Στα τέλη του Σεπτέμβρη η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ ψήφισε τροπολογία σύμφωνα με την οποία οι εκλογές στα Υπηρεσιακά Συμβούλια (Υ/Σ) της εκπαίδευσης μπορούν να πραγματοποιούνται εφεξής με ηλεκτρονική ψηφοφορία, μεταθέτοντας την ημέρα από την πρώτη Τετάρτη του Νοέμβρη, που ήταν αρχικά, σε Σάββατο. Θυμίζουμε ότι τα Υ/Σ είναι όργανα της Διοίκησης (ΥΠΑΙΘ και κατά τόπους Διευθύνσεων Εκπαίδευσης) τα οποία καθορίζουν τα εργασιακά θέματα των εκπαιδευτικών, όπως τις τοποθετήσεις, τις υπεραριθμίες, τις μεταθέσεις κλπ. Σ’ αυτά έχουν δοθεί κατά περιόδους αρμοδιότητες αξιολογικών κρίσεων για τους υποψηφίους διευθυντές σχολείων. Στη σύνθεση αυτών των συμβουλίων τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχουν οι προϊστάμενοι και τα διορισμένα -από το ΥΠΑΙΘ- μέλη. Σ’ αυτά συμμετέχουν, με μειοψηφικό λόγο, δύο αιρετοί εκπρόσωποι εκπαιδευτικοί, που εκλέγονται κάθε δύο χρόνια. Τα Υ/Σ δεν είναι αθώα όργανα. Αποτελούν τα εργαλεία εκείνα που επιβάλλουν όλη την αντιεκπαιδευτική νομοθεσία, που νομιμοποιούν όλα εκείνα τα μέτρα που ανατρέπουν καθημερινά τον εργασιακό βίο των εκπαιδευτικών. Οι τελευταίες κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ επεδίωξαν να τους δώσουν και διευρυμένες αρμοδιότητες για την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
Στα Υ/Σ η κυβέρνηση επέλεξε να εφαρμόσει για πρώτη φορά το μέτρο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ενόψει των επικείμενων εκλογών που πρόκειται να διεξαχθούν το Σάββατο 7 Νοέμβρη. Η επιλογή αυτή δεν ήταν τυχαία ούτε και κεραυνός εν αιθρία. Η ΝΔ από καιρό τώρα έχει βάλει στο στόχαστρο το συνδικαλιστικό κίνημα, τα συνδικάτα και τα σωματεία των εργαζομένων. Επιδιώκει να παρέμβει ακόμα πιο βαθιά στα εσωτερικά των σωματείων, στις μαζικές και δημοκρατικές τους διαδικασίες, να καταργήσει τις Γενικές Συνελεύσεις, να αποκόψει τους εργαζόμενους απ’ την ίδια τους τη δράση, για να επιβάλει ένα καθεστώς απόλυτης χειραγώγησης, πειθήνιας προσαρμογής στην κυρίαρχη πολιτική. Αυτό κατέστησε σαφές ο Βρούτσης μόλις πριν από λίγες ημέρες προαναγγέλλοντας το νέο συνδικαλιστικό νόμο που βάζει ταφόπλακα στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, εδραιώνοντας το καθεστώς του φακελώματος όλων των συνδικαλιστών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, θεσπίζοντας την υποχρεωτική ηλεκτρονική ψηφοφορία στις αποφάσεις για απεργία, στις αρχαιρεσίες των σωματείων κλπ.
Ποια σχέση έχουν τα Υ/Σ με τα σωματεία και το συνδικαλιστικό κίνημα;
Ο στόχος της κυβέρνησης δεν είναι τα Υ/Σ. Αυτά, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ήταν και παραμένουν όργανα του κράτους και των μηχανισμών του, ιμάντες εφαρμογής της κυρίαρχης εκπαιδευτικής πολιτικής. Η κυβέρνηση σήμερα χρησιμοποιώντας τα Υ/Σ ως όχημα θέλει να γενικεύσει την ηλεκτρονική ψηφοφορία στα ίδια τα συνδικάτα. Ξεκινώντας από τους 160.000 περίπου δασκάλους και καθηγητές, επιδιώκει να πετύχει τη νομιμοποίηση του μέτρου στη συνείδηση των πλατιών μαζών ώστε την επομένη να επιβληθεί ως ώριμο φρούτο στα σωματεία.
Αποφασιστικά στη μάχη της αποχής για την ανατροπή του μέτρου
Από την πρώτη στιγμή της επιβολής του μέτρου της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ο Εκπαιδευτικός Όμιλος κάλεσε αποφασιστικά όλες τις συνδικαλιστικές δυνάμεις να μην νομιμοποιήσουν με τη στάση τους τα αντιδημοκρατικά και αντισυνδικαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης, να μην συμμετάσχουν στη φαρσοκωμωδία της “ηλεκτρονικής κάλπης”. Στα τοπικά σχήματα που συμμετέχουν οι δυνάμεις του ΕΟ, η θέση της αποχής κατακτήθηκε από την πρώτη στιγμή δίχως ενδοιασμούς, ενώ η μη συμμετοχή έλαβε και ευρύτερα χαρακτηριστικά σε πανελλαδική έκταση.
Οι δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού, παλιού και νέου, (ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚ/ΠΕΚ, ΣΥΝΕΚ/ΣΥΡΙΖΑ) ψέλλιζαν μισόλογα διαμαρτυρίας περί του “αδιάβλητου της διαδικασίας” απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης. Δεν έκρυψαν όμως ποτέ την πραγματική τους αγωνία μήπως και χάσουν τις θέσεις των αιρετών που κατέχουν στα Υ/Σ προχωρώντας σε αποχή, πράγμα που θα τους στερούσε τη δυνατότητα να ρουσφετολογούν και να συνδιαλέγονται με τη Διοίκηση.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, κούνησαν αυστηρά το δάχτυλο απέναντι στην ηγεσία του ΥΠΑΙΘ και ύψωσαν λεκτικά τους τόνους γράφοντας χαρακτηριστικά “ηλεκτρονικές εκλογές – ούτε να το σκέφτονται”. Μέχρι και σήμερα όμως δεν έχουν τολμήσει να κάνουν ένα βήμα ουσιαστικής αντιπαράθεσης με την πολιτική αυτή. Αντίθετα κοιτάζουν θολωμένοι τις προσεχείς κάλπες αδυνατώντας να καλέσουν σθεναρά σε αποχή από τις ηλεκτρονικές εκλογές, περιμένοντας όλες τις άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις να κηρύξουν αποχή ώστε να κάνουν το βήμα!
Δεν έλειψαν όμως και οι επιφυλάξεις για την αποχή με διάφορα επιχειρήματα, πως το μέτρο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας δεν είναι υποχρεωτικό ή ότι μπορεί το ΥΠΑΙΘ να αναβάλει τις εκλογές για να τις πραγματοποιήσει μετά την πανδημία δια ζώσης κλπ ή ακόμα και να το πάρει πίσω. Για όσους διατηρούσαν επιφυλάξεις σχετικά με τις διαβόητες “ηλεκτρονικές ψηφοφορίες” στις αρχαιρεσίες για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια τον προσεχή Νοέμβρη, η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως φρόντισε να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Με λίγες και καθαρές -οφείλουμε να σημειώσουμε- κουβέντες ξεκαθάρισε πως “εκλογές θα γίνουν, θα είναι Σάββατο 7 Νοέμβρη και θα είναι ηλεκτρονικές”. Και δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε τις δηλώσεις της. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ δεν έκρυψε άλλωστε ποτέ τις προθέσεις της. Η τροπολογία που επιβάλλει τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες δεν ψηφίστηκε για να μην εφαρμοστεί, επιβλήθηκε για να εφαρμοστεί και μάλιστα αμέσως.
Η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, στη συνάντηση που είχε με το ΔΣ της ΟΛΜΕ, επέδειξε πολιτική σιδηράς πυγμής, άκαμπτης στάσης σε όλα τα καυτά θέματα που αφορούν στην εκπαίδευση και ιδιαίτερα στο ζήτημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια.
Σημαντική η ομόφωνη απόφαση όλων των συνδικαλιστικών δυνάμεων σε ΟΛΜΕ και ΔΟΕ
Πρέπει να σημειώσουμε πως το σύνολο των συνδικαλιστικών δυνάμεων στις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, που είναι και οι μεγαλύτερες του Δημοσίου, αποφάσισαν ομόφωνα να αποσύρουν όλους τους υποψηφίους τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στο μέτρο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και στο βαθμό που το ΥΠΑΙΘ δεν αποσύρει άμεσα το μέτρο. Η απόφαση αυτή, παρά τις σοβαρές ταλαντεύσεις και τους δισταγμούς των ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ/ΣΥΡΙΖΑ και ΠΕΚ/ΠΑΣΚ, ήταν αποτέλεσμα της πολύ ισχυρής πίεσης που άσκησαν οι ταξικές δυνάμεις στην εκπαίδευση, το ρεύμα των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ, αλλά και της θέσης του ΠΑΜΕ για καθολική αποχή. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις στο βαθμό μάλιστα που θα υλοποιηθούν από το σύνολο των συνδικαλιστικών δυνάμεων, αποτελούν μια πολύ σημαντική εξέλιξη που δημιουργεί κλυδωνισμούς και ρωγμές στο κυβερνητικό μπλοκ. Δεν θα πρέπει όμως να θεωρείται δεδομένο πως όλες οι δυνάμεις θα επιμείνουν στην αρχική τους δέσμευση και πως δεν θα υπαναχωρήσουν τελικά. Πρέπει να κρατάμε ως πολύ θετική τη στάση του ρεύματος των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ για αποχή από τις εκλογές. Είναι μια θέση που βάζει σοβαρές παρακαταθήκες για τις μάχες που έχουμε μπροστά μας για την υπεράσπιση των σωματείων και των δημοκρατικών δικαιωμάτων.
Τι να κάνουμε
Απέναντι σ’ αυτές τις εξελίξεις δεν χωρούν ταλαντεύσεις. Δεν υπάρχουν περιθώρια για δεύτερες σκέψεις. Η κυβέρνηση της Δεξιάς έχει αποφασίσει να σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά της. Από καιρό έχουν κηρύξει το τέλος των συνδικάτων και δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε. Απέναντι στη σκληρή, αδιάλλακτη και ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική του ΥΠΑΙΘ δεν χωρούν μισόλογα και “τακτικοί ελιγμοί”. Κάθε μέρα που περνάει είναι ένδειξη υποχώρησης από τη μάχη για την υπεράσπιση των σωματείων και των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων.
Το μέτρο της “ηλεκτρονικής ψηφοφορίας” πρέπει να καταγγελθεί απερίφραστα από κάθε δημοκράτη.
Κανένας εκπαιδευτικός, καμιά συνδικαλιστική δύναμη δεν πρέπει να τη νομιμοποιήσει, συμμετέχοντας στη φαρσοκωμωδία της “ηλεκτρονικής κάλπης”, ανοίγοντας το δρόμο για να παγιωθούν σκοτεινά και αντιδημοκρατικά καθεστώτα στα συνδικάτα, για να υποταχτεί το συνδικαλιστικό κίνημα στις επιταγές του μεγάλου κεφαλαίου και της ντόπιας ολιγαρχίας.
Όλες οι συνδικαλιστικές δυνάμεις να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί και να αποσύρουν αμέσως όλα τα ψηφοδέλτιά τους (σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο), σύμφωνα μάλιστα και με τις δημόσιες δεσμεύσεις και δηλώσεις τους στη ΔΟΕ και στην ΟΛΜΕ.
Τώρα είναι η ώρα να πούμε το Μεγάλο Όχι. “Ο αρνηθείς δεν μετανιώνει. Αν ρωτιούνταν πάλι, όχι θα ξαναέλεγε”.
Δε συμμετέχουμε – δε συναινούμε στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες!
Να υπερασπιστούμε τα σωματεία μας!