Συνεχίζονται οι μαζικές τουρκικές παραβιάσεις και υπερπτήσεις στο Αιγαίο. Ταυτόχρονα, η προκλητική ρητορική της Άγκυρας επικεντρώνεται στην στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών προσθέτοντας στο απειλητικό casus belli (αφορμή πολέμου για την επέκταση των νησιωτικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια) και νέα απειλή εισβολής στα νησιά με την επωδό «θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά».
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, που συνεδρίασε πρόσφατα υπό την προεδρία του Ερντογάν, παρά το γεγονός ότι κύριο θέμα του ήταν η χερσαία εισβολή στη Συρία, στράφηκε και προς την Ελλάδα. Ανέφερε ότι «αναμένουμε από την Ελλάδα, η οποία αδιαφορεί για τις προτάσεις διαλόγου, να τερματίσει το συντομότερο δυνατό τις δραστηριότητες στρατιωτικοποίησης των νησιών με αποστρατικοποιημένο καθεστώς και όλες τις παραβιάσεις διεθνών συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου». Σημείωσε ότι θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα η στήριξη που παρέχεται στον δίκαιο αγώνα των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού κόσμου και ότι πρέπει να γίνουν παρόμοια βήματα και από άλλους διεθνείς οργανισμούς και χώρες.
Την ίδια στιγμή ο Ερντογάν, επαναφέροντας ζήτημα Θράκης, συνδέει τον «αντιισλαμισμό» που αναπτύσσεται διεθνώς και με την τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι «οι άδικες και παράνομες πρακτικές που ασκούνται εδώ και χρόνια κατά της μουσουλμανικής τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα συνεχίζονται κλιμακούμενες (…) Οι θρησκευτικοί ηγέτες των αδελφών μας στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζονται. Τα ιδρύματά τους και η περιουσία τους καταπατώνται. Δεν τους επιτρέπεται να διδάσκονται τη μητρική τους γλώσσα». Κατέληξε καλώντας τον ισλαμικό κόσμο να μην μένει «θεατής των δεινών των αδελφών μας που διώκονται στην Ελλάδα».
Σ’ αυτές τις συνθήκες η ελληνική κυβερνητική προπαγάνδα, στηριγμένη στις υποδείξεις και υποσχέσεις των Ευρωατλαντικών της συμμάχων, καμώνεται ότι ακολουθεί «ψύχραιμη» στάση αποδίδοντας την εχθρική ρητορική στο εθνικιστικό προεκλογικό ακροατήριο της Τουρκίας. Ωστόσο, αποδείχνεται διάτρητη η δήθεν διπλή «ασπίδα προστασίας» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στηριγμένη από τη μια στους ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς και από την άλλη στην ισχυρή διπλωματική υποστήριξη των «εταίρων», που αγνοώντας τις επικλήσεις της για υποστήριξη του διεθνούς δικαίου δίνουν την εντολή «βρείτε τα».
Είναι γνωστό ότι οι υπερατλαντικοί «σύμμαχοι» παζαρεύουν τη θέση της Άγκυρας στο δυτικό στρατόπεδο και με τους εξοπλισμούς (F-16). Ήδη το Κογκρέσο αποφάσισε να ικανοποιήσει την απαίτηση του Ερντογάν, προσθέτοντας υποκριτικά τον «όρο» να μη γίνονται «υπερπτήσεις πάνω από άλλη χώρα του ΝΑΤΟ»! Δεν αρκούνται να εκθειάζουν τη σημασία της Τουρκίας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Ομολογούν ξεδιάντροπα ότι η τελική απόφαση καθορίζεται από τα αμερικανικά συμφέροντα. Το ίδιο κάνουν και οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές. Την ώρα που χτίζουν φρεγάτες και πουλούν αεροπλάνα στην Ελλάδα, προσφέρουν στην Τουρκία ελικοπτεροφόρο, υποβρύχια και τα αναγκαία εξαρτήματα για την πολεμική της βιομηχανία.
Αλλά και η βιτρίνα της διπλωματικής θωράκισης ραγίζει. Μετά το Λιβυκό φιάσκο, όπου ο Δένδιας παρέμεινε «διαπραγματευόμενος» με το καθεστώς της Τρίπολης …από το κυβερνητικό αεροπλάνο, η ανερμάτιστη ΝΔ, αδειάζοντας τον υπουργό της, υποστήριζε στο Ευρωκοινοβούλιο ψήφισμα για την κατάσταση στη Λιβύη, σύμφωνα με το οποίο «η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (της Τρίπολης) εξακολουθεί να είναι η μόνη κυβέρνηση, που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα». Κι αυτά εξελίσσονται την ώρα που ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ακίλα Σάλεχ, εξαπέλυε νέα «πυρά» κατά του πρωθυπουργού της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Τρίπολης, Ντμπεϊμπά, λέγοντας πως «η λεγόμενη κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας παραμένει ακόμα στην εξουσία, παρά τη λήξη της νόμιμης θητείας της και μετά την απόσυρση της εμπιστοσύνης του λιβυκού κοινοβουλίου σε αυτήν». Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση που έχει οριστεί από το λιβυκό Κοινοβούλιο θα εκτελέσει τα καθήκοντά της είτε με τη χρήση ενόπλων δυνάμεων, κάτι που το απεύχομαι και απορρίπτω, είτε με την επίτευξη συμφωνίας με τις ένοπλες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο δυτικό τμήμα της χώρας».
Παράλληλη εξέλιξη και η αναθέρμανση των διμερών σχέσεων της Τουρκίας με την Αίγυπτο αλλά και τη Συρία. «Δεν υπάρχει χώρος για διαρκή ρήξη στην πολιτική», υποστηρίζει ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του στο Ικόνιο, αναφέροντας ότι «όπως ξεκίνησε η εξομάλυνση των σχέσεων με την Αίγυπτο, το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τη Συρία». Πρόσθεσε ότι «αυτό για το οποίο ελπίζουμε είναι να αφαιρεθεί αυτή η δυσαρέσκεια μεταξύ των δύο χωρών μας. Στη Μεσόγειο δεν πρέπει να υπάρχει τέτοιο πρόβλημα ανάμεσα στην Τουρκία και την Αίγυπτο». Στην ίδια κατεύθυνση ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι Τουρκία και Αίγυπτος προετοιμάζονται για να διορίσουν νέους πρέσβεις η μία στην πρωτεύουσα της άλλης τους αμέσως επόμενους μήνες.
Το Κυπριακό μπροστά σε νέα τετελεσμένα
Στο μεταξύ η Κύπρος βρίσκεται σε «διπλή» προεκλογική περίοδο. Η πρώτη εκλογή, στις 18 Δεκέμβρη, αφορά στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, που τα «αθέμιτα κτυπήματα» των υποψηφίων ιεραρχών δεν εκπορεύονται μόνο εξ Ουρανού, αλλά προσλαμβάνουν και διεθνείς διαστάσεις. Διαρρέουν αιχμές εναντίον των Μητροπολιτών Λεμεσού και Ταμασού, που χαρακτηρίζονταν ρωσόφιλοι και στρεφόμενοι κατά της πολιτικής του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς το 2019 αντιτάχθηκαν στην αναγνώριση από το Φανάρι του Μητροπολίτη Επιφάνιου του Κιέβου. Για την αποτροπή της ρωσικής επιρροής η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου απέκλεισε τους Ρώσους ορθόδοξους πολίτες (εκτιμάται ότι ξεπερνούσαν τις 30 χιλιάδες) από τον εκλογικό κατάλογο, αλλά μαζί με αυτούς αποκλείστηκαν όλοι οι αλλοδαποί, ακόμα και οι Ελλαδίτες. Στον αντίποδα ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, Βασίλειος, ο οποίος έχει άριστες σχέσεις με το Πατριαρχείο και την Αθήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Βασίλειος επικρίθηκε για κάθοδο στην Κύπρο Αρχιμανδρίτη από την Ελλάδα ο οποίος, σύμφωνα με επιτελεία αντιπάλων του, προωθεί τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας για τον θρόνο, επικαλούμενος επιθυμία της ελληνικής Κυβέρνησης.
Η δεύτερη προεκλογική εκστρατεία αφορά στις προεδρικές εκλογές της 5ης Φλεβάρη και στις επαναληπτικές μια βδομάδα αργότερα (12/2/23). Πρόκειται για πολιτική φαρσοκωμωδία, καθώς οι 3 επικρατέστεροι υποψήφιοι υπηρέτησαν την απερχόμενη διοίκηση της Λευκωσίας καθ’ όλη την διάρκειά της και είναι ακραιφνείς υποστηρικτές της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, που χαντάκωσε το Κυπριακό. Γι’ αυτό και οι αντιπαραθέσεις τους αφορούν …τις κυβερνητικές καρέκλες. Τις τελευταίες μέρες γίνονται πρωτοσέλιδα οι αποκαλύψεις Χριστοδουλίδη στο τελευταίο διακαναλικό debate, ο οποίος δήλωσε ότι όντως ο ανθυποψήφιός του, Νεοφύτου, σε ανεπίσημες επαφές που είχαν, πρότεινε στο ΔΗΚΟ τα μισά υπουργεία της Κυβέρνησης, με αντάλλαγμα τη στήριξή του στις προεδρικές εκλογές.
Στο μεταξύ μετά τις ναυτικές ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο τέλος Νοέμβρη με τη συμμετοχή του γαλλικού αεροπλανοφόρου Σαρλ Ντε Γκωλ, στη θαλάσσια περιοχή του Νοτίου Ιονίου, Ανατολικά και Νότια της Πελοποννήσου και Νότια της Κρήτης, το Σαρλ Ντε Γκωλ βρίσκεται στην Κύπρο πραγματοποιώντας ασκήσεις αεράμυνας στις οποίες συμμετέχει και η Κυπριακή Δημοκρατία.
Την ίδια περίοδο η Άγκυρα εστιάζει στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η επίσκεψη του αντιπροέδρου της Γκάμπια στα κατεχόμενα. Πρόκειται για μια χώρα, για την οποία κατά καιρούς γίνεται λόγος ότι θα προχωρήσει σε αναγνώριση του ψευδοκράτους, όπως γίνεται κιόλας με το Αζερμπαϊτζάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές.
Πιο σημαντική εξέλιξη ήταν η συμμετοχή της «ΤΔΒΚ» σαν παρατηρητής στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών. Ο Τσαβούσογλου ειρωνευόμενος τον Δένδια ότι τρέχει πίσω από την Τουρκία, αναφέρθηκε στον επονομαζόμενο «τουρκικό κόσμο» που ενισχύει πια την ενότητά του και με την παρουσία της «ΤΔΒΚ» φτάνει στην Ανατολική Μεσόγειο.