Με διθυραμβικά σχόλια και επαίνους από τα πετσοταϊσμένα μέσα ενημέρωσης έγινε δεκτή η πρωθυπουργική εξαγγελία το προηγούμενο Σάββατο στη ΔΕ Θεσσαλονίκης …περί «ξεπαγώματος» των τριετιών από την 1η Γενάρη του 2024. Όμως, παρά το κλίμα ευφορίας που έγινε προσπάθεια να δημιουργηθεί, νωρίς την επομένη άρχισαν να γίνονται κατανοητοί οι όροι αυτής της χορήγησης, του ξεπαγώματος δηλαδή και επήλθε μία σχετική … «παγωμάρα», ανάλογη με τη διάψευση των προσδοκιών, με τον δίκαιο χαρακτηρισμό ως φιάσκο σε εξέλιξη.

Να σημειώσουμε για την ιστορία, πως το 2012 με την 6η ΠΥΣ (Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου) στις 14 Φεβρουαρίου είχαν καταργηθεί οι τριετίες και τα σχετικά επιδόματα που αφορούσαν όσους αμείβονταν με τις κατώτερες αποδοχές.

Ωστόσο οι τωρινές ρυθμίσεις επαναφοράς των 3ετιών υπόκεινται στους εξής περιορισμούς, που μπορούμε να ονομάζουμε κόφτες για να συνεννοηθούμε καλύτερα.

Δεν υπάρχει καμία αναδρομικότητα, το οποίο σημαίνει πως ο χρόνος που έχει διανυθεί από το 2012 έως σήμερα, που έχουμε 2023, δεν επιφέρει κανένα αποτέλεσμα, θεωρείται νεκρός χρόνος.

Οι τριετίες για όσους έχουν προσληφθεί στο διάστημα αυτό θα αρχίσουν να προσμετρώνται από 1/1/2024, δηλαδή πρακτικά κάποιος θα έχει δικαίωμα λήψης ενός ποσοστού 10% σαν αύξηση στον μισθό του από το 2027, και αυτό μόνο αν εργάζεται με πλήρη απασχόληση. Για τη δεύτερη τριετία ποσοστό άλλο ένα 10% αθροιστικά, δηλαδή 20%, από το 2030 κ.ο.κ.

Για όσους είχαν προσληφθεί πριν το 2012 και ανάλογα πόσα χρόνια είχαν διανύσει ως προϋπηρεσία (με πλήρη απασχόληση πάντα) από το 2024 και μετά το 2025, 2026 κλπ, θα συμπληρώνουν την 1η ή την 2η ή την 3η τριετία τους με τις αντίστοιχες αυξήσεις στα καταβαλλόμενα.

Τυχόν αυξήσεις που τους έχουν χορηγηθεί στις αμοιβές τους θα μετρηθούν και θα συμψηφιστούν με όσα θα τους οφείλονταν λόγω λήψης των επιδομάτων τριετιών. Πρακτικά δικαιούχοι θα είναι μόνο όσες και όσοι λάμβαναν τα κατώτερα όρια μισθών και ημερομισθίων.

Επιπλέον και με δεδομένα την μερική απασχόληση, τη διαλείπουσα ή εκ περιτροπής απασχόληση, ειδικά για νέες και νέους εργαζόμενους που είναι εξαιρετικά διαδεδομένες ως καθεστώτα εργασίας, μπορεί να καταλάβει κάποιος πόσο δύσκολο είναι να καλυφθούν τα όρια λήψης επιδομάτων τριετιών, εφόσον δεν συμπληρώνουν τα αναγκαία 300 ασφαλιστικά ημερομίσθια για κάθε χρόνο (12 μήνες επί 25 ασφαλιστικά ημερομίσθια = 300) που τα συμπληρώνουν μόνο όσες και όσοι έχουν πλήρη απασχόληση.

Στο μεταξύ το φιάσκο συνεχίστηκε με την τροπολογία που κατέθεσε ο Γεωργιάδης ξημερώματα Τετάρτης 20 Σεπτέμβρη (όλες οι βρωμοδουλειές μεταμεσονύκτια γίνονται…) σύμφωνα με την οποία «Από την 1η.1.2027, αν το ποσοστό της ανεργίας υπερβεί το δέκα τοις εκατό (10%), και μέχρι να διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του δέκα τοις εκατό (10%), αναστέλλεται αυτοδικαίως η ισχύς των διατάξεων που αναφέρονται στην παρ. 1…».

Συμπερασματικά, άλλη μια εξαγγελία του Μητσοτάκη δείχνει να αυτοδιαψεύδεται με τις τόσες παραμέτρους που τη συνοδεύουν και που βάζουν σοβαρά εμπόδια για την υλοποίησή της. Κάτι σαν αυτοαναιρούμενη προφητεία… ωστόσο οι «προφήτες» της κυβέρνησης της ΝΔ, είναι ικανοί μόνο για άσχημα μαντάτα.