Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυβέρνηση συζητά να διευρύνει κι άλλο το πακέτο των αντεργατικών διατάξεων που περιλαμβάνει το εργασιακό νομοσχέδιό της, φέρνοντάς τες σαν προσθήκες την ώρα της ψήφισής τους στη Βουλή
Μια από αυτές πολύ σοβαρή, έρχεται να θέσει ένα ακόμα εμπόδιο στην δυνατότητα πραγματοποίησης απεργίας. Έγινε γνωστή και από τη δήλωση του υπουργού Εργασίας Χατζηδάκη που έφερε στο φως συνδικαλιστική οργάνωση των ναυτεργατών ότι «…εάν μια απεργία κρίνεται παράνομη ή καταχρηστική δεν θα μπορεί να επαναπροκηρυχθεί από άλλη δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση…».
Με αυτήν τη διάταξη θέλει να καταργήσει μια δυνατότητα που έχουν μέχρι σήμερα τα συνδικάτα για να αντιμετωπίζουν τη βιομηχανία δικαστικών προσφυγών και αποφάσεων, που βγάζουν τη μια μετά την άλλη τις απεργίες παράνομες. Τη δυνατότητα, η απεργία να κηρύσσεται και από ανώτερη συνδικαλιστική οργάνωση όταν η απόφαση για απεργία που λαμβάνει κατώτερη συνδικαλιστική οργάνωση κηρύσσεται παράνομη και καταχρηστική, όπως κατά κόρο αποφαίνονται τα δικαστήρια μετά από προσφυγές της εργοδοσίας.
Μια δεύτερη διάταξη που προωθεί η κυβέρνηση και έγινε γνωστή από πρόσφατη δημοσιοποίηση της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, η οποία ενημερώθηκε με επιστολή από το υπ. Εργασίας, είναι ότι το νομοσχέδιο θα προβλέπει και παράταση της θητείας των συνδικαλιστικών οργάνων μέχρι 31/12/2021. Έτσι απλά ενημερώνει η ΑΔΕΔΥ, χωρίς κανένα σχόλιο και αντίδραση, την παράταση η οποία είναι μάλιστα σε συνέχεια μια άλλης προηγούμενης παράτασης μέχρι 30/6/2021.
Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι άλλος από την προσπάθειά της να ακινητοποιήσει αν είναι δυνατό όλες τις ζωντανές διαδικασίες των σωματείων. Και μάλιστα εντελώς απροκάλυπτα πλέον, γιατί μέχρι τώρα είχε και την καραμέλα του κορονοϊού, τώρα με ποια άραγε δικαιολογία παρεμβαίνει τόσο απροκάλυπτα και δίνει παράταση στις θητείες των συνδικαλιστικών οργάνων και στην ουσία μεταθέτει τις εκλογικές διαδικασίες τους για άλλους τόσους μήνες;
Ο στόχος της είναι πέρα από προφανής, θέλει να ανακόψει όλες τις ζωντανές λειτουργίες των συνδικαλιστικών οργάνων, όπως με ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, διαδικτυακές ΓΣ, τώρα και με άλλη μια παράταση εκλογικών διαδικασιών. Παρατείνει τις θητείες συνδικαλιστικών οργάνων έτσι ώστε να δώσει τον απαιτούμενο χρόνο να πέσουν οι τόνοι, να απορροφηθούν οι κραδασμοί. Προφανώς και κάνει τους λογαριασμούς της η κυβέρνηση, κλείνοντας το μάτι και στις παρατάξεις εκείνες που τη στηρίζουν, για τα καλύτερα δυνατά για αυτές αποτελέσματα, αφού μετά από έξι μήνες υπολογίζει να έχει τεθεί σε εφαρμογή ο νέος αντεργατικός νόμος που προωθεί τώρα στη Βουλή και επιτάσσει για τις εκλογές στα συνδικάτα υποχρεωτική «εξ αποστάσεως ψηφοφορία».