Σε μόνιμο επίκεντρο της όξυνσης των σχέσεων ΗΠΑ και Κίνας εξελίσσεται η Ταϊβάν. Το νησί, στο οποίο κατέφυγαν οι αντιδραστικοί το 1949 μετά την επικράτηση του ΚΚ Κίνας, θεωρείται από το Πεκίνο ως κινεζική επικράτεια και κάθε αναφορά στην ανεξαρτητοποίησή του οξύνει τις αντιθέσεις.
Από τη μεριά τους οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές χρησιμοποιούν την Ταϊβάν σαν οργανέτο στην αντιπαράθεσή τους με την Κίνα.
Όσο η περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού θα παίζει όλο και μεγαλύτερη σημασία για την παγκόσμια κυριαρχία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων τόσο θα πυκνώνουν τα γεγονότα γύρω και με αφορμή το θέμα της Ταϊβάν.
Συνεχείς είναι οι διελεύσεις αμερικανικών πλοίων από το στενό μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν που προκαλούν την οργή του Πεκίνου, το οποίο απαντάει με αντίστοιχες στρατιωτικές ασκήσεις και υπερπτήσεις πολεμικών αεροσκαφών πάνω από τον εναέριο χώρο του νησιού.
Στο τελευταίο τέτοιο επεισόδιο, για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες, 148 κινέζικα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας πέταξαν πάνω από το νότιο και νοτιοδυτικό τμήμα της ζώνης αεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν.
Το κινεζικό γραφείο υποθέσεων της Ταϊβάν ανακοίνωσε πως αυτές οι στρατιωτικές ασκήσεις στοχεύουν σε δυνάμεις που προωθούν την επίσημη ανεξαρτησία του νησιού και αποτελούν μια «δίκαιη» κίνηση για την προστασία της ειρήνης και της σταθερότητας.
Μιλώντας σε τακτική ενημέρωση στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του γραφείου Μα Σιαογκουάνγκ, είπε ότι η αιτία της τρέχουσας έντασης ήταν η «σύμπραξη» του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP) της Ταϊβάν με ξένες δυνάμεις και οι «προκλήσεις» για την αναζήτηση ανεξαρτησίας της Ταϊβάν.
Προσθέτοντας ότι οι ισχυρισμοί του DPP για τη λεγόμενη «στρατιωτική απειλή» της ηπειρωτικής χώρας στοχεύουν να ανατρέψουν εντελώς το σωστό και το λάθος με μια ψεύτικη κατηγορία.
«Εάν το DPP επιμένει πεισματικά να κάνει τα πράγματα με λάθος τρόπο και δεν ξέρει πώς να απομακρυνθεί, θα ωθήσει την Ταϊβάν μόνο σε μια πιο επικίνδυνη κατάσταση», προειδοποίησε.
Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Ταϊβάν ότι η Κίνα θα είναι σε θέση να προχωρήσει σε «πλήρους κλίμακας» εισβολή έως το 2025 και της προέδρου της Ταϊβαν, Τσάι Ινγκ – βεν, κατά τους επίσημους εορτασμούς για την εθνική ημέρα πως «κανείς δεν θα αναγκάσει την Ταϊβάν να ακολουθήσει τον δρόμο που χάραξε το Πεκίνο». Η ίδια δεσμεύτηκε πως θα συνεχίσει να ενισχύει την εθνική άμυνα του νησιού.
Τις δηλώσεις αυτές αποδοκίμασε η κυβέρνηση της Κίνας λέγοντας ότι υποκινεί σε αντιπαράθεση και παραποιεί τα γεγονότα. «Η επιδίωξη της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν κλείνει την πόρτα στον διάλογο», ανακοίνωσε το αρμόδιο κινεζικό γραφείο.
Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα «Wall Street Journal» επικαλούμενη επίσημες αλλά και ανώνυμες αμερικανικές πηγές μετέδωσε ότι περίπου 20 στρατιωτικοί των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων και μια ομάδα πεζοναυτών εκπαιδεύουν, εδώ και ένα χρόνο, μικρές μονάδες του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊβάν.
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, Τζον Σαπλ, όχι μόνο δεν διέψευσε το δημοσίευμα αλλά τόνισε: «η στήριξή μας (σ.σ. των ΗΠΑ) στην Ταϊβάν και οι αμυντικοί δεσμοί μας είναι αντίστοιχοι με την απειλή που συνιστά σήμερα η Κίνα», καλώντας το Πεκίνο «να τηρήσει τις δεσμεύσεις του όσον αφορά την ειρηνική επίλυση των διαφορών».
Από τη μεριά του ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπινγκ μιλώντας στην εκδήλωση για τα 110 χρόνια από την κινεζική επανάσταση του 1911 και την ανατροπή της τελευταίας δυναστείας της Κίνας, των Τσινγκ, ξεκαθάρισε πως: «Η ανεξαρτησία και η απόσχιση της Ταϊβάν αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επανένωση της μητέρας πατρίδας και έναν μεγάλο κίνδυνο για την εθνική αναζωογόνηση. Εκείνοι που ξεχνούν την κληρονομιά τους, προδίδουν τη μητέρα πατρίδα και επιδιώκουν να διχάσουν τη χώρα, δεν θα έχουν καλό τέλος. Θα απορριφθούν από τον λαό και θα καταδικαστούν από την ιστορία».
Στο μεταξύ πέπλο μυστηρίου καλύπτει το περιστατικό που σημειώθηκε στις 2 Οκτώβρη, στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όταν το αμερικάνικο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «USS Connecticut» «συγκρούστηκε με αντικείμενο ενώ πλοηγείτο έχοντας καταδυθεί στα διεθνή ύδατα στην περιφέρεια Ινδικού – Ειρηνικού», όπως ανακοίνωσε το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ, διεκρινίζοντας παράλληλα πως «δεν υπήρξε θανάσιμος τραυματισμός», αν και πληροφορίες κάνουν λόγο για 11 τραυματίες.
Η Κίνα κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «ανεύθυνη στάση και πρακτική συγκάλυψης» επειδή δεν έδωσαν αναλυτικές εξηγήσεις για το συμβάν.
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Ζ. Λιζιάν, όταν ρωτήθηκε για αιτιάσεις Ρώσων αναλυτών σχετικά με «έλλειψη επαγγελματισμού» στις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις εξαιτίας συχνών τέτοιων γεγονότων, δήλωσε ότι «είναι απαραίτητο οι ΗΠΑ να διασαφηνίσουν τις συνθήκες μέσα στις οποίες σημειώθηκε το περιστατικό».
Παράλληλα αισθητή κάνει την παρουσία του στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και ο βρετανικός ιμπεριαλισμός, μετά και τη συμμετοχή του στη συμμαχία AUKUS. Ναυτική αρμάδα του βρετανικού ναυτικού με επικεφαλής το υπερσύγχρονο βρετανικό αεροπλανοφόρο «Queen Elizabeth» έφτασε στη Σιγκαπούρη, για να συμμετάσχει σε άσκηση μαζί με δυνάμεις της χώρας.
Ο διοικητής της ναυτικής δύναμης έκανε λόγο για «ολοκληρωμένη αναθεώρηση» της βρετανικής παρουσίας στην περιοχή, που «τονίζει τη σημασία του Ινδο-Ειρηνικού και την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να στραφεί στην περιοχή και να αναπτύξει ενισχυμένο αποτύπωμα, όπως και μια πιο επίμονη παρουσία».
Το Λονδίνο επιδιώκει τη μόνιμη παρουσία δύο πολεμικών πλοίων στην περιοχή με το πρόσχημα της «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας», όπως κάνουν τα τελευταία χρόνια και οι ΗΠΑ.
Ο νέος Ιάπωνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε την κυριαρχία της χώρας στις Νότιες Κουρίλες Νήσους
Μια παλιά εστία έντασης αναζωπυρώνεται στην περιοχή του Ειρηνικού, αυτή τη φορά μεταξύ Ρωσίας και Ιαπωνίας, σχετικά με το ζήτημα των Νότιων Κουρίλων Νήσων.
Ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας ο Φούμιο Κισίντα, σε μια τοποθέτησή του στο κοινοβούλιο στις 12 Οκτώβρη ανέφερε πως η κυριαρχία της χώρας επεκτείνεται, συμπεριλαμβανομένων και των Νότιων Κουρίλων Νήσων και μαζί με αυτές και την τεράστια θαλάσσια έκταση των 200 μιλιών της ΑΟΖ τους.
Χαρακτηριστικά, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ανέφερε: «Είναι απαραίτητο να επιλυθεί το ζήτημα των (Βόρειων) Εδαφών (σ.σ. έτσι ονομάζονται οι Νότιες Κουρίλες Νήσοι στην Ιαπωνία), χωρίς να το αφήσουμε στις επόμενες γενιές».
Μιλώντας επίσης στην Κάτω Βουλή του κοινοβουλίου στις 8 Οκτωβρίου, ο Κισίντα είπε ακόμη πως: «Μια συνθήκη ειρήνης μεταξύ της Ιαπωνίας και της Ρωσίας θα συναφθεί μόνο εάν επιλυθεί το εδαφικό ζήτημα» παραβιάζοντας τη δήλωση του 1956, που προβλέπει πως θα εξεταστεί η παραχώρηση δύο νησιών αφού πρώτα υπογραφεί η συνθήκη ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών, που εκκρεμεί από το τέλος του Β΄ παγκοσμίου πολέμου.
Η Ιαπωνία διεκδικεί τα νησιά Κουνασίρ, Σικοτάν, Ιτουρούπ και Χαμπομάι, επικαλούμενη τη διμερή Συνθήκη του 1855 για το Εμπόριο και τα Σύνορα.
Το Τόκιο, μάλιστα, έθεσε την επιστροφή των νησιών ως προϋπόθεση για τη σύναψη συνθήκης ειρήνης με τη Ρωσία.
Το 1956 η Σοβιετική Ένωση και η Ιαπωνία υπέγραψαν κοινή δήλωση στην οποία η Μόσχα συμφώνησε να εξετάσει τη δυνατότητα μεταφοράς δύο νησιών στην Ιαπωνία σε περίπτωση ειρηνευτικής συνθήκης.
Οι επόμενες διαπραγματεύσεις απέβησαν άκαρπες. Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι τα νησιά έγιναν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης και πλέον της Ρωσίας μετά το τέλος του πολέμου.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός και ο Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν είχαν τηλεφωνική συνομιλία για το θέμα.