Περίπου δύο εβδομάδες απέχουν οι αμερικάνικες προεδρικές εκλογές, καθώς θα διεξαχθούν την 5η του προσεχούς Νοεμβρίου. Θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες για την πορεία των ΗΠΑ και του πλανήτη ολόκληρου, κυρίως επειδή έχουν συσσωρευθεί οξείες και ουσιαστικές αντιθέσεις εντός των κυρίαρχων κύκλων του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, όπως ποτέ στο πρόσφατο παρελθόν. Βέβαια οι αντιθέσεις αυτές δεν αντιστοιχούνται με τα λαϊκά συμφέροντα. Η αντιλαϊκή πολιτική είναι δεδομένη και από τα δύο στρατόπεδα που μάχονται για την κυβερνητική εξουσία. Πιο πολύ αφορούν την εξωτερική πολιτική που θα ακολουθήσει και τη μορφή της οικονομίας που θα οικοδομήσει το κράτος του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.
Πριν μερικές μέρες η αντιπρόεδρος και υποψήφια πρόεδρος για τους Δημοκρατικούς, Κάμαλα Χάρις, φιλοξενήθηκε σε εκπομπή του καναλιού Univision, όπου και απάντησε σε ερωτήματα αναποφάσιστων ισπανόφωνων ψηφοφόρων. Αποκαλυπτική ήταν η απάντηση που έδωσε σε ερώτηση ψηφοφόρου σχετικά με την απομάκρυνση του Μπάιντεν από την υποψηφιότητα και τη δική της καταλληλότητα για αυτήν, μιας και δεν έχει εκλεγεί μέσω προκριματικών, όπως συνηθίζεται, παρά έχει επικυρωθεί από το συνέδριο του κόμματος, δηλαδή στην πραγματικότητα από τους μεγάλους χορηγούς των Δημοκρατικών θα προσθέταμε εμείς.
Απάντησε επαινώντας τον Τζο Μπάιντεν για τη «γενναία» του απόφαση να αποσυρθεί, θέτοντας το καλό της χώρας πάνω από το προσωπικό του συμφέρον. Να σημειώσουμε εδώ ότι αυτό δεν ισχύει, και για όποιον παρακολούθησε τα τεκταινόμενα μετά την πρώτη τηλεμαχία μεταξύ Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ, ο πρώτος επέμεινε πεισματικά στην υποψηφιότητά του, μέχρι που οι πιέσεις των χορηγών και του περιβάλλοντος των Κλίντον έγιναν τόσο ισχυρές που ουσιαστικά τον εξανάγκασαν σε παραίτηση. Συνέχισε μιλώντας για τη συνεργασία της με τον Μπάιντεν και δηλώνοντας ότι νιώθει τιμή που έλαβε το χρίσμα…
Τα ΜΜΕ που στηρίζουν τους Δημοκρατικούς διαρκώς κάνουν λόγο για αυτό, ότι η Χάρις έχει λάβει το χρίσμα, στην πραγματικότητα όμως, όπως προαναφέρθηκε, το μόνο που έχει λάβει είναι… μηδέν ψήφους και την έγκριση της κορυφής του κομματικού μηχανισμού. Είναι σαφώς πιο φυτευτή υποψήφιος από τον αντίπαλό της.
Ωστόσο η συνέχεια της απάντησης ήταν ακόμη πιο αποκαλυπτική: «Έχω την έγκριση ανθρώπων από όλες τις πτυχές της ζωής, ενός μεγάλου συνασπισμού ανθρώπων οι οποίοι δε θα μπορούσαν να φαντάζουν περισσότερο διαφορετικοί και έχουν συνασπιστεί γύρω από την υποψηφιότητά μου. Από διακόσιους Ρεπουμπλικάνους. Που εργάστηκαν με τον πρόεδρο Μπους, τον Τζον Μακέιν, τον Μιτ Ρόμνεϊ, συμπεριλαμβανόμενης της Λιζ Τσέινι, πρώην βουλευτή και του πατέρας της και πρώην αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι, ο οποίος με υποστήριξε…» Συνέχισε δε την απάντησή της κατηγορώντας τον Τραμπ ότι έχει δηλώσει την πρόθεσή του να γίνει δικτάτορας των ΗΠΑ. Η Χάρις θεωρεί τον εαυτό της κατάλληλο υποψήφιο για τους Δημοκρατικούς, εξαιτίας της στήριξης που απολαμβάνει από… το νεοσυντηρητικό συρφετό των Ρεπουμπλικάνων που εξαπέλυσαν τους καταστρεπτικούς πολέμους ενάντια στο Αφγανιστάν και το Ιράκ τις προηγούμενες δεκαετίες! Τι πρέπει να πει αυτό στους προοδευτικούς Αμερικάνους που συνήθως ψηφίζουν το Δημοκρατικό κόμμα;
Η Χάρις ρωτήθηκε και για άλλα καυτά ζητήματα όπως η Υγεία, όπου επανέλαβε τις χιλιοειπωμένες υποσχέσεις από τους Δημοκρατικούς για καθολικό δικαίωμα στην Υγεία, αποφεύγοντας ωστόσο να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο πλάνο για κάτι τέτοιο. Σε άλλη συνέντευξή της, στην εκπομπή «60 λεπτά», επέμεινε στην πρόθεσή της να στηρίξει τις μικρές επιχειρήσεις καθώς έτσι βοηθούνται τα μεσαία στρώματα και ενισχύεται η οικονομία της Αμερικής. Στην ερώτηση σχετικά με τη χρηματοδότηση αυτού του πλάνου, ισχυρίστηκε ότι… οι πλούσιοι θα πρέπει να πληρώσουν αυτό που δίκαια τους αντιστοιχεί σε φόρους. Όποιος θέλει να πιστέψει ας πιστέψει…
Αντίστοιχα ο Τραμπ, που στις τελευταίες του περιοδείες υπόσχεται… θανατική ποινή express για όποιον μετανάστη σκοτώσει Αμερικάνο πολίτη, βρέθηκε τελευταία σε συνέντευξη στην πλατφόρμα bloomberg. Εκεί, αντιμαχόμενος με τον δημοσιογράφο, επανέλαβε κάποιες από τις προθέσεις του που είναι χαρακτηριστικές της πολιτικής που ακολούθησε όταν ήταν πρόεδρος και μάλλον αναμένεται να επαναλάβει αν εκλεγεί ξανά: «Η πιο όμορφη λέξη στο λεξικό είναι ο δασμός. Είναι η αγαπημένη μου λέξη. Χρειάζεται μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων για να τη βοηθήσει (η λέξη), αλλά για εμένα είναι η πιο όμορφη λέξη του λεξικού…» και συνέχισε «…θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο, θετικό αντίκτυπο… πρέπει να είναι δύσκολο για εσάς να λέτε για 25 χρόνια ότι οι δασμοί είναι κάτι κακό και να έρχεται κάποιος να σας εξηγεί ότι αυτό είναι εντελώς λάθος…». Σε ερώτηση αν θα στείλει στρατό να υπερασπιστεί την Ταϊβάν σε περίπτωση κινέζικης εισβολής είπε ότι ο λόγος που προσπαθεί η Κίνα να το κάνει τώρα, είναι επειδή δεν θα το δοκιμάσει αν αυτός είναι πρόεδρος, «…έχω πολύ καλή σχέση με τον πρόεδρο Σι, πολύ καλή σχέση με τον Πούτιν και πολύ καλή σχέση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, που έχει πυρηνική δύναμη που δεν φαντάζεστε…»
Ρωτήθηκε και για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου του 2021, την επίθεση στο Καπιτώλιο, και αν εγγυάται μια ειρηνική μετάβαση εξουσίας, ασχέτως του εκλογικού αποτελέσματος. Ισχυρίστηκε ότι υπήρξε μια ειρηνική διαδήλωση αμφισβήτησης του αποτελέσματος, θέση που έχει ακόμη και μίλησε για τους Δημοκρατικούς και τις διαμαρτυρίες τους το 2016, όταν εξελέγη αυτός. «Ήταν αγάπη και ειρήνη. Και κάποιοι άνθρωποι πήγαν στο Καπιτώλιο και συνέβησαν πολλά περίεργα πράγματα, με ανθρώπους να οδηγούνται μέσα στο Καπιτώλιο από την αστυνομία, με ανθρώπους να ουρλιάζουν, “πάμε μέσα”, οι οποίοι δεν είχαν πρόβλημα, ξέρετε ποιοι είναι, δε θέλω να πω ονόματα…». Ο Τραμπ φαίνεται να υιοθετεί την άποψη ότι η επίθεση στο Καπιτώλιο ήταν προϊόν μηχανισμών που δρούσαν εναντίον του για τον εξαφανίσουν πολιτικά.
Για την ώρα, από την ανάγνωση των δημοσκοπήσεων φαίνεται ο Τραμπ να ανακτά ένα μικρό προβάδισμα έναντι της Χάρις, αλλά έτσι όπως είναι τα πράγματα, καμία αξιοπιστία δεν θα πρέπει να αποδοθεί σε αυτές. Όπως καμία αξιοπιστία δεν θα έπρεπε να αποδοθεί από τους Αμερικάνους στους δύο υποψήφιους, που άλλωστε τα έργα και οι ημέρες τους είναι ήδη γνωστά…