Στο θέμα του κορονοϊού, ανακοινώθηκε από την αρμόδια επίτροπο της ΕΕ για θέματα Υγείας, Στ. Κυριακίδου, η «νέα μακροχρόνια φαρμακευτική στρατηγική». Παράλληλα η επίτροπος ομολόγησε ότι: «Αυτή η πανδημία μάς έκανε να δούμε ξεκάθαρα πως το πλαίσιο ασφάλειας των συστημάτων Υγείας μας δεν ήταν έτοιμο να αντιμετωπίσει μια κρίση τέτοιου μεγέθους», ενώ έκανε λόγο και «ανησυχητική αναζωπύρωση της πανδημίας», αναφερόμενη και στα περιοριστικά μέτρα που πήραν οι κυβερνήσεις της ΕΕ. Αφού ρημάξανε τα δημόσια συστήματα υγείας παντού, αφήνουν τώρα τους λαούς να πληρώσουν με τη ζωή τους τη νέα υγειονομική κρίση. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι, σύμφωνα με στοιχεία που είχε παρουσιάσει ο ευρωβουλευτής Μ. Σίρντεβαν, από το 2011 έως το 2018 η Κομισιόν ζήτησε 63 φορές από κράτη-μέλη της να μειώσουν (sic) τις δαπάνες για την Υγεία ή και να προχωρήσουν σε ιδιωτικοποιήσεις στο συγκεκριμένο κλάδο. Παράλληλα, με τα προγράμματα αποκρατικοποιήσεων, οι ασθενείς -μέσω των Ασφαλιστικών τους Ταμείων- στέλνονται απευθείας στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Αυτή ήταν για δεκαετίες η εμπορευματοποίηση της Υγείας της ΕΕ. Και σήμερα ακόμα, εννέα μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας, αντί να δοθούν σοβαρά κονδύλια για την αποκατάσταση των δημόσιων συστημάτων, εγκρίνουν 6-10 δισ. € για την αγορά εμβολίων αμφιβόλου ελέγχου με βάση τα διεθνή πρωτόκολλα.
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει το κοινοτικό ιερατείο μετά την τελευταία αποτυχημένη τηλεδιάσκεψη Κορυφής για τον Προϋπολογισμό και το «Ταμείο Ανάκαμψης» της ΕΕ, όπου οι πρωθυπουργοί της Ουγγαρίας και Πολωνίας άσκησαν βέτο στην απόφαση της Κομισιόν, η καταβολή των κονδυλίων κατά της πανδημίας να εξαρτάται από το σεβασμό του κράτους Δικαίου. Το ζήτημα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις και όπως δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Β. Όρμπαν: «Οι συνομιλίες θα πρέπει να συνεχισθούν και στο τέλος θα φθάσουμε σε μια συμφωνία, όπως συμβαίνει συνήθως…». Κι επειδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη περιμένει πώς και πώς την τελική κατανομή των κονδυλίων που της αναλογούν από επιδοτήσεις και από δυνητικά δάνεια, προκειμένου να στηρίξει τη ντόπια ολιγαρχία, ένα βέτο της Ουγγαρίας και Πολωνίας θα έριχνε την ΕΕ σε κρίση αφήνοντας τα 27 κράτη-μέλη χωρίς Προϋπολογισμό αλλά και χωρίς το πακέτο ανάκαμψης, καθυστερώντας για κάποιο διάστημα την εκταμίευση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, την ώρα που η πανδημία καλπάζει προς το τρίτο κύμα, που προοιωνίζεται την παραπέρα συρρίκνωση της οικονομίας της ΕΕ. Η Έκθεση της Κομισιόν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για το 2021, δείχνει σοβαρή βύθιση του ΑΕΠ για το 2020, αλλά και αναιμική ανάκαμψη για το 2021 και 2022. Ήδη, 13 κράτη-μέλη εντάσσονται σε «εμπεριστατωμένη επισκόπηση» -καθεμία ελέγχεται για διαφορετικούς λόγους- για το 2021 και συγκεκριμένα: Κροατία, Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία και Σουηδία. Παρ’ όλ’ αυτά ο κοινός παρονομαστής των ελέγχων αφορά το «κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος», δηλ. το επίπεδο μισθών, την παραγωγικότητα της εργασίας, την «ανταγωνιστικότητα» κάθε οικονομίας σε σχέση με τις διεθνείς αγορές, την «καθαρή επενδυτική θέση», το ισοζύγιο συναλλαγών κλπ.
Στις 19 Νοέμβρη δόθηκε στη δημοσιότητα η 8η «Έκθεση ενισχυμένης εποπτείας» με θετικές διαπιστώσεις -που δεν περιλαμβάνουν ωστόσο τις επιπτώσεις από το δεύτερο lockdown- για το «έργο» της κυβέρνησης Μητσοτάκη! Παρά τις δυσμενείς συνθήκες της πανδημίας, η Κομισιόν εκθειάζει τον «Πτωχευτικό Κώδικα» που οδηγεί τελεσίδικα στην καταστροφή χιλιάδες φτωχομεσαία νοικοκυριά, τη «λειτουργικότητα» της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τους πλειστηριασμούς, την «επιτάχυνση» και των δικαστικών διαδικασιών κλπ.
Επισείει την προσοχή της κυβέρνησης α) σε ένα νέο κύμα «κόκκινων» δανείων, λόγω της αναβολής πληρωμών και των μέτρων που θα είναι αναγκασμένη η Κομισιόν να πάρει λόγω των κινδύνων που συνεπάγεται η απόκλιση από τα συμφωνημένα και β) τον κίνδυνο της υπερβολικής μεγέθυνσης του τομέα των υπηρεσιών και ιδίως την εξάρτηση από τον διεθνή τουρισμό, που καθιστούν την ελληνική οικονομία ιδιαίτερα ευάλωτη σε σοκ που προκαλούνται από τους όρους που επιβάλλουν οι ταξιδιωτικές εταιρείες. Λες και τα μονοπώλια του τουρισμού δεν κινούνται κάτω από την ομπρέλα της ΕΕ!
Κάνει λόγο για μέσο ετήσιο ρυθμό ενίσχυσης του ΑΕΠ κατά 0,6% για τη δεκαετία 2020-2029 και σε 1,5 για την…τριακονταετία 2030-2060, έτσι ώστε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2040 το κρατικό χρέος να είναι λίγο ψηλότερα του 100%!
Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να υπάγεται σε καθεστώς «εμπεριστατωμένης επισκόπησης», καθώς η «επιλεκτική χρεοκοπία» έχει μετατραπεί -κατά την Κομισιόν- σε «μακροοικονομική ανισορροπία» και άρα η αποκατάστασή της προϋποθέτει τη συνέχιση των «μεταρρυθμίσεων», με ό,τι αυτές συνεπάγονται για την τραγική κατάσταση του λαού. Άλλωστε, το στοιχείο του λαού, ουδόλως ενδιαφέρει την Έκθεση, η οποία συνεχίζει: «Η Ελλάδα εισήλθε στην κρίση COVID-19 με ευπάθειες που συνδέονται με το κρατικό χρέος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την εξωτερική επενδυτική θέση, την ανεργία και τη χαμηλή δυνητική ανάπτυξη. Με την κρίση, οι δείκτες χρέους, η ανεργία καθώς και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι πιθανό να αυξηθούν».
Σαν κερασάκι στην τούρτα της διαλυμένης ελληνικής οικονομίας, η Κομισιόν ενέκρινε την εκταμίευση δόσης ύψους 767 εκατ. € για κάλυψη μέρους του δημοσιονομικού ελλείμματος του κρατικού Προϋπολογισμού.