Στη νομοθεσία και στη διαδικασία των διαγωνισμών δημοσίου για την ανάθεση έργων σε εταιρείες υποτίθεται, μέχρι σήμερα, ότι υπάρχει και κάποιος υποτυπώδης όρος να λαμβάνεται υπόψη το πόσο μια εταιρεία τηρεί την εργατική νομοθεσία. Σύμφωνα με αυτόν, η εταιρεία μπορεί να αποκλείεται από τον διαγωνισμό, αν τα δύο τελευταία χρόνια πριν από την διεξαγωγή του της έχουν επιβληθεί τρεις φορές πρόστιμο, με τη μορφή της πράξης επιβολής προστίμου, από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας «υψηλής» ή «πολύ υψηλής» σοβαρότητας. Είτε της έχουν επιβληθεί δύο πράξεις επιβολής προστίμου από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας που αφορούν την αδήλωτη εργασία.
Σήμερα με νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων («Εκσυγχρονισμός, απλοποίηση και αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των Δημόσιων Συμβάσεων»), το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, καταργείται ακόμη και αυτός ο υποτυπώδης όρος «υποχρέωσης» της εργοδοσίας να τηρεί την εργατική νομοθεσία, αποδεικνύοντας ακόμα μια φορά ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ένα και μόνο ένα στόχο. Την ακόμα μεγαλύτερη διευκόλυνση της εργοδοτικής ασυδοσίας. Γιατί παρόλο που η προηγούμενη διάταξη δεν απέτρεπε πραγματικά την εργοδοσία από το να καταπατά την εργατική νομοθεσία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ανέχεται ούτε αυτή. Θέλει ασύδοτη την εργοδοσία να καταπατά και τα ελάχιστα αυτά εργατικά δικαιώματα που έχουν μείνει.
Η σχετική αναμόρφωση είναι πολύ εύγλωττη και για το τι εννοεί η κυβέρνηση ως «εκσυγχρονισμό» και «απλοποίηση» του νομοθετικού πλαισίου και των διαδικασιών για τη λειτουργία επιχειρήσεων: Η τήρηση διατάξεων που αναφέρονται σε μια ελάχιστη προστασία των εργαζόμενων στην επιχείρηση είναι «αναχρονισμός» και «γραφειοκρατία». Ενώ «εκσυγχρονισμός» είναι οι διατάξεις που «απλοποιούν» την καταπάτηση της εργατικής νομοθεσίας από τους εργοδότες χωρίς αυτοί να έχουν καμία συνέπεια!