Σύντροφοι και συντρόφισσες
Μέσα από τα προηγούμενα κομματικά μας σώματα φέραμε πιο έντονα στο επίκεντρο της κομματικής ζωής τα οργανωτικά ζητήματα, τα ζητήματα της κομματικής οικοδόμησης και ιδιαίτερα της μεγαλύτερης και ουσιαστικότερης σύνδεσης του Μ-Λ ΚΚΕ και των μελών του με τον κόσμο γύρω μας.
Αυτά τα ζητήματα απασχόλησαν ιδιαίτερα και στην πανελλαδική συνδιάσκεψη του 2016, αποκλειστικά σε αυτά τα ζητήματα αφιερώθηκε η πανελλαδική οργανωτική σύσκεψη του 2017, που συνδέθηκε με την προηγούμενη πετυχημένη επίσκεψη στη Μακρόνησο και αυτά τα ζητήματα πλάι στα πολιτικά απασχόλησαν και το 6ο συνέδριο του κόμματος το 2018.
Η έμφαση με την οποία τέθηκαν τα οργανωτικά ζητήματα και η ώθηση που δόθηκε στην κίνηση της οργάνωσης, οι πρωτοβουλίες που πήραμε, η συμμετοχή στους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς αγώνες, η λειτουργία των πολιτιστικών χώρων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη Γιάννενα, έφεραν θετικά αποτελέσματα.
Θετικά αποτελέσματα που αποτυπώνονται στις κομματικές εξορμήσεις, στην πυκνή συμμετοχή στις διαδηλώσεις με κομματικό πανό σε μια σειρά πόλεις, στη συμμετοχή μας σε συνδικάτα και συλλόγους, στην εκπαίδευση, στις φοιτητικές εκλογές της προηγούμενης βδομάδας και σε μια σειρά άλλα σωματεία.
Αποτυπώνονται στη βελτίωση της ύλης του Λαϊκού Δρόμου, στη λειτουργία της ιστοσελίδας του Προλόγου, στη σταθερή έκδοση και στο περιεχόμενο του περιοδικού Πορεία, των Αντιτετραδίων, της Μαθητική Πορείας, στις ανακοινώσεις και κείμενα που γράφονται συστηματικότερα.
Αποτυπώνονται στις εκατοντάδες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στους πολιτιστικούς μας χώρους και στον κόσμο που τις αγκάλιασε και στα καλοκαιρινά κάμπινγκ. Αποτυπώνονται στις κομματικές εκδηλώσεις που κάναμε σε μια σειρά πόλεις ερχόμενοι προς τη συνδιάσκεψη αλλά και στην μαζική συμμετοχή στην αυριανή επίσκεψη στη Μακρόνησο. Αποτυπώνονται τέλος στη βαθμιαία διαμόρφωση νέων στελεχών, στο άπλωμα του πολιτικού περίγυρου της οργάνωσης, στη ένταξη νέων μελών, στο πλησίασμα συναγωνιστών γύρω από την οργάνωση.
Με το ξέσπασμα της πανδημίας και της κυβερνητικής διαχείρισης, της βρεθήκαμε μπροστά σε μια νέα, πρωτόγνωρη κατάσταση.
Στο όνομα της υγειονομικής πολιτικής, εξαπολύθηκαν οι απαγορεύσεις και η τρομοκρατία, τα λοκ νταουν, ο μαζικός εκφοβισμός, η κοινωνική απομόνωση, ο εγκλεισμός και η καλλιέργεια του κοινωνικού αυτοματισμού.
Η οργάνωσή μας από την πρώτη στιγμή στάθηκε απέναντι στο κλίμα της κυβερνητικής τρομοκρατίας και στην αξιοποίηση της πανδημίας για την υλοποίηση μιας βαθύτερης αντιδραστικής πολιτικής και πάλεψε από την πρώτη στιγμή για τη συνέχιση της εσωτερικής της λειτουργίας μέσα σε δύσκολες συνθήκες.
Αξιοποίησε από την πρώτη στιγμή κάθε χαραμάδα που δόθηκε για παρεμβάσεις μέσα από τα πρώτα ραντεβού των υγειονομικών στα προαύλια των νοσοκομείων, κάλεσε δημόσια και κατέβηκε μέσα σε κλίμα φασιστικών απαγορεύσεων, προστίμων και σκληρού αυταρχισμού, στην Πρωτομαγιά, στο Πολυτεχνείο, και στην πρώτη απεργία το Δεκέμβρη του 20 σε συγκεντρώσεις ολιγάριθμες ζωσμένες από τις αστυνομικές δυνάμεις. Τέτοιες ήταν και οι πρώτες φοιτητικές συγκεντρώσεις λίγων σχολών και λίγων φοιτητών, που συμμετείχαν μπροστά, οι σύντροφοι της Πορείας μέχρι να μαζικοποιηθεί το φοιτητικό κίνημα και να ανοίξει ο δρόμος που έσπασε το κλίμα των χουντικών απαγορεύσεων.
Οι εκπρόσωποί μας σε σωματεία εργαζομένων πήραν την πρωτοβουλία σε κρίσιμες στιγμές απέναντι στον προϋπολογισμό, όταν οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ επέβαλαν την απραξία και την αφωνία του συνδικαλιστικού κινήματος, για την προκήρυξη στάσης εργασίας και τη διεξαγωγή απεργιακών συγκεντρώσεων. Το ίδιο έκαναν όταν οι ίδιες δυνάμεις ακύρωσαν και μετέθεσαν την προγραμματισμένη απεργία μπροστά στο αντιδραστικό τερατούργημα Χατζηδάκη.
Οι σύντροφοι του Εκπαιδευτικού Ομίλου πρωταγωνίστησαν με τη στάση της αποχής, στις εκλογές των υπηρεσιακών συμβουλίων, συμπαρασύροντας και τις άλλες δυνάμεις απέναντι στην ηλεκτρονική ψηφοφορία της κυβέρνησης.
Αποδεικνύοντας ότι κάτω από προϋποθέσεις και μικρές δυνάμεις μπορούν να παίξουν ρόλο.
Ο Λαϊκός Δρόμος συνέχισε αδιάλειπτα την έκδοσή του.
Οι πολιτιστικοί μας χώροι δεν κλειδώθηκαν ερμητικά και συνέχισαν -έστω περιορισμένα- τη λειτουργία τους με πολιτικές συζητήσεις και εκδηλώσεις.
Και τα κάμπινγκ της Πορείας πραγματοποιήθηκαν κανονικά, με πολιτικό κι πολιτιστικό περιεχόμενο, όταν άλλες οργανώσεις τα ανέστειλαν ή τα πραγματοποίησαν με υποτυπώδη τρόπο.
Είναι φανερό ότι μέσα στη δύσκολη περίοδο που περάσαμε, όπου οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ και δυνάμεις της ρεφορμιστικής εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς πρόβαλλαν στην κοινωνία τη γραμμή της συμμόρφωσης με τις κυβερνητικές υποδείξεις και τις απαγορεύσεις, το Μ-Λ ΚΚΕ δεν κούρνιασε ούτε κλείστηκε στο καβούκι του. Αλλά πρόβαλε στο λαό μια αγωνιστική γραμμή και βγαίνει όρθιο μέσα από αυτή τη δοκιμασία.
Πάλεψε με μια γραμμή καθόλου εύκολη -που δικαιώθηκε από τις εξελίξεις- και βγήκε όρθιο, γιατί τα μέλη του ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις αυτής της δοκιμασίας.
Παρά τις μεγάλες δυσκολίες, η οργανωτική μας δουλειά δε σταμάτησε και, μέσα στο πλαίσιο αυτής της νέας πραγματικότητας, συνεχίστηκε με θετικά αποτελέσματα.
Οι οχτακόσιες μέρες της πανδημίας δεν πρέπει να αγνοηθούν ή να αντιμετωπιστούν σαν μία περίοδο που μένει πίσω μας.
Όχι μόνο γιατί μπροστά μας θα έχουμε το ραντεβού που έδωσε ο Πλεύρης για το Σεπτέμβρη, αλλά γιατί το αποτύπωμα των δυο χρόνων πανδημίας -που δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο- είναι ισχυρό, όπως μεταφράζεται από τις ποικίλες κοινωνικές και ψυχολογικές πιέσεις, από τις πιέσεις του εκφοβισμού, από την κοινωνική απομόνωση και αποστασιοποίηση από πιέσεις που αντανακλούν στο μαζικό και στο συνδικαλιστικό κίνημα και στην οργανωτική μας δουλειά.
Σύντροφοι και συντρόφισσες,
Η σάρκα του κόμματος είναι τα μέλη του. Αυτά βάζουν σε κίνηση την πολιτική του.
Το βασικό κύτταρο του κόμματος είναι οι οργανώσεις βάσης του, οι κομματικοί πυρήνες. Για την ανάπτυξη της κομματικής μας δουλειάς και την κομματική οικοδόμηση, αποτελεί προϋπόθεση η τακτική λειτουργία των οργανώσεων βάσης, όσο μικρές και αν είναι, όπου και αν βρίσκονται.
Θέλουμε συνεδριάσεις τακτικές, με την παρουσία και τη ζωηρή συμμετοχή όλων των μελών.
Μέσα στις κομματικές οργανώσεις λαμβάνεται η ενημέρωση για τις κομματικές θέσεις και
εκεί με τον πιο δημοκρατικό τρόπο πρέπει να συζητιόνται και να λύνονται τα ζητήματα, οι προβληματισμοί, οι διαφωνίες -όταν προκύπτουν- και από κει οργανώνεται ο αγώνας που συλλογικά και ατομικά διεξάγουμε με βάση τις συλλογικές αποφάσεις.
Εκεί αναπτύσσεται ο απαραίτητος ιδεολογικοπολιτικός εξοπλισμός.
Εκεί βρίσκεται η αφετηρία για την αξιοποίηση του κομματικού και εξωκομματικού περίγυρου, για τη σύνδεση με τα σωματεία και τους μαζικούς χώρους, για τη προσπάθεια διαμόρφωσης πυρήνων επιρροών, για την οικονομική δουλειά.
Χωρίς τη συστηματική και ζωντανή λειτουργία των οργανώσεων θα υπάρχει δυναμικό που δεν θα αξιοποιείται, θα λιμνάζει και θα μαραζώνει, καθώς δε θα μπορεί να σταθεί στις δυσκολίες και τις πιέσεις του αγώνα που πρέπει να διεξάγουμε.
Ο Λαϊκός Δρόμος αποτελεί -όπως συχνά λέμε- τον καθρέφτη του κόμματος, αποτελεί εργαλείο ενημέρωσης και ανύψωσης του ιδεολογικού και πολιτικού επιπέδου.
Αποτελεί εφόδιο για τη δυνατότητά μας να παρακολουθούμε και να ερμηνεύουμε τις εξελίξεις, αποτελεί όπλο για τις συζητήσεις ή τις αντιπαραθέσεις μας απέναντι σε άλλα ρεύματα και απόψεις και ταυτόχρονα εργαλείο για τη διεύρυνση της επιρροής της οργάνωσης.
Η ενίσχυση της μελέτης και της διακίνησης του Λαϊκού Δρόμου είναι ένας κρίσιμος τομέας για την ενίσχυση της ιδεολογικοπολιτικής μας ταυτότητας και για το οργανωτικό μας άπλωμα.
Οι Μορφωτικές εκδόσεις έχουν συμβάλει στην ενδυνάμωση της θεωρητικού και ιδεολογικού μετώπου, στην κάλυψη κενών γύρω από την ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος. Και θέλουμε και πρέπει να διαμορφώσουμε εκείνες τις οργανωτικές προϋποθέσεις για τη συνέχιση της δραστηριότητας των Μορφωτικών εκδόσεων, για την παραπέρα σημαντική συμβολή τους.
Τα οικονομικά του κόμματος, όπως είναι γνωστό, στηρίζονται βασικά στις συνδρομές των μελών και τις ενισχύσεις των φίλων. Η κατάσταση ωστόσο της πρωτοφανούς ακρίβειας που σαρώνει τα λαϊκά νοικοκυριά επηρεάζει και τη δραστηριότητα μας με τις υπέρογκες αυξήσεις στο χαρτί και στα έντυπα μας, στα ενοίκια, στο ρεύμα και στα λειτουργικά μας έξοδα. Σε κάθε περίπτωση στο επόμενο διάστημα θα απαιτηθεί η οικονομική ενίσχυσή μας και ιδιαίτερα η απεύθυνση στον κοινωνικό και πολιτικό μας περίγυρο για να αντεπεξέλθουμε στην εκλογική μάχη.
Σύντροφοι,
Η δύναμη του κομμουνιστικού κινήματος βρίσκεται στις ιδεολογικοπολιτικές του θέσεις, βρίσκεται στην οργάνωσή του, βρίσκεται στη σύνδεση του με το λαό.
Το Μ-Λ ΚΚΕ έχει αποδείξει ότι διαθέτει ισχυρά ιδεολογικοπολιτικά εφόδια που του επιτρέπουν να προσανατολίζεται σωστά. Οι απαντήσεις του Μ-Λ ΚΚΕ σε όλα τα βασικά προβλήματα που τέθηκαν, για το σοσιαλισμό και τη καπιταλιστική παλινόρθωση, για τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και την παγκοσμιοποίηση, για τους πολέμους που εξαπέλυσαν και εξαπολύουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, για την ιμπεριαλιστική εξάρτηση της χώρας, για τις απατηλές υποσχέσεις που σκόρπισαν ψευτοαριστερές δυνάμεις, για την πάλη απέναντι στο ρεφορμισμό και τη διάσπαση του μαζικού κινήματος, αποδεικνύονται σωστές και αποτελούν το βασικό ιδεολογικοπολιτικό εξοπλισμό που μας επιτρέπει να προχωράμε με μαχητικό και αγωνιστικό παλμό σε περιόδους όλο και πιο περίπλοκες και σύνθετες.
Η οργάνωσή μας αν και με περιορισμένες δυνάμεις βρίσκεται διαχρονικά μέσα στους μικρούς και τους μεγάλους αγώνες, παλεύει με συνέπεια και σοβαρότητα για τον προσανατολισμό τους και έχει αποδείξει ότι το Μ-Λ ΚΚΕ και τα μέλη του δεν είναι περαστικοί από το κομμουνιστικό και το λαϊκό κίνημα, δεν είναι μιας χρήσης, ούτε για ένα φεγγάρι.
Το Μ-Λ ΚΚΕ έχει αντοχή στο χρόνο και πατάει στέρεα στο έδαφος της ταξικής πάλης, παλεύοντας μέσα στους αγώνες για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων και για το μεγάλο στόχο της ανασυγκρότησης του κομμουνιστικού κινήματος στη χώρα μας και την επαναστατική κοινωνική απελευθέρωση.
Η σύνδεση με το λαό είναι ένα θεμελιώδες χαρακτηριστικό των κομμουνιστών που κατακτιέται με οργανωμένη, μεθοδική, μακρόχρονη και αδιάκοπη προσπάθεια.
Συμμετέχοντας δραστήρια το κόμμα μας στους αγώνες, αναπτύσσοντας τη δράση του κατάφερε να συνδεθεί με νέους εργαζομένους και αγωνιστές, να διευρύνει τον κύκλο της ιδεολογικοπολιτικής του επιρροής, να εντάξει στις γραμμές του νέους συντρόφους.
Παρά τα θετικά βήματα που αναμφισβήτητα έγιναν και γίνονται εξακολουθεί να είναι πολύ περιορισμένη και αδύναμη η σύνδεση του κόμματος με ευρύτερες δυνάμεις.
Και συνεχίζει να υπάρχει στις γραμμές μας ένα πνεύμα υποτίμησης της επίμονης προσπάθειας που πρέπει να καταβάλλουμε για να αποκτήσουμε στενότερους δεσμούς με εργασιακούς και νεολαιίστικους χώρους.
Εξακολουθούμε να δείχνουμε έλλειψη εμπιστοσύνης σε ανθρώπους που βρίσκονται γύρω μας και αναζητούν λύσεις και διεξόδους σε αγωνιστικούς προσανατολισμούς. Πολλές φορές διστάζουμε, μας χαρακτηρίζει έλλειψη τόλμης και εμπιστοσύνης στις δυνατότητές μας να προσεγγίσουμε νέους αγωνιστές και να δουλέψουμε συστηματικά για τη σύνδεσή τους με την οργάνωση. Μπορεί η φράση να συνδεθούμε με τις μάζες να μοιάζει σαν κάτι εύκολο και απλό. Όμως στην πραγματικότητα είναι ένα από τα πιο δύσκολα και σύνθετα καθήκοντα για ένα κομμουνιστικό κόμμα που συνδέεται με πολλούς παράγοντες και είναι τελικά αυτό μετά τη χάραξη της πολιτικής γραμμής, που θα κρίνει την προοπτική και την έκβαση του αγώνα μας.
Η δυνατότητα απόκτησης δεσμών με τον κόσμο συνδέεται με την ιδεολογική και πολιτική μας γραμμή με την τακτική και συνθηματολογίας μας, με τον τρόπο δουλειάς στα συνδικάτα και το μαζικό κίνημα, με τις μορφές πάλης που προτείνουμε, με το σθένος, το ηθικό, την πίστη που μας διακατέχει. Και πάνω από όλα συνδέεται με την αγωνιστική μας ικανότητα, συλλογικά και ατομικά, να βρισκόμαστε μέσα στον κόσμο, να πιάνουμε τον παλμό του, να ζούμε τα προβλήματα και τις ανάγκες του να γινόμαστε ένα μαζί του στους καθημερινούς αγώνες, να διδασκόμαστε από αυτόν αντλώντας πολύτιμες εμπειρίες από τη δράση του, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του και σφυρηλατώντας αγωνιστικούς δεσμούς μαζί του.
Από κάθε άποψη, μπροστά στις δυσκολίες του αγώνα και στα όποια προβλήματα προκύψουν στην πορεία μας, βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπισή τους είναι η οικοδόμηση μιας ισχυρής κομμουνιστικής οργάνωσης, ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά και η στενή σύνδεση με το λαό.
Σύντροφοι,
Αν το ιμπεριαλιστικό σύστημα σήμερα ξεσκίζει τη μάσκα του ειρηνοποιού, των ψευδεπίγραφων υποσχέσεων της οικουμενικής ευημερίας, της παγκοσμιοποίησης, προσφεύγοντας στην όξυνση των ανταγωνισμών, στην ένταση και τον πόλεμο, αυτό δεν αποτελεί ένδειξη ισχύος του ιμπεριαλιαστικού συστήματος.
Αν οι δυνάμεις του καπιταλιστικού συστήματος απ’ άκρη σε άκρη προσφεύγουν αχαλίνωτα στην άγρια εκμετάλλευση, στην απάνθρωπη μεταχείριση των εργαζομένων και των κατατρεγμένων, αν σφίγγουν τις αλυσίδες της καταπίεσης και καταπνίγουν ελευθερίες και δημοκρατικά δικαιώματα αυτό δεν αποτελεί ένδειξη δύναμης αλλά το αντίθετο.
Ο λυσσασμένος αντικομουνισμός δεν εξαπολύεται νυχθημερόν μόνο για να ικανοποιήσει τους μύχιους πόθους της αντίδρασης και το μίσος που τρέφουν οι αντιδραστικές δυνάμεις προς ό,τι συμβολίζει και σηματοδοτεί το κομμουνιστικό κίνημα.
Το αστικό σύστημα ξέρει από την εμπειρία του πως, όταν συναντώνται η κοινωνική απελπισία που καθημερινά τρέφουν με τις επαναστατικές ιδέες και τις επαναστατικές δυνάμεις, αποτελούν θανάσιμο αντίπαλο.
Η κυβέρνηση της ΝΔ σπεύδει, αξιοποιώντας την πανδημία να θέσει υπό απαγορεύσεις το όπλο της απεργίας, να χτυπήσει τα συνδικάτα και τη συνδικαλιστική οργάνωση, με απώτερο στόχο να περιορίσει τη δράση των αριστερών και κομμουνιστικών δυνάμεων.
Όπως και η επιχείρηση του χτυπήματος των φοιτητικών συλλόγων και της κατάργησης των φοιτητικών παρατάξεων δεν έχει στόχο τις παρατάξεις γενικά, αλλά τις αριστερές επαναστατικές αντιλήψεις και οργανώσεις ειδικά. Προς τα εκεί θέλει να αποκόψει κάθε λοξοκοίταγμα της νέας γενιάς και των εργαζομένων.
Και δεν αποτελούν εμπόδιο στο δρόμο αυτό ούτε οι δυνάμεις της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που επί χρόνια υποσκάπτουν τα σωματεία, την οργάνωση και τους αγώνες τους, ούτε οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ που υποτάσσουν τον αγώνα του μαζικού και του πολιτικού κινήματος στους κοινοβουλευτικούς σκοπούς, ούτε από την άλλη οι θεωρίες του αυθόρμητου και της άρνησης της συνδικαλιστικής και πολιτικής οργάνωσης του αντιεξουσιαστικού χώρου.
Κάθε μέρα που περνάει διογκώνεται η κοινωνική αγανάκτηση, η απόγνωση και η οργή.
Τα λαϊκά στρώματα ασφυκτιούν. Κάποιος κόσμος γύρω μας, αναζητά να βρει διεξόδους μέσα από τα εκρηκτικά προβλήματα, αναζητά να βρει κάπου οξυγόνο να αναπνεύσει.
Απέναντι στις ατομιστικές τάσεις και στο μολυσμένο αέρα του ατομισμού που αποθεώνει το αστικό σύστημα, να δουλέψουμε για τη συλλογική στάση, τη συλλογική ζωή και δράση, εκεί που μπορεί να μάχεται, να αναδεικνύεται και να αναπνέει η προσωπικότητα του καθενός και απέναντι στις παιδιάστικες μικροαστικές κραυγές του αυθορμητισμού να αντιπαραθέσουμε την οργανωμένη και συνειδητή πάλη.
Και σε αντιπαράθεση με τις ρεφορμιστικές αντιλήψεις που αποστεώνουν και παραλύουν το μαζικό κίνημα, να προβάλουμε την ανάγκη της συνδικαλιστικής οργάνωσης, δεμένη με την πάλη για ένα πραγματικό ταξικό και αγωνιστικό προσανατολισμό.
Και σε αντιπαράθεση με την άψυχη και άνευρη οργάνωση της ψευτοαριστεράς, συμπλήρωμα και παρακολούθημα της κοινοβουλευτικής δράσης, να εργαστούμε για την μαχητική οργάνωση του λενινιστικού τύπου, την αυθεντική αριστερή και κομμουνιστική οργάνωση που επάνω της στηρίχτηκαν τα προηγούμενα χρόνια το τράβηγμα, η συμμετοχή και η οργάνωση των μαζών, οι μεγάλες κοινωνικές κατακτήσεις, τα επαναστατικά τινάγματα που βημάτισαν προς τα μπρος την ιστορία.
Δένοντας γερά όλα τα νήματα της δουλειάς μας προς την κατεύθυνση της ιδεολογικής, πολιτικής και οργανωτικής ισχυροποίησης του Μ-Λ ΚΚΕ.