Είναι πολύς καιρός που από τις στήλες της εφημερίδας έχουμε μιλήσει για την κρίση του αστικού πολιτικού συστήματος στη χώρα και για τα φαινόμενα κοινωνικής σήψης, γεννήματα αυτού του συστήματος που πολλαπλασιάζονται. Αναδεικνύεται η έντονη φθορά και η αναξιοπιστία του και η αναζήτηση διεξόδων για να αντιμετωπιστούν τα αναμενόμενα φαινόμενα λαϊκών αντιδράσεων ή ξεσπασμάτων. Και δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται σε περιδίνηση ή το ΠΑΣΟΚ που ψάχνει για «αρχηγό» και που τα αστικά επιτελεία και τα ΜΜΕ έχουν ρίξει τα φώτα τους πάνω του (και τις ελπίδες τους;).

«Στραπατσαρισμένη» είναι και η εικόνα της ΝΔ και ο «ατσαλάκωτος κύριος 41%» προσπαθεί να την ανασκευάσει με τα «45 μέτρα» – ψίχουλα της ΔΕΘ και άλλα «ηχηρά παρόμοια» για «βελτίωση της ζωής των πολιτών», όταν η ακρίβεια, η φτώχεια και η ανεργία τσακίζει κόκαλα. Και δεν είναι μόνον τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών και οι δημοσκοπήσεις που έχουν ρίξει σε «βαρομετρικό χαμηλό» τα ποσοστά της ΝΔ και των άλλων πυλώνων του αστικού συστήματος, με ενίσχυση των ακροδεξιών μορφωμάτων. Είναι η καθημερινότητα που επιβεβαιώνει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα αυτής της πολιτικής.

Άγριος ξυλοδαρμός 14χρονης στη Γλυφάδα, από συνομήλικές της, πυροδότησε εκ νέου τη συζήτηση για τη βία και την παραβατικότητα των νέων. Με ανακοινώσεις του ο Μητσοτάκης «φωτογράφισε» ως κύριους υπεύθυνους για το φαινόμενο τις οικογένειες των ανηλίκων και πρότεινε, τι άλλο; αυστηροποίηση ποινών. Το κράτος αποποιούμενο τις δικές του τεράστιες ευθύνες, μεταθέτει το πρόβλημα στην «ατομική ευθύνη» και σε τιμωρητικά μέτρα.

-Εν μέσω φθινοπώρου και βροχών, μετά τις φονικές φωτιές του καλοκαιριού, τεράστια πυρκαγιά στην Κορινθία που έκαιγε μέρες, με δύο νεκρούς και ανοχύρωτο το λαό και την περιουσία του. Στο ίδιο μοτίβο άλλες τρεις φωτιές στην Ηλεία.

-Νεκρός μέσα στο αστυνομικό τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα ο 37χρονος μετανάστης από το Πακιστάν Μοχάμεντ Καμράν που εργαζόταν ως διανομέας, που ήταν κακοποιημένος, χτυπημένος, κάτω από άγνωστες συνθήκες, χωρίς να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, όπως έπρεπε, προστίθεται σε άλλα περιστατικά βίας, αυθαιρεσίας, ακόμα και θανάτων μεταναστών αλλά και Ελλήνων μέσα σε αστυνομικά τμήματα.

-Λίγες μέρες αργότερα άλλος ένας 29χρονος μετανάστης από το Μπανγκλαντές βρέθηκε νεκρός στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας, απαγχονισμένος μέσα στα κρατητήρια.
Το «επιτελικό κράτος» είναι ανύπαρκτο στις περιπτώσεις των φυσικών καταστροφών, σκληρό και αδυσώπητο απέναντι στους φτωχούς και καταπιεσμένους «αγιάννηδες», τους διαδηλωτές και τους απεργούς.
Και δεν είναι μόνον αυτά.

-Τα σχολεία λιγότερα, μετά τις συγχωνεύσεις, χωρίς δασκάλους και καθηγητές.
-Τα νοσοκομεία χωρίς ιατρονοσηλευτικό προσωπικό ή με εξαντλημένους γιατρούς με εγκεφαλικά.
-Μετά το έγκλημα στα Τέμπη, που για την συγκάλυψή του ο Μητσοτάκης έκανε επίτροπο Μεταφορών της ΕΕ τον Τζιτζικώστα, άλλες δυο-τρεις περιπτώσεις παραλίγο σύγκρουσης τραίνων.

-Ενώ τα νοίκια και τα ακίνητα έφτασαν στα ύψη, με τις ρυθμίσεις του «Ηρακλή» δίνεται η χαριστική βολή στα χρεωμένα νοικοκυριά και πετιούνται εκτός διαδικασίας οι χρεωμένοι δανειολήπτες που μπήκαν στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ψάχνοντας να βρουν χρήματα για να σώσουν το σπίτι τους, αλλά δεν τα κατάφεραν να αποπληρώσουν τα ποσά της ρύθμισης.

-Μέσα σε όλα αυτά συνεχίζεται το πάρτι των ιδιωτικοποιήσεων και των απ’ ευθείας αναθέσεων, με ενδεικτική φιγούρα-πρωταθλητή τον «γαλάζιο» Περιφερειάρχη Ηπείρου να έχει κάνει 24 εκατ. απ’ ευθείας αναθέσεις σε 1800 «ημετέρους και εκλεκτούς», μέσα στο προεκλογικό 2023, και 12 εκατ. στο πρώτο εξάμηνο του 2024 !!!

Πώς να μην υπάρχουν λοιπόν, μετά από αυτό το «μεγάλο φαγοπότι», Σαλμάδες που να μιλάνε για «φωτογραφική» διαδικασία σε διαγωνισμό του ΥΠΠΟ για τα αναψυκτήρια των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων και για τις πρόσφατες αυξήσεις φαρμάκων και οι «11 βουλευτές» που κατέθεσαν πρόσφατα ερώτηση για το θέμα των «κόκκινων» δανείων, αφήνοντας αιχμές και κατά του Κ. Χατζηδάκη, οξύνοντας στο έπακρο την κρίση στο εσωτερικό της ΝΔ;

Αν και οι κινήσεις όλων αυτών -πέραν της υποκρισίας, αφού όλοι τους έχουν ψηφίσει το θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει βήμα-βήμα το ξεσπίτωμα χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών- έχουν να κάνουν με τη διεκδίκηση θώκων που δεν κατέλαβαν, αλλά και με λοξοκοιτάγματα προς τα ακροδεξιά, δεδομένου ότι Βελόπουλος και Λατινοπούλου έσπευσαν να καταδικάσουν τη διαγραφή Σαλμά, ενισχύοντας τα περί «φυγόκεντρων δυνάμεων προς τα δεξιά» της ΝΔ. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς τους βουλευτές μάλιστα ήταν από τον άλλο «πονοκέφαλο» της ΝΔ, στην αρχή της παρούσας κοινοβουλευτικής θητείας της, που δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια».

Νέα κοινή εμφάνιση έκαναν πριν λίγες μέρες οι δυο πρώην πρωθυπουργοί Κ. Καραμανλής και Α. Σαμαράς σε βιβλιοπαρουσίαση, χωρίς να είναι μεταξύ των ομιλητών, κίνηση που τροφοδοτεί σενάρια αναδιάταξης του αστικού πολιτικού σκηνικού στο χώρο αυτό σε ακροδεξιά ατζέντα, με παρόντες στην εκδήλωση αυτή και αρκετούς βουλευτές της ΝΔ, που υπέγραψαν πρόσφατα την ερώτηση για τους δανειολήπτες.
Πώς μετά απ’ αυτά τα προβλήματα, ο πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους ομογενείς της «Αστόρια», να μην υπόσχεται νέο σχέδιο της κυβέρνησης επέκτασης της -αποδεδειγμένα πλέον- διάτρητης διαδικασίας της «επιστολικής ψήφου» για τους ομογενείς και στις βουλευτικές εκλογές, για να μαζέψει «ψηφαλάκια», ψαρεύοντας στα θολά νερά;

Στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση και διαβλέποντας την πτωτική τάση του κόμματός τους, ο «έτερος Καππαδόκης», ο υπουργός Υγείας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, «έριξε στο τραπέζι» την πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε να υπάρχει ενισχυμένη πλειοψηφία και με μικρότερα ακόμη ποσοστά να σχηματίζεται «αυτοδύναμη» κυβέρνηση. Μέσα στα αδιέξοδα της ΝΔ, με μια άλλη τροχιοδεικτική κίνηση, δεν απέκλεισε και τη συνεργασία με την Αφροδίτη Λατινοπούλου.

Για να αναστηλώσουν το πεσμένο ηθικό και να φτιασιδώσουν την απεχθή μάσκα της ΝΔ, οργανώνουν φιέστα για τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της, συμβολικά έξω από τα παλαιά γραφεία τους, στην οδό Ρηγίλλης, όπου θα κάνει πανηγυρική ομιλία ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Το τηλεφώνημα-πρόσκληση του ίδιου του Μητσοτάκη σε Καραμανλή-Σαμαρά, να παραβρεθούν σε αυτήν την φιέστα, σε μια προσπάθεια επίδειξης ομοψυχίας, επιβεβαιώνει ακριβώς τη δύσκολη κατάσταση στο κυβερνών κόμμα και την αγωνία του να ξεπεράσει τα προβλήματα που προκύπτουν από τη σταθερά και απαρέγκλιτα εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική του στην υπηρεσία κεφαλαίου-ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.
Ειδικά στον τομέα αυτό, πιστοί κολαούζοι των δυτικών πατρώνων, τάσσονται αναφανδόν στο πλευρό τους, στις πολεμοκάπηλες επιλογές τους, στηρίζοντας με κάθε τρόπο το κράτος-τρομοκράτη του Ισραήλ, το φασίστα Νετανιάχου και το αντιδραστικό ενεργούμενο της Δύσης Ζελένσκι, με όπλα, βάσεις, φρεγάτες κλπ, καταπίνουν τις εθνικές προσβολές του Ερντογάν για δυο κράτη στην Κύπρο και για «γαλάζια πατρίδα», σέρνονται σε ένα διάλογο ενδοτισμού και εξωραϊσμού μαζί του, αυξάνοντας τους κινδύνους για το λαό μας και για τους λαούς της ευρύτερης περιοχής.