Η Ρωσία, αφού κατέλαβε στρατιωτικά τις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ουκρανίας Ντονιέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, ενεργοποίησε το επόμενο βήμα τού σχεδίου της για να τις προσαρτήσει. Από τις 23 ως τις 27 Σεπτέμβρη οργάνωσε σε αυτές τις περιοχές, ταυτόχρονα, δημοψηφίσματα, για να προσδώσει στην κατάκτησή τους από τις ρώσικες ένοπλες δυνάμεις μια επίφαση νομιμοποίησης και δήθεν «ελεύθερης» και «δημοκρατικής προσχώρησης» αυτών των περιοχών στη Ρωσία.
Στις περιοχές Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ, οι οποίες από το 2014 είχαν ανακηρυχθεί σε αυτοδιοικούμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες» -«ανεξάρτητες» από την Ουκρανία- και το Φεβρουάριο του 2022 η Ρωσία, λίγο πριν ξεκινήσει τη στρατιωτική εισβολή της στην Ουκρανία, αναγνώρισε την «ανεξαρτησία» τους, έγινε δημοψήφισμα με το ερώτημα της προσχώρησής τους στη Ρώσικη Ομοσπονδία. Στη Ζαπορίζια και στη Χερσώνα, στα δημοψηφίσματα τέθηκε το τριπλό ερώτημα της απόσπασης από την Ουκρανία, της δημιουργίας ανεξάρτητου κράτους και της προσχώρησης στη Ρώσικη Ομοσπονδία.
Οι ίδιες οι συνθήκες και οι όροι με τους οποίους διεξάχθηκαν τα δημοψηφίσματα προεξόφλησαν και τα αποτελέσματά τους. Με τις περιοχές να τελούν υπό την κατοχή των ρώσικων στρατιωτικών δυνάμεων, να αποτελούν στόχο της τρομοκρατίας και των επιθέσεων του καθεστώτος του Κιέβου, με τον πόλεμο να βρίσκεται σε εξέλιξη και να μην έχει διακοπεί ούτε κατά τις μέρες των ψηφοφοριών, με ψηφοφορίες να γίνονται με περιφορά καλπών από κινητά συνεργεία και με τη συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων, με εκατομμύρια ψηφοφόρους αυτών των περιοχών να βρίσκονται στο έδαφος της Ρωσίας ως πρόσφυγες του πολέμου και να ψηφίζουν εκεί, δεν είναι παράξενο ότι οι κάλπες έβγαλαν αποτέλεσμα υπαγορευμένο από τις συνθήκες της ρώσικης στρατιωτικής κατοχής και του πολέμου: Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις το ποσοστό υπέρ της ενσωμάτωσης στη Ρωσία σε όλες τις περιοχές συγκέντρωσε ποσοστά 97-98%.
Η πραγματοποίηση των δημοψηφισμάτων προαναγγέλθηκε στο διάγγελμα του Πούτιν, στις 21 Σεπτέμβρη, σαν μέρος μιας αναπροσαρμογής των κινήσεων Ρωσίας στην Ουκρανία. Αναπροσαρμογή που, όπως φαίνεται, προήλθε σαν αποτέλεσμα αφενός των εσωτερικών πιέσεων στη Ρωσία και αφετέρου των εξωτερικών πιέσεων από τη Δύση και την πορεία της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησής» της στην Ουκρανία.
Εσωτερικά ο Πούτιν δέχεται πιέσεις από υπερεθνικιστές δυνάμεις που τον καλούν σε γενική κινητοποίηση των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Αλλά και πιέσεις από την άλλη πλευρά, από δυνάμεις που διαμαρτύρονται γι’ αυτόν τον πόλεμο και ενάντια στις οποίες ασκεί σκληρή καταστολή, προειδοποιώντας όσους συμμετέχουν σε αντιπολεμικές κινητοποιήσεις με ποινή φυλάκισης έως και 15 έτη και προβαίνοντας σε συλλήψεις διαδηλωτών κατά του πολέμου (η ειδησεογραφία των προηγούμενων ημερών αναφέρει 1000-1300 συλλήψεις διαδηλωτών που συνελήφθησαν σε συλλαλητήρια με συνθήματα «όχι στον πόλεμο», «καμία επιστράτευση»).
Εξωτερικά ο Πούτιν έχει να αντιμετωπίσει τη συνεχή και έντονη πίεση της Δύσης που διεξάγει ενάντια στη Ρωσία ένα εκτεταμένο οικονομικό και προπαγανδιστικό πόλεμο, ενώ παρέχει ισχυρή στρατιωτική στήριξη στο καθεστώς Ζελένσκυ, το οποίο τροφοδοτεί πλέον με σύγχρονα δυτικά όπλα για να πλήττει τα ρωσικά στρατεύματα και την ανατολική Ουκρανία. Αυτό υποδήλωσε και ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σ. Σόιγκου που δικαιολόγησε την επιστράτευση 300.000 εφέδρων με το ότι «Η Ρωσία πολεμάει τη συλλογική Δύση …σχεδόν όλο το δορυφορικό δίκτυο του ΝΑΤΟ λειτουργεί εναντίον της Ρωσίας στην Ουκρανία και δυτικοί διοικητές κάθονται στο Κίεβο και διευθύνουν τις επιχειρήσεις». Έξαλλου λίγες μέρες πριν τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων εκδηλώθηκε, όπως την παρουσίασαν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, μια μεγάλης κλίμακας «Ουκρανική αντεπίθεση» κοντά στο Χάρκοβο που ανακατέλαβε εδάφη που είχε καταλάβει ο Ρωσικός στρατός. Ανεξάρτητα από την προπαγανδιστική διόγκωση αυτής της πολεμικής ενέργειας και των αποτελεσμάτων της που έκαναν με σκοπιμότητα οι δυτικοί και ο Ζελένσκυ, οι Ρώσοι δεν την διέψευσαν αλλά την απέδωσαν σε «απόσυρση» των ρώσικων στρατιωτικών δυνάμεων στα πλαίσια μιας «αναδιάταξής» τους για να συσπειρωθούν στις περιοχές που έγιναν τα δημοψηφίσματα. Το ποια είναι ακριβώς η αλήθεια είναι δύσκολο να το διαπιστώσει κανείς, μέσα στον προπαγανδιστικό πόλεμο που γίνεται. Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη δεν παύει να είναι ένα στοιχείο των πολεμικών εξελίξεων.
Με αυτά τα δεδομένα, το διάγγελμα του Πούτιν πήρε χαρακτηριστικά αναγγελιών για την επίτευξη των «κύριων στόχων της Ρωσίας στην επικράτεια του Ντονμπάς». Ανήγγειλε, πρώτο, μερική επιστράτευση στη Ρωσία με σκοπό να ενισχυθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις της στην Ουκρανία και όπως πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας για να διατηρηθεί «ο έλεγχός τους στη γραμμή επαφής των 1000 χιλιόμετρων» που έχουν στο Ουκρανικό μέτωπο. Δεύτερο, «πρόσθετα μέτρα για την εκπλήρωση της κρατικής εντολής στους επικεφαλής των επιχειρήσεων αμυντικής βιομηχανίας για την αύξηση της παραγωγής όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού και την αύξηση πρόσθετων παραγωγικών δυνατοτήτων». Τρίτο, συμπεριέλαβε στο διάγγελμά του και πυρηνικές απειλές προς τη Δύση. Με πρόλογο ότι από τη Δύση «εκτοξεύτηκε και πυρηνικός εκβιασμός. Δεν μιλάμε μόνο για τον βομβαρδισμό του πυρηνικού σταθμού της Zaporizhzhya, που ενθαρρύνεται από τη Δύση, που απειλεί με πυρηνική καταστροφή, αλλά και για τις δηλώσεις ορισμένων υψηλόβαθμων εκπροσώπων των κορυφαίων κρατών του ΝΑΤΟ για τη δυνατότητα και την παραδεκτή χρήση όπλων μαζικής καταστροφής κατά της Ρωσίας – πυρηνικά όπλα» ο Πούτιν κατέληξε στο να «υπενθυμίσει» πως «η Ρωσία, διαθέτει επίσης διάφορα μέσα καταστροφής ορισμένα με στοιχεία πιο σύγχρονα από αυτά του ΝΑΤΟ. Και εάν απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, σίγουρα θα χρησιμοποιήσουμε αυτά που έχουμε στη διάθεσή μας για να προστατεύσουμε τη Ρωσία και τον λαό μας. Δεν είναι μπλόφα».Τα τελευταία λεγόμενα του Πούτιν συνδέονται άμεσα με τη βασική αναγγελία που έκανε για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, ώστε τα εδάφη των Ντονιέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα να ενσωματωθούν στη Ρωσία.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι -προηγούμενα- είχε λεχθεί ότι αυτά τα δημοψηφίσματα θα πραγματοποιούνταν το Νοέμβρη, αλλά με το διάγγελμά του ο Πούτιν εξάγγειλε την επίσπευσή τους. Αυτό μπορεί να το εξηγήσει μόνο η ανάγκη της Ρωσίας να μπορέσει να «κατοχυρώσει» τα εδάφη της Ουκρανίας που έχει καταλάβει ως τώρα, με την ισχυροποίηση της στρατιωτικής στήριξής τους από τη Ρωσία, με μορφή που να μην φαίνεται ως ρωσική στρατιωτική εισβολή σε ξένο έδαφος αλλά ως «υπεράσπιση ρώσικου εδάφους». Όπως ήδη έχει επισημανθεί από πολλούς σχολιαστές, η Μόσχα προσαρτώντας τις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας θα θεωρεί τις ουκρανικές επιθέσεις σε αυτές τις περιοχές που γίνονται με ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς και ΝΑΤΟική καθοδήγηση σαν επιθέσεις στην ίδια τη Ρωσία. Θα τις θεωρεί ως επιθέσεις κατά της κυριαρχίας της Ρωσίας, και θα χρησιμοποιεί όλα τα στρατιωτικά μέσα που προβλέπουν οι νόμοι και το Σύνταγμα της απέναντι σε τέτοιες επιθέσεις, ακόμα και πυρηνικά όπλα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σ. Λαβρόφ δεν το έκρυψε. Όταν ρωτήθηκε αν η Μόσχα θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα για να υπερασπιστεί προσαρτημένες περιοχές απάντησε πως το ρωσικό έδαφος «τελεί υπό την πλήρη προστασία του κράτους» και «όλοι οι νόμοι, τα δόγματα, οι αντιλήψεις και οι στρατηγικές της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα εφαρμόζονται σε όλη την επικράτειά της», και αυτό ισχύει και για τη χρήση πυρηνικών όπλων. Τον ίδιο επανέλαβε και ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας Ντ. Μεντβέντεφ, ότι με την ένταξη των ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία «η προστασία τους θα ενισχυθεί σημαντικά από τις ρώσικες ένοπλες δυνάμεις» προσθέτοντας ότι «τα διαθέσιμα ρώσικα όπλα είναι και στρατηγικά πυρηνικά όπλα και όπλα που βασίζονται σε νέες αρχές», όπως «ο υπερηχητικός πύραυλος που είναι εγγυημένο ότι μπορεί να φτάσει μέχρι στόχους στην Ευρώπη και στην Ασία πολύ πιο γρήγορα».
Το διάγγελμα του Πούτιν και οι δηλώσεις των ηγετικών στελεχών κάνουν σαφή το λόγο γιατί προχώρησε η Ρωσία πιο γρήγορα στη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις περιοχές της Ουκρανίας που έχει καταλάβει και προμηνύουν μια διεύρυνση του μετώπου και των μέσων πολεμικής αντιπαράθεσής της με τη Δύση, εξαιρετικά επικίνδυνη και με παγκόσμιες διαστάσεις.
Προς την κατεύθυνση της κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης ωθούν και όλες οι αντίστοιχες κινήσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της Δύσης. Συντονισμένα οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας κατάγγειλαν τα «παράνομα δημοψηφίσματα», δήλωσαν ότι «δεν θα τα αναγνωρίσουν ποτέ» θέτοντας επί τάπητος ένα νέο κύκλο στρατιωτικής ενίσχυσης του Κιέβου και επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία. Μετέτρεψαν κυριολεκτικά την τελευταία (77η) Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σε σκηνή απανωτών επιθέσεων κατά της Ρωσίας, όπου οι ηγέτες του δυτικού ιμπεριαλισμού και της δυτικής αποικιοκρατίας, φορώντας την προβιά των ειρηνοποιών και της υπεράσπισης της εδαφικής κυριαρχίας των χωρών, ξιφούλκησαν κατά της Ρωσίας με μια απίστευτη υποκριτική γλώσσα κατηγορώντας την για «στυγνό ιμπεριαλισμό» και για «επιστροφή στην εποχή του ιμπεριαλισμού και των αποικιών»… Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντ. Μπλίνκεν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε να ληφθούν μέτρα για να λογοδοτήσει ο Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία και δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προσφέρουν «όπλα, πυρομαχικά, πληροφορίες και όλη την υποστήριξη που μπορούν στην Ουκρανία». Στην κατεύθυνση αυτή έγινε γνωστό πως οι ΗΠΑ θα προμηθεύσουν την Ουκρανία και άλλη παρτίδα σύγχρονων όπλων αξίας 1,1 δισ. δολαρίων, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε πως αυτά τα όπλα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ενάντια στις περιοχές που έγιναν δημοψηφίσματα.
Από τη Δύση προωθείται ακόμα ένα σχέδιο για τη στήριξη της Ουκρανίας. Πρόκειται για το λεγόμενο «Σύμφωνο Ασφαλείας», που εμφανίζεται σαν πρόταση που κάνει το Κίεβο σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ και το θέτει για «διαπραγμάτευση» στις κυβερνήσεις των δυτικών χωρών. Με αυτό καλούνται οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ να γίνουν «εγγυήτριες» δυνάμεις για την «ασφάλεια» της Ουκρανίας απέναντι στη Ρωσία, παρέχοντάς της εξοπλισμό και εκπαίδευση. Το κείμενο του Συμφώνου -σε αντίθεση με ό,τι έλεγε το Κίεβο στις διαπραγματεύσεις του με τη Μόσχα την άνοιξη- δεν προβλέπει ούτε απόρριψη για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ούτε ένα «ουδέτερο καθεστώς» για την Ουκρανία χωρίς πυρηνικά όπλα και αποκλείει τη συμμετοχή της Ρωσίας ή της Λευκορωσίας ως «εγγυήτριες δυνάμεις ασφαλείας».
Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς πως και οι κινήσεις της Δύσης να φθείρουν τη Ρωσία και οι κινήσεις της Ρωσίας να εδραιώσει τις κατακτήσεις της στο Ουκρανικό έδαφος οδηγούν στο να μετατραπεί η γραμμή που χωρίζει τις περιοχές που έγιναν δημοψηφίσματα με την υπόλοιπη Ουκρανία σε μια μόνιμη περιοχή πολέμου μέσα στο κέντρο της Ευρώπης, σε μια εστία καταστροφικής σύγκρουσης, όπου η χρήση σύγχρονων όπλων, οι πυρηνικοί αλληλοεκβιασμοί, η οικονομική αλληλοεξόντωση θα φέρνουν όλο και βαρύτερες συνέπειες στους λαούς και θα τροφοδοτούν το άπλωμα της φλόγας του πολέμου.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον εκτράχυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, προέκυψε και η έκρηξη στους αγωγούς Νord Stream που έχει προκαλέσει αναστάτωση σε όλη την Ευρώπη. Οι πρώτες αντιδράσεις και πληροφορίες από τις ηγεσίες των δυτικών δυνάμεων και της Ρωσίας δείχνουν μια πολύ ύποπτη υπόθεση. Όλοι μιλούν για πιθανή δολιοφθορά, επίθεση και σαμποτάζ. Το Βερολίνο μίλησε για μια πιθανόν «στοχευμένη» επίθεση από την Ουκρανία ή τη Ρωσία. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι η ζημιά μπορεί να έχει γίνει από μια «πράξη δολιοφθοράς». Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αφού μίλησε για «αρχικές αναφορές που κάνουν λόγο για δολιοφθορά ή επίθεση» έσπευσε ωμά να εντάξει το γεγονός σε μια οπτική προφανούς εκμετάλλευσής του για όφελος των ΗΠΑ, λέγοντας πως «αντιπροσωπεύει μια ευκαιρία η Ευρώπη να τερματίσει επιτέλους την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια» προσθέτοντας κυνικά πως «η προτεραιότητα των ΗΠΑ ήταν να επιβάλουν ανώτατο όριο τιμών στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου» και να «αυξήσουν τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη».
Η εκδοχή πως η έκρηξη στους αγωγούς Νord Stream είναι μια σκοτεινή υπόθεση-σαμποτάζ ενισχύθηκε και από την είδηση του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel πως η CIA προειδοποίησε το Βερολίνο για πιθανή επίθεση σε αγωγούς φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα «πριν από εβδομάδες» και ακόμα περισσότερο από το δημόσιο «ευχαριστώ ΗΠΑ» για τη δολιοφθορά στους αγωγούς, που έγραψε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο πρώην υπουργός Άμυνας και Εξωτερικών της Πολωνίας και μέλος σήμερα του ευρωκοινοβουλίου Σικόρσκι. Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Μόσχας στα Ηνωμένα Έθνη, Ντμίτρι Πολυάνσκι, ευχαρίστησε το Σικόρσκι που «κατέστησε κρυστάλλινα σαφές ποιος βρίσκεται πίσω από αυτήν την τρομοκρατική στόχευση πολιτικών υποδομών».Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας θεώρησε το σχόλιό του ως «επίσημη δήλωση ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση» και προκάλεσε παραπέρα τις ΗΠΑ ζητώντας από τον Μπάιντεν να απαντήσει «αν οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν πράξη την απειλή» που είχε εκτοξεύσει στις 7 Φλεβάρη ο πρόεδρος των ΗΠΑ ότι η Ουάσιγκτον «θα έβαζε τέλος» στο Νord Stream 2 αν η Ρωσία επενέβαινε στρατιωτικά στην Ουκρανία, για να πάρει την απάντηση από το Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου πως «η Ρωσία διαδίδει παραπληροφόρηση».Το κρατικό ρώσικο πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti δημοσίευσε, επίσης, την πληροφορία πως έχουν καταγραφεί το Σεπτέμβριο πτήσεις αμερικάνικων στρατιωτικών ελικοπτέρων πάνω από το σημείο που έγιναν διαρροές στους αγωγούς….
Οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream πυροδότησαν κι άλλο την αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας με την τελευταία να ζητά σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Γαλλική προεδρία των Ηνωμένων Εθνών να απαντά πως θα συγκαλούσε στις 30 Σεπτέμβρη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να συζητήσει για τους αγωγούς Nord Stream που η Ρωσία και οι Ευρωπαίοι εταίροι ξόδεψαν δισεκατομμύρια δολάρια για να τους κατασκευάσουν.
Η σκοτεινή υπόθεση που παραπέμπει σε σαμποτάζ των αγωγών προμηνύει μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις στην Ευρώπη -όπως ήδη έδειξε και η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο- και φανερώνει πως η αντιπαράθεση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της Δύσης με τη Ρωσία, με επίκεντρο τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον παγκόσμιο ενεργειακό πόλεμο, σπρώχνει τις διεθνείς εξελίξεις σε εξαιρετικά επικίνδυνα μονοπάτια.