Πληθαίνουν οι φωνές για νέα επαίσχυντη συμφωνία με την Τουρκία
Για μία ακόμα φορά η ΕΕ κλιμακώνει την αντιπροσφυγική πολιτική της, επιδιώκοντας να μετατραπεί σε ακόμα πιο περίκλειστο φρούριο απέναντι σε κατατρεγμένους ανθρώπους -οικογένειες, παιδιά, ηλικιωμένους, αλλά και νέους- που αναζητούν μια καλύτερη ζωή μακριά από τις ρημαγμένες και εξαθλιωμένες χώρες τους.
Είδαμε άλλωστε πριν περίπου τρεις εβδομάδες τη στάση που κράτησε συνολικά η ΕΕ και η Ιταλία στη Λαμπεντούζα, όπου χιλιάδες πρόσφυγες κατέφτασαν στο μικρό νησί μέσα σε λίγες ημέρες, καθώς και την άρνηση της Γαλλίας και της Γερμανίας να δεχτούν πρόσφυγες που έρχονται στην Ευρώπη, «ξεπουλώντας» ακόμα «φίλους» και «συμμάχους».
Εξελίξεις όμως έχουμε και στην Ελλάδα. Ήδη ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, μιλώντας στα τέλη Σεπτέμβρη στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες, αναφέρθηκε στην ανάγκη η Ένωση να επικαιροποιήσει και πάλι το «πλαίσιο συνεργασίας» με την Τουρκία, δηλαδή την επαίσχυντη Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας του 2016 που οδήγησε στο να μετατραπεί η γειτονική χώρα κυριολεκτικά σε αποθήκη ψυχών και να εργαλειοποιηθούν οι πρόσφυγες ως μέσο πολιτικής και διπλωματικής πίεσης για τα γεωπολιτικά συμφέροντα των ισχυρών.
Έτσι, ΕΕ, Ελλάδα και Τουρκία σχεδιάζουν επέκταση της συμφωνίας του 2016 με σκοπό να ανακόψουν τα προσφυγικά ρεύματα και τους χιλιάδες ανθρώπους που φτάνουν στο κατώφλι της «πολιτισμένης» Ευρώπης.
Έδιωξαν άρον άρον τους πρόσφυγες
από το Κουτσόχερο για να στιβάξουν πλημμυροπαθείς
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση έδιωξε άρον άρον τους 900 περίπου πρόσφυγες από τη δομή στο Κουτσόχερο για να στοιβάξει όπως-όπως πλημμυροπαθείς από τη Φαρκαδόνα και άλλα χωριά του θεσσαλικού κάμπου, την ώρα που υπήρχαν καταγγελίες ότι ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής τούς… έδιωχναν.
Μάλιστα η δομή στο Κουτσόχερο εξακολουθεί να λειτουργεί ως κλειστή, με ό,τι αυτό σημαίνει για την καθημερινότητα και την ψυχολογία ανθρώπων που έχασαν τα υπάρχοντά τους, ολόκληρη τη ζωή, στα λασπόνερα,
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ΕΡΤ, οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στις 11 Σεπτέμβρη, έξι μέρες μετά το ξέσπασμα της κακοκαιρίας Daniel, ως εξής: 150 στη δομή του Βόλου, η οποία ήταν κλειστή και ξανάνοιξε, 300 στη δομή των Θερμοπυλών, η οποία επίσης είχε κλείσει, ενώ οι υπόλοιποι σε Ριτσώνα, Κλειδί Σερρών και Κατσικά Ιωαννίνων. Ερωτήματα φυσικά γεννώνται για τον τρόπο που επαναλειτούργησαν τα καμπ αυτά και αν πλέον είναι κατάλληλα να φιλοξενήσουν κόσμο μετά από τόσο καιρό.
Η φαρσοκωμωδία της κυβέρνησης όμως συμπαρασύρει και τους 13 εργαζόμενους της δομής στο Κουτσόχερο, κάποιοι από τους οποίους μάλιστα έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πλημμύρες. Μετά τη μεταφορά καταγγέλλουν ότι δεν έχουν λάβει εντολή κίνησης και καλούνται με δικά τους μέσα και επιβάρυνση να μετακινηθούν για να εργαστούν στο Βόλο και στις Θερμοπύλες. Μάλιστα, κάποιοι φέρονται να ειδοποιήθηκαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, χωρίς κάποιο επίσημο έγγραφο.
Το φιάσκο της αντιπλημμυρικής προστασίας στη Θεσσαλία και της επακόλουθης διαχείρισης στην οποία προβαίνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να καλύψει ούτε τα στοιχειώδη έχει και συνέχεια, με θύματα μάλιστα και τους πρόσφυγες.
«Αποθήκες ανθρώπων» σε Λέσβο, Σάμο, Χίο
Παράλληλα, οι δομές σε Λέσβο, Σάμο και Χίο μετατρέπονται σε «αποθήκες ανθρώπων», καθώς ο πληθυσμός των προσφύγων είναι διπλάσιος από τις προδιαγραφές, οι αρρώστιες θερίζουν, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι σχεδόν ανύπαρκτη και το νερό αποτελεί είδος προς εξαφάνιση.
Μάλιστα, δημοσίευμα της «Εφ.Συν» κάνει λόγο για τεράστιο αριθμό κρουσμάτων ψώρας, που δείχνει αδύνατο να ανασχεθεί ή έστω να ελεγχθεί. Οι πρόσφυγες καλούνται να τα βγάλουν πέρα με μόλις δύο μπουκάλια εμφιαλωμένο νερό την ημέρα, αντί των έξι που τους παρείχαν, όταν η λειψυδρία έκανε την εμφάνισή της στο καμπ.
Σοβαρότερο πρόβλημα είναι αυτό της καθαριότητας, αφού οι συνθήκες παραμένουν άθλιες, με τόνους σκουπιδιών να συσσωρεύονται στα καμπ, παρά τα εκατομμύρια ευρώ που δίνει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες
Οι μετανάστες είναι της γης οι κολασμένοι
Έλληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι