«…Η δοκιμασία που βιώνουμε απελευθερώνει ήδη δυνάμεις του λαού μας που βρίσκονταν σε λήθαργο. Μέσα στην κρίση οι δομές μας εκσυγχρονίζονται. Η τεχνολογία ταξιδεύει παντού, αλλάζοντας τον τρόπο που εργαζόμαστε. Αλλά και μειώνοντας τη γραφειοκρατία. Ο εθελοντισμός ριζώνει. Εμείς οι ίδιοι λειτουργούμε, πλέον, πιο ομαδικά και πειθαρχημένα. Και χτίζουμε μία νέα σχέση εμπιστοσύνης στο κράτος, που στα δύσκολα δείχνει ότι στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Όλα αυτά θα είναι τα όπλα μας για την επόμενη μέρα…»
Αυτά είπε ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, στο μήνυμά του για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Αν όμως κάποιος διαβάσει προσεχτικά πίσω από τις λέξεις, θα διακρίνει τις ανησυχητικές εξελίξεις που περιμένουν τον λαό μας την επόμενη μέρα του κορονοϊού. Οι δηλώσεις Μητσοτάκη αντικατοπτρίζουν τους σχεδιασμούς της κυρίαρχης τάξης για την επόμενη περίοδο. Στην πραγματικότητα η κρίση του κορονοϊού αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για την ντόπια ολιγαρχία να συνεχίσει την κατεδάφιση των εργατολαϊκών δικαιωμάτων.
Τι εννοεί άραγε ο πρωθυπουργός με την τοποθέτηση πως «μέσα στην κρίση οι δομές μας εκσυγχρονίζονται» και πως «η τεχνολογία αλλάζει τον τρόπο που εργαζόμαστε»; Εννοεί την γενίκευση διαφόρων μορφών ελαστικής εργασίας με τη συμπερίληψη σε αυτές και των λεγόμενων μορφών τηλεργασίας. Μορφές δηλαδή στην πραγματικότητα με εργασιακό ωράριο – λάστιχο και ίσως με υποβαθμισμένες μισθολογικές απολαβές και ασφαλιστικά δικαιώματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τοποθέτηση της υφυπουργού παιδείας, Σοφίας Ζαχαράκη, η οποία αναφερόμενη στο ζήτημα της τηλεκπαίδευσης δήλωσε πως: «Συνεχίζουμε καθημερινά την προσπάθεια, παρά τις αντιξοότητες, να στηρίξουμε τα παιδιά μέσω νέων εργαλείων που μπορούν να γίνουν η παρακαταθήκη για μελλοντική αξιοποίηση».
Το πώς όμως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα εργασιακά ζητήματα φαίνεται και από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, θεσμοθετώντας την εκ περιτροπής εργασία με μειωμένες κατά 50% αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα προς τους εργαζόμενους. Όσο για τη θέσπιση μέτρου που απαγορεύει υποτίθεται τις απολύσεις, ο υπουργός εργασίας, απαντώντας σε ερώτηση για εργαζόμενους σε εταιρεία του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου, που απολύθηκαν με mail, δήλωσε πως «Δεν ήταν μάλλον μέσα στο περιβάλλον των επιχειρήσεων που αναστείλαμε την λειτουργία τους οπότε αυτές μπορούν ακόμα να κινηθούν με μια ελευθερία»… και δημαγωγώντας υποσχέθηκε ότι θα δει η κυβέρνηση και τις περιπτώσεις αυτές και θα στηρίξει τον κόσμο της εργασίας.
Χαρακτηριστικό για το πώς προστατεύει η κυβέρνηση βέβαια τους εργαζόμενους αλλά και τη δημόσια υγεία αποτελεί και το γεγονός πως εν μέσω απαγόρευσης κυκλοφορίας, μέτρο που υποτίθεται θεσπίστηκε για να προστατεύσει το σύνολο από τη μετάδοση της πανδημίας, χιλιάδες εργαζόμενοι σε μεγάλες εταιρείες όπως η Bic και η Teleperformance δουλεύουν χωρίς να τους παρέχεται κανένα μέτρο προστασίας απέναντι στον κορονοϊό.
Ας μην ξεχνάμε τέλος, ότι η οικονομική κρίση που έχει ξεσπάσει έχει οδηγήσει σε καταβαράθρωση των χρηματιστηρίων σε κάθε γωνιά του πλανήτη και η επερχόμενη ύφεση που θα ακολουθήσει αναμένεται να είναι πολύ χειρότερη από αυτή της προηγούμενης δεκαετίας. Τα σπασμένα αυτής της κρίσης θα κληθούν να τα πληρώσουν για ακόμα μια φορά τα γνωστά υποζύγια, οι λαοί. Τα τρισεκατομμύρια που αυτή την περίοδο οι κυβερνήσεις ρίχνουν στην οικονομία προκειμένου να εμποδίσουν μια ανεξέλεγκτη κατάρρευση θα τα πάρουν αύριο από τις τσέπες των εργαζομένων μέσα από νέα μνημόνια φτώχειας, ανεργίας και εξαθλίωσης.
Από αυτή την άποψη το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας αποτελεί ανάμεσα στ’ άλλα και πρόβα της κυβέρνησης για τις μεθόδους τις οποίες θα μετέλθει την επόμενη περίοδο για να περιορίσει και να εμποδίσει τις αντιδράσεις του λαού ενάντια σε αυτά τα νέα βάρβαρα μνημόνια. Η δήλωση άλλωστε του Μητσοτάκη πως «λειτουργούμε πιο πειθαρχημένα» που άλλωστε θα είναι και αυτό «όπλο για την επόμενη μέρα» σε αυτό αναφέρεται. Ήδη μέσα στην αναμπουμπούλα το μέτρο το οποίο εμπόδιζε την επίταξη των απεργών και το οποίο είχε θεσμοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ γιατί μπορούσε με άλλους τρόπους να καθηλώνει τις λαϊκές αντιδράσεις, αναστάλθηκε.
Απέναντι στο δυσοίωνο μέλλον που διαμορφώνεται για τους εργαζόμενους πρέπει οι ίδιοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να αποκαλύψουν τα ψέματα και την δημαγωγία της κυβέρνησης, να ξεσκεπάσουν τον πραγματικό χαρακτήρα του κυβερνητικού αφηγήματος περί εθνικής ενότητας και να παλέψουν να μην φορτωθούν τα σπασμένα της κρίσης στις πλάτες τους.
Παναγιώτης Α.