Η Ιταλία φτιάχνει στρατόπεδα προσφύγων την Αλβανία
Στα χνάρια της βαθιάς αντιπροσφυγικής-αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ βαδίζει η κυβέρνηση της Ιταλίας, η οποία υπέγραψε συμφωνία με την Αλβανία, προκειμένου να μεταφέρονται στην τελευταία μετανάστες που διασώθηκαν στη θάλασσα και να εξετάζονται οι αιτήσεις για χορήγηση ασύλου.
Η συμφωνία που υπογράφηκε στις αρχές Νοέμβρη στη Ρώμη από την Ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι, και τον Αλβανό ομόλογό της, Έντι Ράμα, προβλέπει ότι η Ιταλία θα ανοίξει στην Αλβανία, η οποία είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ, δύο κέντρα μεταναστών.
Οι δύο αυτές δομές, τις οποίες θα διαχειρίζεται η Ιταλία, θα αρχίσουν να λειτουργούν την άνοιξη του 2024 και θα μπορούν να δέχονται έως 3.000 μετανάστες τον μήνα, δηλαδή περίπου 36.000 ετησίως, σύμφωνα με τις προβλέψεις.
Η μεταφορά δεν θα αφορά μεν τους ανήλικους, τις έγκυες γυναίκες και τα ευάλωτα άτομα, κρίνοντας όμως από τη στάση και τις πρακτικές των αρχών σε σειρά χωρών στην ευρωπαϊκή ήπειρο την τελευταία δεκαετία, δεν αποκλείεται αυτό να αλλάξει.
Μέλος της ιταλικής κυβέρνησης ισχυρίστηκε πριν λίγες ημέρες ότι οι μετανάστες θα οδηγούνται απευθείας στα κέντρα αυτά, χωρίς να περνούν από την Ιταλία και ότι οι δομές αυτές θα τεθούν υπό τον έλεγχο της Ρώμης βάσει «ενός καθεστώτος εξωεδαφικότητας».
Ιταλία όπως Βρετανία
Η Ιταλία δεν έχει την πρωτιά σε αυτή την πρακτική. Βαδίζει στα χνάρια της Βρετανίας, η οποία δημιούργησε τα προηγούμενα χρόνια δύο στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών στη Ρουάντα, στα οποία μεταφέρονται οι μετανάστες που φτάνουν στη Βρετανία. Παρόμοια πολιτική ετοιμάζεται να εφαρμόσει και η Αυστρία.
Αντίστοιχα παραδείγματα εκτοπισμού των προσφύγων και μεταναστών σε εκτός ΕΕ χώρες έκαναν την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την κατάπτυστη συμφωνία της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση που απέφερε χρήματα στην πρώτη, καθώς και την αντίστοιχη απόπειρα να πειστεί η κυβέρνηση της Τυνησίας να μπλοκάρει τους μετανάστες στο έδαφος της, θέμα για το οποίο έχει αναφερθεί ήδη ο «ΛΔ».
Επιπλέον, στη Γαλλία ξεκίνησε η κοινοβουλευτική διαδικασία έγκρισης του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει την αυστηροποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών απέλασης προσφύγων που εκλαμβάνονται ως απειλή. Παράλληλα προβλέπεται η ευκαιριακή και χρησιμοθηρική από πλευράς κεφαλαίου διευκόλυνση χορήγησης άδειας προσωρινής διαμονής υπό προϋποθέσεις, που θα αφορά όσους εργάζονται σε κλάδους της οικονομίας όπου υπάρχει μεγάλη έλλειψη εργατικού δυναμικού.
Ρατσιστική δήλωση Διαμαντοπούλου: «Να μην γίνει δια της βίας
η Ευρώπη σκουρόχρωμη»
Την ίδια ώρα, σε ένα αδιανόητο σχόλιο, βγαλμένο απευθείας από τις πιο σκοτεινές ημέρες της Ευρώπης, προχώρησε η πρώην Ευρωπαία επίτροπος και πρώην εκσυγχρονίστρια υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου σε ετήσιο συνέδριο που διοργανώθηκε στην Αθήνα.
Χρησιμοποιώντας ένα καθαρά ρατσιστικό αφήγημα, εμπνευσμένο από τις ημέρες της αποικιοκρατίας και του φασισμού, η Διαμαντοπούλου δεν δίστασε να ξεστομίσει: «Αυτό που θα εύχομαι σε 100 χρόνια είναι να μην γίνει δια της βίας η Ευρώπη σκουρόχρωμη»! Κι αυτό κατά τη διάρκεια συζήτησης σε πάνελ με συμμετέχοντες και κοινό καθ’ όλα συστημικούς.
«Μόνο η Νιγηρία το 2045 θα έχει 400 εκατ., δηλαδή περισσότερους από την Ευρώπη», είπε ακόμα η Άννα Διαμαντοπούλου και συνέχισε μιλώντας για χώρες που δεν έχουν προοπτική ανάπτυξης «γεμάτες με νέους που δεν έχουν τι να κάνουν και δεν έχουν τι να φάνε».
Οι δηλώσεις της Άννας Διαμαντοπούλου δεν είναι τυχαίες. Η ίδια γνωρίζει πολύ καλά το πού και το πότε προχώρησε σε αυτές. Εκφράζουν μία όλο και περισσότερο σκληρή και αυταρχική στάση των ευρωπαϊκών αστικών τάξεων και του ιμπεριαλισμού ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έρχονται στο κατώφλι της Ευρώπης σε αναζήτηση καλύτερης ζωής, καθώς οι χώρες τους έχουν ρημαχτεί από τις βόμβες και την εκμετάλλευση.
Αυτό φαίνεται άλλωστε και την τελευταία κυρίως δεκαετία που υψώνονται τείχη σε στεριά και θάλασσα και πνίγονται κατά χιλιάδες γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι, ολόκληρες οικογένειες ή ακόμα καίγονται, όπως είδαμε στον Έβρο, αν δεν πέσουν θύματα στα χέρια των συνοριακών αρχών και επαναπροωθηθούν βίαια.