Ομόφωνο Όχι από το ΔΣ Ηγουμενίτσας

Ομόφωνα αρνητική ήταν η γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ηγουμενίτσας την Τετάρτη 21/8, για το έργο Α/Γ Σκαλοπούλας Ηγουμενίτσας, με τη μαζική παρουσία και παρέμβαση πολιτών και φορέων. Μια θετική κατ’ αρχήν εξέλιξη.

Στο ΔΣ και στα τοπικά ΜΜΕ είχε κατατεθεί κείμενο Γραπτών Απόψεων που είχε υπογραφεί από αρκετούς πολίτες, μετά από συγκέντρωση που έγινε την προηγούμενη μέρα στο «ΠΑΝΘΕΟΝ».

«Δεν έχουμε αυταπάτες για τις αποφάσεις αυτών των οργάνων», δηλώνουν κάτοικοι της περιοχής, «γιατί συχνά με τέτοιες αποφάσεις “νίπτουν τας χείρας”, χωρίς να κάνουν τίποτε στην συνέχεια. Δεν τις υποτιμούμε όμως. Όσο πιο πλατιά και μαζική είναι η απόρριψη και σε αυτό το επίπεδο της συγκεκριμένης επιλογής και η ενημέρωση του κόσμου, τόσο πιο πολύ θα διευκολύνει τον αγώνα μας, που σε τελευταία ανάλυση θα κριθεί από τη δική μας μαζική κινητοποίηση».

Από αυτούς που συγκεντρώθηκαν και συνυπέγραψαν το κείμενο συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών και σχεδιάζονται κι άλλες ενέργειες για το πλάτεμα, το συντονισμό και τη συνέχεια που θα προκύψει μέσα από νέα συγκέντρωση.

Ομόφωνο ΟΧΙ
από το ΔΣ Σαμοθράκης
στις θαλάσσιες ανεμογεννήτριες

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό, έχουν αδειοδοτηθεί δύο υπεράκτια πάρκα, το ένα βορειοανατολικά της Σαμοθράκης και το άλλο νότια της Αλεξανδρούπολης, μέσα στη θάλασσα. Αυτά τα δύο έργα θα γίνουν από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ και τον Όμιλο Κοπελούζου.

Στη Σαμοθράκη πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση, για το θέμα του υπεράκτιου πάρκου. Μετά τις εισηγήσεις από το Ινστιτούτο Αλιευτικών Ερευνών, από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών και τις τοποθετήσεις αρκετών παρευρισκομένων, ακολούθησε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πάρθηκε ομόφωνα απόφαση για έγκριση ψηφίσματος εναντίον της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών. Κύριοι λόγοι είναι οι αρνητικές επιπτώσεις που θα επιφέρει η λειτουργία τους στο θαλάσσιο περιβάλλον, στην αλιεία και στον τουρισμό.

Ρόδος: Όχι στις ανεμογεννήτριες
από το Δημοτικό Συμβούλιο

«Απέναντι θα μας βρουν» όσοι συζητάνε για ανεμογεννήτριες σε σημεία του νησιού που έχουν καεί, διαμηνύει κατηγορηματικά το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, μετά τη συζήτηση που έγινε σε σχετική συνεδρίασή του.

«Πολύ προκλητικό, μετά από αυτά που ζήσαμε ως νησί πέρυσι, σε εκείνες τις περιοχές τις καμένες, αυτή τη στιγμή να συζητάνε για ανεμογεννήτριες» δηλώνουν οργισμένοι οι κάτοικοι.

37 Ανεμογεννήτριες στη Μάνη
Έντονες οι αντιδράσεις των κατοίκων

Συναγερμός για το σχέδιο της Volton να εγκαταστήσει 37 μεγαθήρια ύψους 150 μέτρων στις κορυφές του Ταϋγέτου πάνω από τα χωριά Θαλάμες, Λαγκάδα και Αγιος Νίκωνας.

Ο χώρος που προορίζεται για το αιολικό πάρκο ανήκει στις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000, γνωστές για την πλούσια βιοποικιλότητα και τα εντυπωσιακά τοπία τους. Επιπλέον, οι περιοχές αυτές χαρακτηρίζονται ως Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά της Ευρώπης (Important Bird Areas in Europe), σύμφωνα με τον οργανισμό BirdLife International.

Από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ξέσπασε κύμα αντιδράσεων από τους κατοίκους της περιοχής για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, την οικονομία και την πολιτιστική κληρονομιά της Μάνης. Δημιουργήθηκε διαδικτυακή ομάδα κατοίκων που συγκεντρώνει υπογραφές για να εκφράσει την αντίθεσή της στο έργο και για να αναδείξει τους κινδύνους του εγχειρήματος. Ήδη, μέσα σε λίγες μέρες είχαν συγκεντρωθεί περισσότερες από 2.500 υπογραφές, κάτι που δείχνει τη μαζική αντίδραση των κατοίκων της Μάνης αλλά και τακτικών επισκεπτών από όλη την Ελλάδα που ζητούν να παραμείνει ανέγγιχτο αυτό το πολύτιμο τμήμα του Ταϋγέτου.

Ανεμογεννήτριες
απειλούν τον Καβομαλιά

Καταστροφικό σχέδιο με ανεμογεννήτριες στην ευρύτερη περιοχή της Νεάπολης Βοιών από την εταιρεία «ΑΙΟΛΙΚΗ ΜΑΛΕΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΑΕ» (θυγατρική της ΤΕΡΝΑ). Το έργο αποτελείται από 5 σταθμούς με 12 ανεμογεννήτριες, ύψους 149,6 μέτρων, που ξεκινούν από τον Άγιο Νικόλαο και φτάνουν μέχρι το ακρωτήριο του Μαλέα, ακριβώς πάνω από τον ομώνυμο φάρο και το Μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης. Θα διανοιχτούν δρόμοι 23,6 χλμ. σε ανέγγιχτα βουνά, ενώ άλλα υποστηρικτικά έργα θα επηρεάσουν οικισμούς και αγροτικές καλλιέργειες. Η ΜΠΕ αποκρύπτει ότι στην περιοχή λειτουργεί ένα από τα σημαντικότερα αναρριχητικά κέντρα της Πελοποννήσου. Πλήγμα για παραλίες, προστατευόμενα μνημεία και την Καστροπολιτεία της Μονεμβάσιας.

«Επί ποδός»
για τις ανεμογεννήτριες
οι κάτοικοι Άνω Ζήριας
και Παναχαϊκού

Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Άνω Ζήρια, έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, αφού -όπως εξηγούν οι κάτοικοι της περιοχής- το έργο θα ισοπεδώσει όλη την κορυφογραμμή Παναγοπούλας-Παναχαϊκού.

Κάτοικοι και φορείς της περιοχής σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι το έργο «απειλεί να υποβαθμίσει περιβαλλοντικά την ευρύτερη περιοχή στην οποία προβλέπεται η εγκατάστασή του και γι’ αυτό τον λόγο κάτοικοι των οικισμών πέριξ της περιοχής του έργου αποφασίσαμε να αντιδράσουμε. Στις 22-08-2024 καταθέσαμε κείμενο απόψεων στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Πάνω από 850 πολίτες αλλά και πολλοί τοπικοί σύλλογοι συμμετείχαμε στη δημόσια διαβούλευση για την ΜΠΕ του έργου, αναδεικνύοντας τις παραβάσεις, τις παραλείψεις και τις ανεπάρκειές της».

Το ΔΣ του Δήμου Αιγιάλειας έλαβε ομόφωνα αρνητική απόφαση για το έργο.

Μαίναλο:
Όχι στις ανεμογεννήτριες
Εκδήλωση για τα προβλήματα
που προκαλούν

Βροντερό «όχι» ήταν το αποτέλεσμα της συζήτησης στο Μαίναλο την Παρασκευή (16/8), στο γεμάτο Δημοτικό Σχολείο Νυμφασίας, με αντικείμενο την προοπτική εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο αρκαδικό έδαφος.

Βασικά συμπεράσματα από τη συζήτηση:

-Ο βασικός πυλώνας τουριστικής ανάπτυξης όλης της ευρύτερης περιοχής εδώ και δεκαετίες είναι το Μαίναλο. Συνεπώς η συνολική προστασία του αποτελεί μονόδρομο για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.
-Επισημάνθηκε η μεγάλη απάτη προς τους Αρκάδες με την ένταξη του Μαινάλου στα «απάτητα βουνά» μόνο κατά το 6% της έκτασής του, επιβεβαιώνοντας ότι το 94% του Μαινάλου είναι πρακτικά διαθέσιμο για παραχώρηση.
-Επιβεβαιώθηκε η τεράστια και μόνιμη οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ζημιά στο οικονομικό και τουριστικό προϊόν της ορεινής Αρκαδίας από την ενδεχόμενη εγκατάσταση βιομηχανικών ΑΠΕ.
-Η ζημιά η οποία θα επέλθει στον τουριστικό κλάδο θα συμπαρασύρει αρνητικά και δεκάδες ακόμα επαγγελματικούς κλάδους της τοπικής οικονομίας.
-Η περαιτέρω ανάπτυξη ΑΠΕ οπουδήποτε στην Ελλάδα δεν πρόκειται να έχει απολύτως καμία επιπλέον ωφέλεια στη χώρα μας αφού ήδη από το 2023 «πετιούνται» από το σύστημα χιλιάδες πλεονάζουσες μεγαβατώρες προερχόμενες από ΑΠΕ.
-Τα οποιαδήποτε κέρδη από ενδεχόμενες εξαγωγές ρεύματος από ΑΠΕ δεν θα καταλήξουν ούτε στην εθνική οικονομία ούτε στις τοπικές οικονομίες, αφού καμία από τις εταιρείες ΑΠΕ δεν είναι δημόσια.
-Επιπλέον καμία ωφέλεια στην τοπική απασχόληση δεν θα επέλθει με την εγκατάσταση βιομηχανικών ΑΠΕ, αφού οι θέσεις εργασίας που προσφέρουν είναι από μηδαμινές έως μηδενικές.