Η πολυδιαφημισμένη και πολλά υποσχόμενη -με βάση το αντίστοιχο κλίμα ευφορίας που αφειδώλευτα και αδιάλειπτα εδώ και έξι μήνες καλλιεργούν τα προπαγανδιστικά επιτελεία της Δεξιάς με την αμέριστη συνδρομή των πετσωμένων ΜΜΕ- συνάντηση του Μητσοτάκη με τους αγρότες της Θεσσαλίας, αποδείχτηκε πουκάμισο αδειανό. Ο ίδιος ο αρχηγός των “γαλάζιων αρίστων” πρωταγωνίστησε, για άλλη μια φορά, σε μια επικοινωνιακή φιέστα διαχείρισης και εκτόνωσης της διευρυμένης αγανάκτησης των φτωχομεσαίων αγροτών οι οποίοι βρίσκονται μπροστά στο φάσμα του οριστικού ξεκληρίσματος.
Στα πλαίσια αυτά περίσσεψαν οι αβρότητες και τα γλυκόλογα για τις “κατά κανόνα κόσμιες κινητοποιήσεις τους καθ’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων εβδομάδων”. Στο ίδιο μήκος κύματος μοιράζοντας “τσάι και συμπάθεια”, ο Μητσοτάκης λογοκόπησε πως “πολλά από τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια, έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό να μπορέσουμε να τα ικανοποιήσουμε”. Με προκάλυμμα ωστόσο τη φιλολαϊκή ρητορική, ο αρχηγός της ΝΔ επιχείρησε “να μετατρέψει αυτό που ήταν μια μεγάλη καταστροφή για τη Θεσσαλία” από αχίλλειο πτέρνα σε στήριγμα της αντιαγροτικής του πολιτικής (διάβαζε “σε μια ευκαιρία μιας ουσιαστικής αναδιάρθρωσης του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα αυτά”). Με ύπουλο τρόπο, ακολουθώντας κατά γράμμα τις ευρωενωσιακές ντιρεκτίβες των κακόφημων ΚΑΠ, έθεσε θέμα αλλαγής καλλιεργειών με ορίζοντα δεκαετίας, επικαλούμενος τη μείωση των υπόγειων υδάτων της Θεσσαλίας, φωτογραφίζοντας ειδικά το καλαμπόκι και τη βαμβακοκαλλιέργεια. Στο όνομα λοιπόν της “ολιστικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων”, για άλλη μια φορά γίνεται επίκληση του αντιδραστικού ιδεολογήματος της “ατομικής ευθύνης” προκειμένου να πειθαναγκαστούν οι αγρότες να εγκαταλείψουν (άλλη) μια σειρά από παραδοσιακές καλλιέργειες, καθαγιάζοντας την αγροτοκτόνα κυβερνητική πολιτική της “αλλαγής χρήσης γης”.
Κι όλα αυτά όταν ήδη 350.000 στρέμματα του θεσσαλικού κάμπου θα παραμείνουν de facto ακαλλιέργητα, είτε γιατί είναι πλημμυρισμένα, είτε λόγω της διάβρωσης του εδάφους. Απέναντι στα άμεσα, φλέγοντα αιτήματα της αγροτιάς (αποζημίωση στο 100% για τις καλλιέργειες και τον αγροτικό εξοπλισμό που καταστράφηκε, για τα χωράφια που δε θα καλλιεργηθούν και για όσα έχουν μειωμένη παραγωγή, αποζημίωση και για το φυτικό κεφάλαιο που ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει, άμεση ρευστότητα για τους επόμενους μήνες, μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στα 7 λεπτά την κιλοβατώρα), η κυβέρνηση αντιπαρέθεσε… τις τεχνικές συζητήσεις σχετικά με την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο για το 2025. Την ίδια στιγμή, όπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των αγροτών, “ακόμα και τα δύο χιλιάρικα της πρώτης αρωγής, πολλοί συνάδελφοι δεν τα έχουν πάρει”.
Όσον αφορά το ρεύμα, σε ένα ακόμα ρεσιτάλ εμπαιγμού, ο Μητσοτάκης ξεστόμισε ανερυθρίαστα πως “σκοπός μας είναι να μπορέσουμε να δώσουμε προβλεψιμότητα σε βάθος χρόνου, ώστε οι αγρότες μας και οι κτηνοτρόφοι μας να γνωρίζουν ποιο είναι το ύψος του ρεύματος που θα πληρώσουν για τις καταναλώσεις τους”. Λογοκόπησε για σταθερά τιμολόγια από 9,3 εως 11 λεπτά την κιλοβατώρα σε βάθος δεκαετίας από μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Για να προσδώσει στην αγροτοκτόνα πολιτική του επιστημονικό μανδύα, ο Μητσοτάκης κάλεσε τους τεχνοκράτες της ολλανδικής εταιρείας HVA οι οποίοι προανήγγειλαν με τη σειρά τους τη μείωση των υδροβόρων καλλιεργειών (βαμβάκι) για να αποτραπούν στο μέλλον φαινόμενα ερημοποίησης.
Κολαούζος της κυβερνητικής πολιτικής και ο νέος περιφερειάρχης, Κουρέτας, ο οποίος με φόντο τον παντελώς αθωράκιστο και εγκαταλελειμμένο κάμπο, πανηγυρίζει γιατί “κατέθεσε στον πρωθυπουργό μια μελέτη η οποία περιλαμβάνει πέντε μηνών δουλειά …πρέπει να καθαρίσουμε τα ποτάμια και τα ρέματα το καλοκαίρι ώστε να μην έχουμε παρόμοια φαινόμενα το φθινόπωρο”.