Σίγουρα το κείμενο ενέχει στοιχεία αδικίας. Είναι πολύ δύσκολο να ιεραρχηθούν ακριβοδίκαια οι πιο καταστροφικές σε βάρος του αρχαίου Πολιτισμού στιγμές της νυν υπουργού, η οποία έχει να παρουσιάσει «έργο» το οποίο ταυτίζεται με υποτίμηση και υπόσκαψη ενός δημόσιου αγαθού, με ταυτόχρονο ξεπούλημά του, βορά στα ιδιωτικά εργολαβικά συμφέροντα. Τα επιλεγμένα στιγμιότυπα φωτίζουν τη συγκεκριμένη προσωπικότητα, η οποία αφήνει το καταστροφικό στίγμα της στην πολιτιστική μας κληρονομιά σε έναν δρόμο που βέβαια χαράζεται από τις γενικές πολιτικές κατευθύνσεις, εννοείται ολέθριες, (και) για τον τομέα του Πολιτισμού.
2012: Τότε γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, έπειτα από περιστατικό κλοπής αρχαιοτήτων στο παλιό Μουσείο της Ολυμπίας, η Λ. Μενδώνη δηλώνει ψύχραιμα: «Τα αρχαία αντικείμενα που κλάπηκαν δεν έχουν ιδιαίτερα μεγάλη αρχαιολογική αξία. Είναι μικρά, χάλκινα και πήλινα, αγγεία και ειδώλια, από αυτά που υπάρχουν κατά χιλιάδες στα μουσεία μας» (sic!). Επί Παπαδήμου (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ) η έμπειρη αρχαιολόγος αποδεικνύει την αξία της για πρώτη φορά σε κυβέρνηση που δεν είναι αμειγώς ΠΑΣΟΚ (έχει διατελέσει στο υπουργείο Πολιτισμού: γενική γραμματέας 03/1999-03/2004 και 11/2009-02/2015, υπουργός 07/2019 ως σήμερα, η μοναδική που έμεινε ακλόνητη στη θέση της, για να ολοκληρώσει το έργο της!).
2014: Μπροστά στις ακέφαλες σφίγγες στην είσοδο του τύμβου Καστά στην Αμφίπολη (η απόσπαση /απομάκρυνση των ανώτερων στοιχείων μιας φραγμένης εισόδου είναι κλασικός τρόπος παραβίασής της, ήδη από τα αρχαία χρόνια) η γενική γραμματέας, μαζί με την ανασκαφέα Κ. Περιστέρη, δηλώνουν ότι …«αναπτερώνονται οι ελπίδες» τους πως ο τάφος είναι ασύλητος. Το ίδιο δηλώνουν κατά την αφαίρεση της επίχωσης που είχε εισρεύσει στον πρώτο θάλαμο (επίσης χαρακτηριστικό ενός παραβιασμένου «κλειστού συνόλου» όπως είναι ένας τύμβος), με το αρχαιολογικώς αστείο επιχείρημα πως τάχα εκείνοι που πραγματοποίησαν την ταφή (εννοείται του Μεγάλου Αλέξανδρου) μπάζωσαν μετά με χώμα την είσοδο. Αυτή τη φορά με πρωθυπουργό Σαμαρά, και μπροστά σε σημαντικά ευρήματα, η Λ. Μενδώνη δίνει ξανά τα διαπιστευτήριά της, ότι μπορεί να «συνεργαστεί» πολιτικώς, και ότι μπορεί ανερυθρίαστα να πει τα χονδροειδέστερα αντιεπιστημονικά ψεύδη, εξυπηρετώντας με αποπροσανατολισμούς της κοινής γνώμης, τους πολιτικούς προσανατολισμούς της εκάστοτε κυβέρνησης.
2019: Όλοι οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν σήμερα να επισκεφτούν κάποιο μουσείο ή αρχαιολογικό χώρο, έχουν έναν λόγο να κατηγορούν τη Μενδώνη όταν πληρώνουν εισιτήριο κατά την είσοδό τους στους δημόσιους αυτούς χώρους πολιτισμού. Μέχρι τον Νοέμβριο του 2019 εισέρχονταν δωρεάν. Η ίδια η υπουργός δεσμευόταν στην ΠΕΣΕΚ, στα τέλη Οκτωβρίου 2019, ότι οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί δεν θα έχαναν το κατακτημένο αυτό δικαίωμά τους. Μάλιστα, στις 24.10.2019, το αθεόφοβο υπουργείο Πολιτισμού εξέδιδε δελτίο τύπου, σύμφωνα με το οποίο: «Επαναφέρεται η περίπτωση των συνταξιούχων εκπαιδευτικών που είχε απαλειφθεί με την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, καθώς το ΥΠΠΟΑ ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως να διατηρήσει την επαφή του συγκεκριμένου κοινού με τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού του Υπουργείου για την ενίσχυση της πρόσβασης των ατόμων της τρίτης ηλικίας στην πολιτιστική κληρονομιά». Λίγες μέρες μετά, με το σχετικό ΦΕΚ που δημοσιευόταν, οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί διαπίστωναν ότι απλώς είχαν εξαπατηθεί από τη Μενδώνη, και ότι στο εξής θα έπρεπε να πληρώνουν εισιτήριο, κάθε φορά που θα εισέρχονταν στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, εκεί όπου άλλοτε ξεναγούσαν τους μαθητές τους.
2020: Στα μέσα Δεκεμβρίου 2020, το υπουργείο Πολιτισμού πραγματοποιεί στροφή 180ο στο θέμα των εντοπισμένων αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου στο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης, προτείνοντας πλέον την απόσπασή τους και όχι την κατά χώραν διατήρησή τους. Το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) το οποίο με «φυτεμένα» στελέχη, όπως ο πρόεδρός του, Γ. Διδασκάλου (γ.γ. υπουργείου), ή ο ομότιμος καθηγητής αρχαιολογίας Μ. Τιβέριος (για χρόνια έμμισθος σύμβουλος της …Αττικό Μετρό που επιθυμεί διακαώς την απόσπαση των αρχαιοτήτων) κρίνει πλέον ότι η ως τότε προκρινόμενη λύση της διατήρησης των αρχαιοτήτων, ήταν μια φενάκη.
Η υπουργός υπερθεματίζει στον τεμαχισμό και απόσπαση των αρχαιοτήτων (κόντρα στην συντριπτική πλειοψηφία των αρχαιολόγων και των εργαζομένων στον Πολιτισμό, κόντρα στην τοπική κοινωνία, στο γενικό αίσθημα, στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, κλπ.) λέγοντας μάλιστα: «Είναι ντροπή να υποστηρίζουν κάποιοι ότι το 2017 έδωσαν την ιδανική λύση για την προστασία των αρχαιοτήτων και για τη δήθεν εφικτότητα κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου». Αμέσως μετά, η Μενδώνη ξεκινά την αναζήτηση για πριονιστές και τεμαχιστές αρχαιοτήτων.
2020: Τον Ιούνιο του 2020 η υπουργός επισκέπτεται τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, στην Καβάλα, για να δει συγκεκριμένα το μνημείο της «Βασιλικής Β΄», προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά με τις εργασίες αναστήλωσης, δίνοντας (όπως πάντοτε κάνει) το μήνυμα της ανάγκης επίσπευσής τους. Ο προϊστάμενος του τμήματος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της Εφορείας Καβάλας που τη συνοδεύει, διανοείται να ενημερώσει την υπουργό για τις σοβαρές αντιρρήσεις που υπάρχουν από τους αρχαιολόγους για τη μελέτη αναστήλωσης. Η απάντηση της υπουργού στον εμβρόντητο αρχαιολόγο και λοιπούς παρισταμένους είναι «Όχι μαγκιές σε μένα!» (sic!). Κάποιοι θεώρησαν ότι επρόκειτο μια άκομψη κίνηση της Μενδώνη που οφειλόταν σε νευρικότητά λόγω σεναρίων ανασχηματισμού. Αποδείχτηκε ότι έκαναν λάθος. Αυτός είναι απλώς …ο χαρακτήρας της.
2020: Τον Αύγουστο του 2020, γνωστός εφοπλιστής ανελκύει από τον βυθό των Αντικυθήρων δύο ευρήματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος (μία αρχαία λίθινη άγκυρα και ένα σιδερένιο κανόνι ιστορικών χρόνων). Στη συνέχεια, τα μεταφέρει σε ιδιωτική αποθήκη. Όλα αυτά, ερήμην της αρμόδιας Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων. Πώς αντέδρασε η Λ. Μενδώνη στις σχετικές καταγγελίες που απευθύνθηκαν στο υπουργείο; Δήλωσε ότι «σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα του καθενός» (sic!). «Αρπάξτε ό,τι προλάβετε ο καθένας» είναι το σαφές μήνυμα της υπουργού. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων τότε κατάγγελλε: «Εξίσου πρωτοφανές είναι και το γεγονός ότι η Υπουργός, όπως προκύπτει από το ίδιο Δελτίο Τύπου, είχε ενημερωθεί από τις 17.8.2020 για την παράνομη ανέλκυση, και δεν προέβη σε καμία από τις αναμενόμενες ενέργειες». Μα, εδώ η υπουργός σχεδόν …διαφημίζει τις παράνομες ιδιωτικές ανελκύσεις αρχαιοτήτων, τι περιμένουμε, να πάει να τις σταματήσει;!
2020: Τον ίδιο μήνα, λαμπαδιάζει ο εμβληματικός Αρχαιολογικός Χώρος των Μυκηνών. Το υπουργείο Πολιτισμού εξηγεί με Δελτίο Τύπου του πώς σώθηκαν από την πυρκαγιά «το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών, η κεντρική είσοδος στην Ακρόπολη των Μυκηνών (Πύλη Λεόντων), ο Ταφικός Κύκλος Α, τα μνημεία στην βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης, καθώς και τα κυκλώπεια τείχη» χάρη στις σχετικές πρόνοιες για «ριζική αποψίλωση» του αρχαιολογικού χώρου. «Κάηκε μόνο το πούσι» δηλώνει χαρακτηριστικά η υπουργός, η οποία αρνείται να αναλάβει πολιτικές ευθύνες. Τις επιρρίπτει πρακτικώς σε κάποιον ντόπιο ηλεκτρολόγο, μιας και η πυρκαγιά εκδηλώνεται έπειτα από βραχυκύκλωμα σε καλώδιο που μέχρι εκείνη τη στιγμή βρίσκεται σε μόνιμη κατάσταση ρευματοκλοπής, για να έχει ηλεκτρικό ρεύμα το φυλάκιο κοντά στον βασιλικό τάφο του Ατρέα. Μπροστά στην κατακαμένη Ακρόπολη των Μυκηνών και με τις φωτογραφίες γλαφυρά να αποτυπώνουν πουρνάρια και άλλους θάμνους να φύονται εμφατικά μέσα από την τοιχοδομία των μυκηναϊκών τάφων, μόνο η Λ. Μενδώνη έχει το θάρρος (θράσος) να υποστηρίξει ότι ο αρχαιολογικός χώρος ήταν «ριζικά αποψιλωμένος» και πως «η καταστροφή ήταν η μικρότερη δυνατή», παραλείπει ωστόσο να εξηγήσει πώς μεταδόθηκε η φωτιά εντός των τειχών της αποψιλωμένης μυκηναϊκής ακρόπολης, στην Ανατολική Πτέρυγα του Ανακτόρου, στις Βόρειες Αποθήκες, στην περιοχή του αρχαϊκού ναού στην κορυφή του λόφου, στην άνω δυτική κλιτύ της Ακρόπολης, στη ΝΔ Συνοικία και την περιοχή του Θρησκευτικού Κέντρου των Μυκηνών.
2020: Στο τέλος μιας ακόμη δύσκολης χρονιάς για τον Πολιτισμό (10/12/20), και σαν ένα άλλο κερασάκι στην τούρτα, το υπουργείο ψηφίζει διάταξη που επιτρέπει τον μακροχρόνιο (25+25 έτη!) δανεισμό αρχαιοτήτων σε Μουσεία και Συλλογές του εξωτερικού. Ας σημειωθεί ότι η υπουργός εισηγείται αρχικά τη δυνατότητα δανεισμού αρχαιοτήτων για έναν αιώνα (!), που έπειτα από την κατακραυγή περιορίζεται σε …μισό αιώνα εκπατρισμού. Στο μεταξύ, ο μακροχρόνιος δανεισμός αρχαιοτήτων δένει γάντι με την ήδη σχεδιαζόμενη μετατροπή του καθεστώτος λειτουργίας των μεγάλων Μουσείων της χώρας.
2021: Από τις 22 Μαρτίου 2021, χιλιάδες πολίτες της Αθήνας μπορούν να δουν με τα ίδια τους τα μάτια τις περίφημες τσιμεντένιες «διαστρώσεις» και διαδρομές περί τον Παρθενώνα οι οποίες χαρίζουν στην υπουργό το προσωνύμιο που θα την ακολουθεί για πάντα: Τσι-Μενδώνη. Εν κρυπτώ και παραβύστω, δρώντας τους χειμερινούς μήνες της πανδημίας με κλειστή την Ακρόπολη για το κοινό, το υπουργείο χτίζει παχιές, επιεικώς ακαλαίσθητες, τσιμεντένιες ευθείες ακμές μπροστα στο μοναδικό μνημείο του πλανήτη που είναι κατασκευασμένο με πρόθεση χωρίς ευθείες γραμμές. Ο Μ. Κορρές, στο πλευρό της υπουργού, υπερασπίζεται το τσιμέντο, στη ρωμαϊκότητα του οποίου αναφέρεται με περισπούδαστο τρόπο (ξεχνώντας να αναφέρει ότι η περίοδος για την οποία είναι κυρίως γνωστός ο Παρθενώνας και η Ακρόπολη της Αθήνας είναι η κλασική, και όχι η ρωμαϊκή, και συνεπώς το τσιμέντο δεν μπορεί να λογίζεται κατάλληλο υλικό αποκατάστασης). Οι φωνές που μιλούν για διεθνές αρχαιολογικό έγκλημα και για πρακτικούς βανδαλισμούς του μνημείου με στόχο τον μαζικό τουρισμό, πολύ γρήγορα, δυστυχώς, επαληθεύονται.
2022: Με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού της 28/02/22, και στα πλαίσια των μέτρων που λαμβάνει (και) η χώρα μας για να τιμωρήσει/περιορίσει τη Ρωσία για τον Ρωσο-ουκρανικό πόλεμο που μόλις έχει αρχίσει, «η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, έδωσε οδηγίες να ανασταλεί οποιαδήποτε υλοποίηση, συνεργασία, προγραμματισμός ή συζήτηση εκδηλώσεων με ρωσικούς πολιτιστικούς οργανισμούς» (!) ακυρώνοντας μεταξύ άλλων και τη μετάδοση της παράστασης «Η Λίμνη των Κύκνων», στο πλαίσιο του κύκλου The Bolshoi Ballet Live from Moscow. Πολλοί σύλλογοι που αναφέρονται στον Πολιτισμό, και όχι μόνο, αναφέρονται σε ακραία σκοταδιστική απόφαση. Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων σημειώνει: «Επαναλαμβάνοντας τις πολύ πρόσφατες καταγγελίες μας για “μεταπολιτευτικό χαμηλό σε επίπεδο ήθους αλλά και ουσίας πολιτικής” που ασκείται από την ηγεσία ΥΠΠΟΑ (καταγγελίες οι οποίες -αισθανόμαστε ότι- καθημερινά επαληθεύονται), βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση επιπλέον να διαπιστώσουμε ότι ένας σκοταδισμός νέου τύπου καλλιεργείται στο -κατ’ ευφημισμόν- υπουργείο Πολιτισμού, προσβάλλοντας και ντροπιάζοντας την ανθρωπιστική αποστολή αλλά και την ιστορία της χώρας μας».
2022: Τον Αύγουστο του 2022 το υπουργείο Πολιτισμού πρακτικώς νομιμοποιεί την αρχαιοκαπηλία. Με νομοσχέδιο που ψηφίζεται στην ελληνική Βουλή, το ελληνικό δημόσιο αποδέχεται ότι ο ιδιώτης συλλέκτης L. Stern «δωρίζει» στη χώρα μας τη συλλογή του (απαρτιζόμενη από 161 αντικείμενα του κυκλαδικού πολιτισμού τα οποία έφτασαν στην Αμερική με καταφανώς παράνομες διαδικασίες), με τις αρχαιότητες ωστόσο να επαναπατρίζονται …σε ένα μη κερδοσκοπικό νομικό πρόσωπο με έδρα το Delaware των ΗΠΑ. Η υπουργός διατείνεται ότι η ύπαρξη των αρχαιοτήτων ήταν άγνωστη στο ελληνικό δημόσιο, για να διευκολύνει …τους Αμερικανούς.
Η συμφωνία την οποία ψηφίζει η κυβέρνηση των αρίστων προβλέπει ότι η συλλογή συνολικά θα εκτίθεται στη Νέα Υόρκη από το 2024 ως το 2033, ενώ από το 2034 και έως το 2048 συνολικά ανά πενταετία 45 αρχαιότητες της συλλογής -15 ανά πενταετία- θα εκτίθενται στην Ελλάδα. Σε αντάλλαγμα θα μεταφερθούν στην Αμερική ως αντιδάνεια(!) για το διάστημα των 25 ετών, 45 αρχαιότητες όχι μόνο από το Κυκλαδικό Μουσείο αλλά με απόφαση του υπουργού πολιτισμού και από άλλα ελληνικά δημόσια Μουσεία.
Οι σύλλογοι μονίμων και εκτάκτων αρχαιολόγων προσφεύγουν στον Εισαγγελέα Αρχαιοκαπηλίας, καταγγέλλοντας το πρακτικό χάρισμα των αρχαιοτήτων στα χέρια των ιδιωτών της Νέας Υόρκης και του Ντελαγουέρ, και την ταυτόχρονη παράκαμψη κάθε κανόνα, της ελληνικής νομοθεσίας από την πλευρά της υπουργού και της ηγεσίας του υπουργείου γενικότερα, σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της προέλευσης, της αυθεντικότητας, της διαδρομής των 161 αρχαιοτήτων της Συλλογής.
2023: Στους πρώτους μήνες του 2023, και σχεδόν ταυτόχρονα με την επίθεση στον λεγόμενο σύγχρονο Πολιτισμό έπειτα από την έκδοση του ΠΔ 85/2022 (που υποβαθμίζει τα εργασιακά δικαιώματα των καλλιτεχνών, εξισώνοντας τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών με απολυτήρια λυκείου, προς όφελος των κάθε λογής ιδιωτικών κολλεγίων που ξαφνικά βρίσκονται να «προσφέρουν» πτυχία ανώτερα από αυτά της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου), το υπουργείο Πολιτισμού δίνει ένα σημαντικό νομοθετικό χτύπημα και στον λεγόμενο αρχαίο Πολιτισμό. Με νόμο που ψηφίζεται στη Βουλή με συνοπτικές διαδικασίες, μετατρέπει πέντε μεγάλα δημόσια Μουσεία της χώρας (ανάμεσά τους και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο) σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ήτοι κυβερνητικά υποχείρια, με διορισμένα ΔΣ που θα αποφασίζουν για τη διαχείριση των θησαυρών της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ήδη από το καλοκαίρι του 2023 καμαρώνουμε τον Ι. Γρυσπολάκη, Πρόεδρο του ΔΣ του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου (το οποίο επίσης μετατράπηκε σε ΝΠΔΔ) να τοποθετείται ανοιχτά υπέρ του κυνηγιού μεταναστών. Αυτά είναι τα λουλούδια των νέων διοικήσεων των Μουσείων.
Ο νόμος που αποτελούσε διακηρυγμένο πρώτο στόχο της Μενδώνη από τη στιγμή που έγινε υπουργός, αντικαθιστά τους εργαζόμενους στα Μουσεία με «εθελοντές», και στρώνει το έδαφος ώστε τα μέχρι πρότινος δημόσια Μουσεία να γίνουν μουσεία της ελίτ, με ιδιωτικοποιημένες λειτουργίες, για όσους μπορούν να τις αγοράσουν.
…για να έρθουμε στο σήμερα
2023: Λίγο πριν τον 15αύγουστο, η υπουργός, με απόφασή της, ανακαλεί από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) την άδεια παραχώρησης του ιστορικού διατηρητέου κτηρίου στην Ερμού 136 την οποία τους είχε δώσει το 1982 η Μ. Μερκούρη. Αφορμή της ανάκλησης από την πλευρά της Μενδώνη, υπήρξε η υποτιθέμενη εκτός αρμοδιότητας αρχαιολόγων εκδήλωση για το ναυάγιο της Πύλου το οποίο είχε θύματα εκατοντάδες πνιγμένους μετανάστες.
Ως απάντηση, ο ΣΕΑ πραγματοποιεί στα τέλη Αυγούστου συναυλία με μεγάλη συμμετοχή κόσμου, και ταυτόχρονα συγκεντρώνει ψηφίσματα και ανακοινώσεις στήριξης από εκατοντάδες σωματεία, συλλογικότητες, επιστημονικούς φορείς, ενώ δέχεται υποστήριξη και από τις δηλώσεις μεμονωμένων προσωπικοτήτων της τέχνης και του Πολιτισμού. Μετά από εξώδικο προς την υπουργό, ο ΣΕΑ δηλώνει ότι θα προσφύγει και στο ΣτΕ, αλλά και σε Ευρωπαϊκά δικαστήρια, διεκδικώντας την ανάκληση της υπουργικής απόφασης.
Στη σχετική ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ) θυμίζει, μεταξύ άλλων, τι σημαίνει «Πολιτισμός» για την κυβέρνηση των αρίστων:
Με μια χολερική υπουργική απόφαση, η οποία, εκτός των άλλων, αποτελεί μνημείο ευτελισμού των επίσημων εγγράφων σε επίπεδο ύφους και επιχειρηματολογίας, η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη αφαιρεί από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων την υπερτεσσαρακονταετή έδρα του στο ιστορικό και διατηρητέο κτήριο στην Ερμού 136 στην Αθήνα, τιμωρώντας τον επειδή πραγματοποίησε εκδήλωση για το ναυάγιο της Πύλου.
Πρόκειται για μια (ακόμη) χυδαία υπουργική ενέργεια, η οποία πάντως είναι το συνεπές προϊόν της αντίληψης του υπουργείου και της κυβέρνησης, για το «τι είναι πολιτισμός» και τι όχι. Για όλους τους ανθρώπους του Πολιτισμού, για όλους τους ανθρώπους, το ναυάγιο της Πύλου με τους 650 πνιγμένους μετανάστες ήταν μια τραγωδία. Για την κυβέρνηση και τα υπουργεία της, η τραγωδία συνίσταται στο ότι το ναυάγιο έγινε γνωστό. Αυτό ενόχλησε (και) την υπουργό.
Στα δικά μας μάτια, είναι άκρως τιμητικό για τους συναδέλφους μας, το γεγονός ότι δέχονται αυτήν τη μανιασμένη επίθεση.
Ο «πολιτισμός» της υπουργού και των επιτελείων της κυβέρνησης, είναι ο τεμαχισμός της Βενιζέλου, το λαμπάδιασμα της ακρόπολης των Μυκηνών, το τσιμεντάρισμα της ακρόπολης των Αθηνών και οι πασαρέλες του Dior, η παράδοση των κρατικών Μουσείων σε ιδιώτες, οι τσικνοπέμπτες στο ΝΜΑ και τα δείπνα στο Κυκλαδικής τέχνης, η νομιμοποίηση της αρχαιοκαπηλίας και ο «επαναπατρισμός» κλεμμένων αρχαιοτήτων στη …Νέα Υόρκη, η απαγόρευση του ρωσικού πολιτισμού, ο δανεισμός αρχαίων κινητών μνημείων σε ξένα μουσεία και συλλογές για μισό αιώνα, η μαφιόζικη δολοφονική επίθεση -για πρώτη φορά στα χρονικά- σε αρχαιολόγο στους μύλους της ανάπτυξης. Το σχέδιο του «πολιτισμού» τους συνίσταται αποκλειστικά στην εκποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και τις εξυπηρετήσεις σε κάθε λογής «χορηγούς», συνοδευόμενες από κορυφαία ακαλαίσθητες φιέστες για την επισφράγιση της συνεργασίας-ξεπουλήματος: Night show με λέιζερ για το φωτισμό της ακρόπολης Αθηνών και μουσικές techno χωρίς θεατές στην Αρχαία Μεσσήνη, για την εύνοια του Ιδρύματος Ωνάση, χάρισμα το Ελληνικό με κήρυξη μόλις 300 στρεμμάτων ως αρχαιολογικής ζώνης, για την εύνοια της οικογένειας Λάτση.
Για να είμαστε σαφείς, με τον «πολιτισμό» τους, δεν έχουμε, ούτε και θέλουμε να έχουμε, κάποια σχέση. Γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο να φτάσουν τα επιχειρήματά μας σε αυτούς που έχουν το θράσος να μιλούν στο όνομα του Πολιτισμού και την ίδια ώρα δεν ξέρουν τη διαφορά της υποκριτικής με την υποκρισία, ή της Ακαδημίας με την Πολιτεία του Πλάτωνα.
Ως Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, είμαστε ένας από τους πολλούς φορείς του Πολιτισμού οι οποίοι έχουμε φιλοξενηθεί στο κτήριο της Ερμού, έχοντας προσκαλέσει τα μέλη μας με δημόσιο κάλεσμα, και όχι κρυφά, στις όποιες διαδικασίες ή εκδηλώσεις μας. Το ίδιο έχουν κάνει, με φανερά προγράμματα, και όλοι οι άλλοι Σύλλογοι και συλλογικότητες που φιλοξενήθηκαν στην Ερμού, εδώ και χρόνια. Από την άποψη αυτή, σίγουρα έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι τώρα η υπουργός αποφάσισε να επιχειρήσει να δώσει ένα τέλος στις πολιτιστικές δραστηριότητες με επίκεντρο την έδρα του ΣΕΑ. Ίσως θα περιμέναμε από την κα Μενδώνη να εκδώσει το διάταγμά της στην καρδιά του καλοκαιριού και συγκεκριμένα τον 15αύγουστο, κατά την προσφιλή τακτική των κυβερνήσεων που εφαρμόζουν αντιλαϊκά μέτρα. Και, σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο στη συνέχεια θα επιχειρήσει να πνίξει το γεγονός κάτω από το θέρος, με τη βοήθεια αντικειμενικών δημοσιογράφων, όπως εκείνων που υποβολιμαία ανέδειξαν το υποτιθέμενο ζήτημα χρήσης του κτηρίου της Ερμού, να κάνουν αποκαλυπτικά ρεπορτάζ από κάποια πλαζ με λουόμενους.
Καταγγέλλουμε την αυταρχική και απαράδεκτη από κάθε άποψη υπουργική απόφαση, και απαιτούμε την άμεση ανάκλησή της. Μαζί με την έξωση του ΣΕΑ από την ιστορική του έδρα στο διατηρητέο κτήριο της Ερμού, μπαίνουν ευθέως στο στόχαστρο οι συνδικαλιστικές ελευθερίες: για πρώτη φορά ένας υπουργός Πολιτισμού έρχεται να λογοκρίνει δραστηριότητες ενός Συλλόγου ή Σωματείου, απαγορεύοντάς τες.
H ποινικοποίηση της ελεύθερης συλλογικής έκφρασης δεν θα περάσει! Το επιχειρούμενο αντι-πολιτιστικό πλήγμα, το οποίο είναι ταυτόχρονα επίθεση στα συνταγματικά κατοχυρωμένα συνδικαλιστικά δικαιώματά μας και τις δημοκρατικές ελευθερίες μας, καθώς και στο ίδιο το κεκτημένο του «συνέρχεσθαι», να αποσυρθεί τώρα!
Η υπουργική απόφαση θα πέσει με κρότο, μαζί με όλους όσοι την απεργάστηκαν!