Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 που συνδέει Ρωσία και Γερμανία βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατασκευής του. Με κατασκευασμένο το 92% του έργου, απομένουν μόλις 28 χιλιόμετρα αγωγού στα γερμανικά ύδατα και 120 στα δανικά για την ολοκλήρωσή του.
Παρ’ όλα αυτά οι ΗΠΑ εξακολουθούν να πιέζουν τη γερμανική πλευρά για την εγκατάλειψη του έργου επιβάλλοντας κυρώσεις σε εταιρείες που συμμετέχουν στο έργο. Αυτές που επιβλήθηκαν τον Δεκέμβριο είχαν ως αποτέλεσμα η ελβετική εταιρεία Allseas να αναστείλει την κατασκευή τμήματος του αγωγού.
Όμως η γερμανική πλευρά έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως θα προχωρήσει στην ολοκλήρωσή του και γι’ αυτό προχώρησε στις αναγκαίες αδειοδοτήσεις.
Ξεκάθαρος ήταν ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών, Χάικο Μάας, που δήλωσε ρητά πως: «Η γερμανική κυβέρνηση δεν θα αλλάξει τη στάση της σε σχέση με τον Nord Stream 2», αν και μετέπειτα υπογράμμισε ότι επιθυμεί σύντομα να προχωρήσει σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ πάνω στο θέμα, θέλοντας να παζαρέψει με τη νέα διοίκηση Μπάιντεν, αμβλύνοντας τις διατλαντικές εντάσεις.
Η καθυστέρηση στην επανέναρξη των εργασιών κατασκευής, που προγραμματίζονταν για τις 15 Ιανουαρίου και η μετάθεση της ημερομηνίας στα τέλη Γενάρη – αρχές Φλεβάρη αφήνει περιθώριο για νέα παζάρια. Σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία «Nord Stream 2 AG», πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ο τεχνικός εξοπλισμός πριν επανεκκινήσουν οι εργασίες.
Γερμανικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι ανοίγεται ένα χρονικό παράθυρο συνεννόησης και συνδιαλλαγής με τη νέα αμερικανική διοίκηση ώστε να εξασφαλιστεί η ανοχή της στην κατασκευή του έργου και η Γερμανία να παρακάμψει τις κυρώσεις.
Η «Handelsblatt» φιλοξενεί δηλώσεις του σύμβουλου εξωτερικής πολιτικής του Μπάιντεν, Νίκολα Μπερνς, που προτείνει στους Ευρωπαίους «να σταματήσουν την κατασκευή του Nord Stream 2 και οι Αμερικανοί να αναστείλουν τις κυρώσεις», καθώς «αυτό θα δώσει στη νέα κυβέρνηση (των ΗΠΑ) την ευκαιρία να μιλήσει εμπιστευτικά και ήρεμα με τη γερμανική κυβέρνηση και τις άλλες εμπλεκόμενες χώρες».
Η ρωσική πλευρά διαμέσου του πρέσβη της στο Βερολίνο κατήγγειλε «τις προσπάθειες των ΗΠΑ να αποτρέψουν την ολοκλήρωση του έργου μέσω εκβιασμού, απειλών και εξωεδαφικών κυρώσεων» ως «αθέμιτο ανταγωνισμό». Πάντως η κυβέρνηση Τραμπ, ακριβώς την παραμονή της αποχώρησής της από το Λευκό Οίκο, επέβαλε νέες κυρώσεις σε πλοίο ρωσικών συμφερόντων που εμπλέκεται στην κατασκευή του αγωγού.