Η εφιαλτική πραγματικότητα της οικονομίας που “επανεκκινεί” η κυβέρνηση
Καθώς αίρονται και τα τελευταία μέτρα περιορισμού οικονομικών δραστηριοτήτων που επιβλήθηκαν με την επιδημία, όλο και πιο καθαρά προβάλλει σε όλη την κλίμακα το μέγεθος των συνεπειών του νέου κύματος οικονομικής κρίσης που φούντωσε μέσα στην κορονοϊκή επιδημία. Παρά την μαγειρεμένη -παραμορφωμένη “επίσημη” στατιστική πληροφόρηση που δίνει η κυβέρνηση, με στόχο να εξωραΐσει την κατάσταση, τα στοιχεία που έρχονται στο φως περιγράφουν μια δραματική κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα:
Κοντά στο ένα εκατομμύριο(!) έχει φτάσει ο αριθμός των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα που απολύθηκαν ή αναστάλθηκε η σύμβαση εργασίας τους, σύμφωνα με την καταγραφή που έκανε το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ). Αναφέρονται ως “προσωρινά άνεργοι” που προστέθηκαν, στη διάρκεια της επιδημίας, στο προϋπάρχον ένα εκατομμύριο ανέργων που κατέγραφε ο ΟΑΕΔ στην αρχή του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι το μισό εργατικό δυναμικό της χώρας (!) έχει μείνει χωρίς δουλειά.
Ταυτόχρονα οι μισοί από τους υπόλοιπους εργαζόμενους που συνέχισαν να δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα έχουν υποστεί εκτεταμένες ανατροπές στον τρόπο παροχής της εργασίας τους και έχουν οδηγηθεί σε καθεστώς μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης ή άλλων ευέλικτων μορφών εργασίας (πχ εξαπλασιάσθηκε ο αριθμός όσων δουλεύουν με τηλεργασία) με μεγάλη μείωση μισθού τους.
Σε ανάλογη ασφυκτική οικονομική πίεση βρίσκονται και εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικρές μονάδες που οδηγούνται σε λουκέτο, μεγεθύνοντας την ανεργία.
Η οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα της μεγάλης ανεργίας και μισοανεργίας και των πετσοκομμένων μισθών και εισοδημάτων αναμένεται όχι μόνο να διατηρηθεί άλλα και να διογκωθεί τους επόμενους μήνες, όπως άλλωστε το προαναγγέλλει και το παρατηρούμενο βούλιαγμα του τουριστικού κλάδου και των τομέων της οικονομίας που συνδέονται με την τουριστική κίνηση, όπου απασχολούνταν κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι.
Η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να θολώσει την εικόνα αυτής της ζοφερής προοπτικής και να εμφανίσει πως θα υπάρξει πιο “ήπια” καθοδική πορεία στην ελληνική οικονομία και “γρήγορη ανάκαμψη” . Μιλά θορυβωδώς για “επανεκκίνηση της οικονομίας” αλλά, όπως ήδη δείχνουν τα μέτρα που προωθεί και ψηφίζει στη Βουλή, περιεχόμενο και βάση αυτής της “επανεκκίνησης” είναι η μονιμοποίηση των αντεργατικών ρυθμίσεων που επέβαλε μέσα στην επιδημία και, παράλληλα, μια πολιτική «διευκολύνσεων» προς το μεγάλο κεφάλαιο η οποία εκτός από πάμφθηνο εργατικό δυναμικό θα προσφέρει άφθονες χρηματοδοτικές ενισχύσεις και ισχυρά «κίνητρα» στους ντόπιους και ξένους επενδυτές, μεγαλοεπιχειρηματίες και στους τραπεζίτες.
Αυτή, ακριβώς, την πολιτική παρουσίασε ο Κυρ. Μητσοτάκης, στις 15/6, στην ετήσια συνέλευση του πιο αντιπροσωπευτικού οργάνου του μεγάλου κεφαλαίου στην Ελλάδα, του ΣΕΒ. Μιλώντας ενώπιον ενός ακροατηρίου που αποτελεί την τάξη που εκπροσωπεί το κόμμα του, ο αρχηγός της ΝΔ με πιο ελεύθερη έκφραση τόνισε πως “πρώτη προτεραιότητα” της κυβέρνησης του είναι “η διευκόλυνση του ιδιωτικού τομέα” παραθέτοντας σειρά μέτρων και “μεταρρυθμίσεων” που έχει σκοπό να νομοθετήσει για να διευκολύνει και στηρίξει την επιχειρηματική δραστηριότητα:
Πρώτα απ’ όλα θέλησε να τονίσει πως η κυβέρνηση είναι στο πλευρό των εργοδοτών στην προσπάθειά τους “να αναδιατάξουν το προσωπικό τους”. Ουσιαστικά τούς δήλωσε ότι η κυβέρνηση τούς ενθαρρύνει να κάνουν απολύσεις και σε αλλαγές των εργασιακών σχέσεων, υπογραμμίζοντας ότι για να στηρίξει και διευκολύνει μια τέτοια “αναδιάταξη” νομοθέτησε η κυβέρνηση το πρόγραμμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, με το οποίο “το κράτος θα επιδοτεί τους μισθούς και ένα σημαντικό μέρος των εργοδοτικών εισφορών όσων θα απασχολούν με μειωμένο ωράριο”. Επισήμανε ότι αυτό το αντεργατικό πρόγραμμα “δίνει την δυνατότητα στις επιχειρήσεις να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στον τρόπο με τον οποίον αξιοποιούν το προσωπικό τους” και για να αποδυναμώσει, μάλιστα, την αντιπολιτευτική κριτική σε αυτό το αντεργατικό πρόγραμμα υπενθύμισε με νόημα πως αυτό το πρόγραμμα “εφαρμόστηκε για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκές χώρες από σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις”. “Καλώ και εσάς, και τα μέλη σας -είπε ο Κ.Μητσοτακης στον ΣΕΒ- να αξιοποιήσουν το σχήμα αυτό στο μέγιστο βαθμό. Είναι ένα σχήμα το οποίο θα έχει ειδική αναφορά στον κόσμο του τουρισμού. Και καθώς πολλά ξενοδοχεία θα βρεθούν μπροστά στο δίλημμα αν πρέπει ή αν δεν πρέπει να ανοίξουν φέτος, η δική μας ισχυρή παρότρυνση είναι να ανοίξουν και να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»”.
Παρότρυνε ακόμα ο αρχηγός της ΝΔ τους επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν τις “ευέλικτες μορφές εργασίας” και να προχωρήσουν στον “διαφορετικό τρόπο λειτουργίας που σκέφτονται” σημειώνοντας ξεχωριστά “το πόσο μεγάλη προστιθέμενη αξία μπορεί να δώσει η απασχόληση από το σπίτι”.
Αφού με αυτόν τρόπο η κυβέρνηση διαβεβαίωσε τους επιχειρηματίες και τους τραπεζίτες ότι τους εξασφαλίζει ελευθερία για απολύσεις, για την εφαρμογή ελαστικών σχέσεων εργασίας, για τη μείωση μισθών και την αχρήστευση συλλογικών συμβάσεων εργασίας, στη συνέχεια τους περιέγραψε τις παροχές που θα προωθήσει για την ενίσχυση της κερδοσκοπικής τους δραστηριότητας: Θυμίζοντας ότι ήδη τους έχει προσφέρει “μείωση του συντελεστή φόρου των εταιρειών από το 28% στο 24% και μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%” τους υποσχέθηκε ότι “σύντομα θα ανακοινωθεί ένα νέο πακέτο μείωσης φορολογικών βαρών”. Μίλησε για “πρόσθετες φορολογικές ελαφρύνσεις που θα έλθουν σύντομα στη Βουλή” αναφέροντας ενδεικτικά “την αύξηση στο 100% του συντελεστή υπερέκπτωσης φόρου για δαπάνες έρευνας και έκπτωση 50% για επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις από επενδυτικούς αγγέλους, Business angels”.
Αναφέρθηκε ακόμα στο “ειδικό καθεστώς για αλλοδαπούς επενδυτές που φιλοδοξεί να καταστήσει την Ελλάδα ελκυστική φορολογική κατοικία για πρόσωπα με σημαντικά περιουσιακά στοιχεία. Θα ακολουθήσει και ένα αντίστοιχο τέτοιο πρόγραμμα για πολίτες του εξωτερικού με μικρότερο πλούτο, οι οποίοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε ακίνητη περιουσία στην χώρα μας”.
Υπενθύμισε ότι “ο νόμος «Επενδύω στην Ελλάδα» μετέβαλε προς το καλύτερο το επιχειρηματικό πλαίσιο για τις βιομηχανίες. Μονάδες με μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα μπορούν να εγκαθίστανται και στην Αττική. Λειτουργία των επιχειρηματικών πάρκων. Ένα ζητούμενο της επιχειρηματικής κοινότητας, ειδικά της βιομηχανίας, έγινε απλούστερο. Την αντίληψη για επενδύσεις στην μεταποίηση ορίζει πλέον η αρχή, “πρώτα αδειοδοτώ και μετά ελέγχω”. Υποσχέθηκε διεύρυνση αυτού επιχειρηματικού πλαισίου έτσι ώστε “να αυξήσουμε και άλλο τον συντελεστή δόμησης σε επιχειρηματικά πάρκα. Να γίνει ακόμα απλούστερη η διαδικασία χωροθέτησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας”.
Υποσχέθηκε η κυβέρνηση να διαθέσει στους επιχειρηματίες μεγάλα κονδύλια από το ΕΣΠΑ 2021-2027, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, από τα κέρδη των κρατικών ομολόγων, από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης της ΕΕ.
Ενημέρωσε, επίσης, πως προχωρεί τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της Παιδείας λέγοντας ότι είναι “έτοιμο ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, το οποίο θα συνδέει εκπαίδευση και αγορά εργασίας. Καθιερώνεται ένα εθνικό σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με πρότυπα επαγγελματικά λύκεια, πειραματικά ΙΕΚ, επαγγελματικές σχολές, σε συνεννόηση με τον ιδιωτικό τομέα”. Τόνισε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι “να απελευθερώσει τα δημόσια Πανεπιστήμια” για “να συνεργαστούν περισσότερο με τον ιδιωτικό τομέα” και ότι ο ίδιος “συμμετείχε σε μία τηλεδιάσκεψη με 25 σημαντικά αμερικανικά Πανεπιστήμια τα οποία έχουν τεράστιο ενδιαφέρον να έρθουν στην Ελλάδα και να κάνουν διάφορες συμπράξεις με δημόσια ελληνικά Πανεπιστήμια”. Ενθάρρυνε ακόμη τα μέλη του ΣΕΒ “να επενδύσουν στα Πανεπιστήμια με περισσότερα προγράμματα συνεργασίας, με περισσότερες δωρεές ίσως για τη δημιουργία ειδικών εδρών σε αντικείμενα που μπορεί να τους ενδιαφέρουν ιδιαίτερα”.
Αξιοπρόσεκτο είναι ο Κυρ. Μητσοτακης, πέρα από μια μικρή αναφορά στο τι έκανε η κυβέρνηση για τη δημόσια υγεία τις μέρες της επιδημίας και τις ευχαριστίες για τις δωρεές επιχειρήσεων, απέφυγε με κάθε τρόπο να μιλήσει για την ενίσχυση και τη διάθεση κονδυλίων στο δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ την ίδια ώρα υπόσχονταν ότι οι ιδιώτες επιχειρηματίες θα έχουν στην διάθεσή τους άφθονη χρηματοδότηση.
Η ομιλία το Κυρ. Μητσοτάκη στον ΣΕΒ δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία πως η κυβερνητική πολιτική θα πατήσει πάνω σε πτώματα εργατικών δικαιωμάτων, σε εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις και παροχές επιχειρηματικών χρηματοδοτικών και νομοθετικών “διευκολύνσεων” με σκοπό να “επανεκκινήσει μια οικονομία” ανάκαμψης και αύξησης των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου που, παράλληλα, θα ανοίγει τις πόρτες για τη μεγαλύτερη εκμεταλλευτική διείσδυση ξένων επενδυτών και ξένου κεφαλαίου στην ελληνική οικονομία.