Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ, ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ
Η Πρωτομαγιά του 2022 βρίσκει τη νεολαία να ζει σε μια ζοφερή κατάσταση. Μεγάλωσε στην οικονομική κρίση, μέσα στη μνημόνια, στην πανδημία και τώρα και με απειλή γενικευμένου πολέμου.
Η νεολαία την Πρωτομαγιά του 2022 καλείται να ξαναπαλέψει για το 8ωρο! Οι νέοι εργαζόμενοι, φοιτητές ή όχι, στενάζουν σε ατέλειωτα ωράρια των 9,10 και 12 ωρών. Ένα μεγάλο κομμάτι των νέων εργαζομένων καλείται να ανεχθεί αυτή την πραγματικότητα, καθώς η σύγχρονη δουλεία καλύπτεται πίσω από τη μορφή της “πρακτικής”, που περιλαμβάνει εξαντλητικά ωράρια και πενιχρούς μισθούς. Ένα άλλο κομμάτι καλείται να δουλεύει σε συνεχή ανασφάλεια με μηνιαίες, τρίμηνες και γενικά ολιγόμηνες συμβάσεις σε δουλειές άσχετες και σχετικές με το αντικείμενο σπουδών. Άλλοι με δουλειά την καλοκαιρινή περίοδο, σε συνθήκες σκλαβιάς, όπου ούτε η αξιοπρεπής διαμονή δεν εξασφαλίζεται. Ένα ακόμα πιο χτυπημένο κομμάτι, οι νέοι της εργατικής τάξης, καλούνται να δουλεύουν με το θεσμό της “μαθητείας” από τα 15, χωρίς δικαιώματα και με απεριόριστες εργοδοτικές απαιτήσεις. Η κατάσταση αυτή γίνεται ακόμα χειρότερη με την έλευση του νόμου Χατζηδάκη, που καταργεί το 8ωρο και χτυπάει το συνδικαλισμό.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η γενική ακρίβεια και φτώχεια που προκαλείται από την κυβερνητική πολιτική αποτελεί για τη νεολαία διπλό καρφί. Μέσα στις συνθήκες της εργασιακής ζούγκλας και της ανεργίας, που στη νεολαία φτάνει το 40 και το 50%, η πολιτική της φορομπηξίας και της αύξησης των τιμών γονατίζουν κυριολεκτικά τη νέα γενιά, που βλέπει κάθε όνειρό της να χάνεται σε αυτά τα πλαίσια.
Αυτή η πολιτική δε θα μπορούσε παρά να χτυπάει και τα μορφωτικά δικαιώματα της νέας γενιάς. Τράπεζα θεμάτων και εξετάσεις έχουν μετατρέψει το σχολείο σε εξεταστικό κέντρο, ενώ από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, λόγω ΕΒΕ κόπηκαν πέρυσι 20.000 μαθητές. Τα σχολεία, όπως και τα πανεπιστήμια στενάζουν από την πολιτική της υποχρηματοδότησης και της εγκατάλειψης. Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη βρίσκεται σε εφαρμογή και απειλεί τη διαγραφή φοιτητών, ποινικοποιεί το συνδικαλισμό. Συνολικά, η αντιεκπαιδευτική πολιτική με την εξίσωση των πτυχίων δημοσίων πανεπιστημίων και ιδιωτικών κολλεγίων προωθεί την ιδιωτική εκπαίδευση.
Αναγκαίο συμπλήρωμα των παραπάνω, είναι η πολιτική της καταστολής. Μια πολιτική που έχει εφαρμοστεί σε όλο το λαό τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά ιδιαίτερα απέναντι στη νεολαία. Η πανεπιστημιακή αστυνομία, παρά τις διαρκείς αναβολές, βρίσκεται στο προσκήνιο. Η καθημερινή εισβολή της αστυνομίας στο ΑΠΘ προετοιμάζει ακριβώς την έλευση της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Ο φοιτητικός συνδικαλισμός ποινικοποιείται, ενώ συνεχώς κινούνται πειθαρχικά ή και δίκες απέναντι σε συνδικαλιστές φοιτητές.
Τελευταίο και μεγάλο χτύπημα, ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η ιμπεριαλιστική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επεμβάσεις των Αμερικάνων και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών εκεί, έχουν διαμορφώσει μια νέα επικίνδυνη κατάσταση. Ο πυρηνικός αλληλοεκβιασμός, τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα, ο επανεξοπλισμός ιμπεριαλιστικών κρατών, η απειλή γενίκευσης του πολέμου και οι αντιθέσεις των ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσίας-Κίνας για το ξαναμοίρασμα του πλανήτη, όλα αυτά εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τους λαούς του πλανήτη. Σε αυτά τα πλαίσια, είναι επικίνδυνη, η ξενόδουλη πολιτική της ΝΔ και όλων των αστικών κομμάτων, η οποία προσδένει τη χώρα μας στο αμερικανικό, φιλοπόλεμο άρμα και δίνουν όλη τη χώρα στις ΗΠΑ, ώστε να τη χρησιμοποιήσουν για τους πολεμικούς σκοπούς τους. Ταυτόχρονα, αυτή η πολιτική κάνει τη χώρα μας να σέρνεται στην υποστήριξη του αντιδραστικού καθεστώτος Ζελένσκι με την παροχή οπλισμού και να φεσώνει το λαό και τη νεολαία με ογκώδη εξοπλιστικά προγράμματα που καμία σχέση δεν έχουν με την άμυνα της πατρίδας. Από την άλλη, στα ελληνοτουρκικά, η τούρκικη ολιγαρχία συνεχώς αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας και θέλει να επιβάλλει την αλλαγή των συνόρων. Η πολιτική του ενδοτισμού και της εναπόθεσης των εθνικών προβλημάτων στον ιμπεριαλισμό που ακολουθεί σύσσωμο το ντόπιο πολιτικό προσωπικό, ενισχύει τις ορέξεις της τούρκικης ολιγαρχίας και φέρνει πιο κοντά θερμά και πολεμικά επεισόδια και στην περιοχή μας.
Η νεολαία δεν πρέπει να υποταχθεί στο μαύρο παρόν και μέλλον που της επιβάλλουν. Δεν πρέπει να δεχθεί την καταστροφή κάθε προοπτικής της. Πρέπει να οργανωθεί, στα σωματεία, στους φοιτητικούς συλλόγους, στις διαδικασίες στα σχολεία. Να βαδίσει στο δρόμο του αγώνα, όπως έκαναν οι φοιτητές πέρυσι, όταν έσπασαν τις απαγορεύσεις και έστειλαν από αναβολή σε αναβολή την πανεπιστημιακή αστυνομία. Όπως έχουν κάνει μια σειρά κλάδων, οργανωμένοι στα σωματεία τους. Η μαζική κάθοδος της νεολαίας την Πρωτομαγιά μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμα βήμα, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Η νεολαία να βρει τη θέση της στο πλευρό της εργατικής τάξης ενάντια στον πόλεμο, την ακρίβεια, τη φτώχεια, την ιμπεριαλιστική εξάρτηση και την καπιταλιστική εκμετάλλευση.
Κάτω η αντιλαϊκή πολιτική της ακρίβειας και της φτώχειας
Κάτω ο νόμος Χατζηδάκη
Κάτω η αντιεκπαιδευτική πολιτική
Έξω ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και Ρωσία από την Ουκρανία – Καμιά εμπλοκή της χώρας μας