Αφού το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο απέρριψε την υποψηφιότητα του Έβο Μοράλες στις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου για προφανείς λόγους, προχωρά τώρα και στη μαζική απαγόρευση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος σε τουλάχιστο 147 χιλιάδες ψηφοφόρους, κυρίως από τις περιφέρειες της Λα Παζ και Κοτσαμπάμπα, όπου τόσο ο Μοράλες, όσο και το κόμμα του εξασφαλίζουν ισχυρή υποστήριξη.
Το σκεπτικό της απόφασης για την απόρριψη της υποψηφιότητας του Έβο Μοράλες ήταν ότι αυτός δεν πληροί τα κριτήρια διαμονής στη χώρα! Σε έφεση που θα καταθέσει το MAS εναντίον της απόφασης στο Πολυεθνικό Συνταγματικό Δικαστήριο της Βολιβίας, θα προσπαθήσει να εξηγήσει το αυτονόητο: Ότι ο Έβο Μοράλες υποχρεώθηκε να φύγει από τη χώρα, προκειμένου να προστατέψει τη ζωή του από τους φασίστες τραμπούκους του πραξικοπήματος. Γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι οι πραξικοπηματίες σκοπεύουν να πάνε σε προσχηματικές εκλογές παρωδία, κομμένες και ραμμένες στα μέτρα τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν μια δήθεν δημοκρατική νομιμοποίηση.
Από νέα έρευνα του MIT προκύπτει ότι
δεν υπήρξε καμία νοθεία στις εκλογές του Οκτωβρίου
Η έρευνα έχει δημοσιευτεί από τον Φεβρουάριο στην Washington Post. Οι ερευνητές MIT John Curiel και Jack R. Williams αναφέρουν: “Ως ειδικοί στην εκλογική ακεραιότητα, βρίσκουμε ότι τα στατιστικά στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό για εκλογική απάτη στις εκλογές του Οκτωβρίου στη Βολιβία”. Αλλού σημειώνουν ότι ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών: “…υιοθέτησε μια μυθιστορηματική προσέγγιση στην ανάλυση περί απάτης…” και ότι τα στατιστικά συμπεράσματά του είναι “βαθιά λαθεμένα”. Φυσικά και η συγκεκριμένη εφημερίδα αλλά και η πλειονότητα των διεθνών μέσων, κατά την κορύφωση του πραξικοπήματος έκαναν λόγο για “συντριπτικά στοιχεία” περί εκλογικής νοθείας. Τώρα, κατόπιν εορτής, δημοσιεύεται μια έρευνα ενός ιδρύματος με κύρος όπως το MIT, από όπου προκύπτει ότι η μόνη απάτη είναι αυτή του πραξικοπήματος.
Σίγουρα αυτή η έρευνα θα προσθέσει στην αμηχανία που θα πρέπει να νιώθουν με τα όσα έχουν ακολουθήσει και οι όποιες αριστερές οργανώσεις εντός και εκτός Βολιβίας, που βιάστηκαν να καταπιούν αμάσητους τους ισχυρισμούς του πραξικοπήματος και τήρησαν ίσες αποστάσεις μεταξύ κυβέρνησης Μοράλες και ακροδεξιών ρατσιστών πραξικοπηματιών.