Πριν από λίγες μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρευρέθηκε στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και είχε μια συζήτηση, αν όχι κοινή παρουσίαση, με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δ. Παπαλεξόπουλο, για την “αναπτυξιακή πορεία” της χώρας. Δόθηκε η ευκαιρία σε αμφότερους να μιλήσουν για τους στόχους τους, ώστε να γίνει η Ελλάδα “ανταγωνιστική”.
«Το ζήτημα της εργασίας είναι ένα από τα πέντε μεγάλα θέματα που ιεραρχώ, βρίσκεται πολύ ψηλά στη δική μου ατζέντα», ξεκίνησε να λέει ο πρωθυπουργός, δίνοντας το στίγμα για τη νέα θητεία που ανοίγεται μπροστά του. Υπογράμμισε την προσήλωσή του στη δημιουργία «ποιοτικών θέσεων εργασίας», αλλά και την εξασφάλιση της «κοινωνικής δικαιοσύνης», απαριθμώντας- ω τι ειρωνεία για την “ποιοτική εργασία” και την “κοινωνική δικαιοσύνη”- τους άθλιους αντεργατικούς νόμους, που έχουν ψηφίσει οι βουλευτές του (Νόμος Χατζιδάκη, Νόμος Γεωργιάδη). Υπενθύμισε ότι κύριος στόχος της κυβέρνησης στη δεύτερη τετραετία είναι η διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας. Σ’ αυτό το πλαίσιο, μείωσε «σημαντικά» τις εργοδοτικές εισφορές και όχι μόνο: έχει ήδη διαμορφώσει όλο το φάσμα των εργασιακών σχέσεων, των μισθών, του ωραρίου με την κατάργηση του πενθήμερου οκτάωρου, των απολύσεων χωρίς αιτιολογία, αλλά και τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης (περιορισμός κήρυξης απεργιών, στήριξη απεργοσπασίας κτλ.).
Στο ίδιο μήκος κύματος, με το μότο «Σύγχρονες επιχειρήσεις, σύγχρονη Ελλάδα», ο πρόεδρος του ΣΕΒ συμφώνησε ότι θα πρέπει να υπάρξει «οργάνωση της εργασίας» στις νέες συνθήκες, δηλαδή ένα νέο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων προσαρμοσμένων στις ανάγκες της αγοράς – φράση που επιδέχεται πολλών ερμηνειών. Αναφέρθηκε στο ζήτημα της έλλειψης «εργατικών χεριών και μυαλών» και αντέτεινε την εργασία από συνταξιούχους, την υποχρεωτική πρακτική άσκηση για φοιτητές, τον διπλασιασμό εισακτέων σε τεχνικές σχολές, καθώς και τη συνεργασία πανεπιστημίων και επιχειρήσεων, ώστε να ευθυγραμμιστεί η κατάρτιση με τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Πέραν τούτου, παρουσίασε την αξιολόγηση των εργαζομένων ως μία κίνηση που θα ευνοήσει την επιχειρηματικότητα.
Τέλος, ο Δ. Παπαλεξόπουλος υπενθύμισε ότι «το αποτέλεσμα των εκλογών νομιμοποιεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις». Την ίδια στιγμή, ο Κ. Μητσοτάκης τον διαβεβαίωσε ότι η στοχοθεσία και τα αιτήματα του ΣΕΒ συγκλίνουν πλήρως με το πρόγραμμα τετραετίας της ΝΔ. Έτσι, δόθηκαν και επίσημα νέες διαβεβαιώσεις στους βιομήχανους ότι θα υλοποιηθούν «οι μεγάλες αλλαγές» για τις οποίες δεσμεύτηκε πριν τις εκλογές, ότι θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις τους, ανατρέποντας προφανώς παραπέρα τις εργασιακές σχέσεις, καταπατώντας εργασιακά δικαιώματα και ελευθερίες ακόμα παραπέρα.
Μέχρι να μας βρουν απέναντί τους, όχι σε κάποιο πάνελ, αλλά στον δρόμο!