της έκδοσής τους σε ιδιώτες δικηγόρους και λογιστές. Ανατροπές που υποτίθεται θα αντιμετώπιζαν και αυτές τις δραματικές καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων για τις οποίες υποτίθεται πως κόπτεται η κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα βέβαια καρφί δεν της καίγεται για τους συνταξιούχους, όπως αποδεικνύει το γεγονός ότι προχώρησε πρόσφατα στην παραπέρα μείωση συντάξεων και ειδικά των συντάξεων χηρείας.
Επιπλέον, η εμπλοκή των ιδιωτών λογιστών και δικηγόρων στην έκδοση συντάξεων, πέραν του ότι μέρος του κόστους επιβαρύνει τους ίδιους τους υποψήφιους συνταξιούχους, εμπεριέχει ταυτόχρονα την εξής παγίδα: Η εκδιδόμενη από ιδιώτες απόφαση απονομής σύνταξης τους εκθέτει σε πολύχρονη ομηρία. Όπως προβλέπει η ρύθμιση «Εάν από μεταγενέστερο έλεγχο προκύψει ότι… χορηγήθηκε σύνταξη εσφαλμένα, η απόφαση απονομής ανακαλείται ή μεταρρυθμίζεται εντός δεκαετίας…»!
Μάλιστα καθώς τίθεται ερώτημα στους υποψήφιους συνταξιούχους εάν επιθυμούν να ανατεθεί η έκδοση της σύνταξής τους σε ιδιώτη, στην ουσία τους ρίχνει και όλο το βάρος της ευθύνης αυτής της επιλογής. Κατά συνέπεια, οι συνταξιούχοι αναλαμβάνουν την ευθύνη για όποια λάθη των ιδιωτών και δίνει στον ΕΦΚΑ (μονομερώς πλέον) το δικαίωμα να αμφισβητεί και να διεκδικεί επιστροφή συντάξεων μέχρι και για 10 χρόνια, αντί 3-4 μηνών που ισχύει για συντάξεις που εκδίδουν υπάλληλοι του Ταμείου.
Πρόκειται δε, για πρωτοφανή ρύθμιση. Επιπλέον είναι αντισυνταγματική η δυνατότητα εισόδου ιδιωτών σε όλα τα προσωπικά, ασφαλιστικά, εργασιακά, υγειονομικά, οικογενειακά, συνταξιοδοτικά αλλά και οικονομικά δεδομένα των ασφαλισμένων.