Επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στον Λίβανο προκαλεί η επίθεση ελεύθερων σκοπευτών σε βάρος διαδηλωτών των κομμάτων Χεζμπολάχ και Αμάλ έξω από το Δικαστικό Μέγαρο στη Βηρυτό, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν ένοπλες συγκρούσεις, να σκοτωθούν τουλάχιστον 7 άνθρωποι και να τραυματιστούν περίπου 30 άλλοι. Οι διαδηλωτές που δέχτηκαν την επίθεση ζητούσαν την απομάκρυνση του δικαστή Ταρίκ Μπιτάρ, τον οποίο κατηγορούν για μεροληψία και πολιτικοποίηση της έρευνας για τους αυτουργούς της περσινής πολύνεκρης έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού.
Ο στρατός του Λιβάνου προχώρησε στη σύλληψη 9 ατόμων, μεταξύ των οποίων ο σύμβουλος ασφαλείας του Γκαεγκέα, ηγέτη των χριστιανών «φαλαγγιτών» του κόμματος «Λιβανικές Δυνάμεις».
Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, που βρέθηκε στη Βηρυτό τη μέρα της επίθεσης, ζήτησε «ηρεμία», απορρίπτοντας παράλληλα τις διαμαρτυρίες κατά του δικαστή Μπιτάρ, για τις οποίες είπε ότι συνιστούν «κατάφωρη παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης». Κατήγγειλε «κλέφτες και τρομοκράτες που στερούν από τον λαό την ελπίδα», σε μία έμμεση αναφορά στη Χεζμπολάχ, ενώ σχολιάζοντας τις αποστολές καυσίμων στον Λίβανο από το Ιράν μέσω Συρίας δήλωσε πως «μερικά βυτιοφόρα με βρώμικο υλικό δεν είναι βιώσιμη λύση για τον λαό του Λιβάνου».
Η ΕΕ καταδίκασε τη χρήση βίας και ζήτησε «αυτοσυγκράτηση», υποστηρίζοντας την ανάγκη για «αμερόληπτη, αξιόπιστη, διαφανή, ανεξάρτητη έρευνα». Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέφρασε «εξαιρετική ανησυχία», καλώντας τον πολιτικό κόσμο να δείξει την απαιτούμενη «αυτοσυγκράτηση και σύνεση». Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη σταθερότητας και ειρήνης στον Λίβανο, επισημαίνοντας πως παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις με την πεποίθηση ότι λαός, κυβέρνηση, στρατός και «λιβανέζικη αντίσταση» (η Χεζμπολάχ) θα ξεπεράσουν «τις προβοκάτσιες και συνωμοσίες των σιωνιστών».
Στο μεταξύ, ο Νασράλα, αρχηγός της «Χεζμπολάχ», ανακοίνωσε πως η οργάνωση διαθέτει περίπου 100.000 ετοιμοπόλεμους, καλά εκπαιδευμένους και εξοπλισμένους μαχητές, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες κατά των ακροδεξιών Χριστιανών φαλαγγιτών των «Λιβανικών Δυνάμεων» για εν ψυχρώ δολοφονία 7 διαδηλωτών και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων από πυρά ελεύθερων σκοπευτών στη Βηρυτό.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες έντασης και παρατεταμένης πολιτικής και οικονομικής κρίσης, το Κοινοβούλιο του Λιβάνου αποφάσισε τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στις 27 Μάρτη 2022. Με τη προσφυγή στο ΔΝΤ «προ των πυλών», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον λαό, η λίρα Λιβάνου έχει χάσει το 90% της αξίας της και τα τρία τέταρτα του πληθυσμού έχουν εγκλωβιστεί στον κλοιό της φτώχειας, αντιμετωπίζοντας καθημερινά ελλείψεις σε βασικά αγαθά, καύσιμα και φάρμακα.