«Το τονίζω ότι πλαίσιο απόλυτης προστασίας της πρώτης κατοικίας δε θα υπάρχει μετά τις 30 Απρίλη. Εγώ το λέω από σήμερα γιατί δε θέλω να χαλάμε τις καρδιές μας μετά τις 30 Απρίλη».
Η παραπάνω προκλητική δήλωση του Α. Γεωργιάδη, που αποτελεί και τροχειοδεικτικό των προτεραιοτήτων κυβέρνησης – θεσμών, ξεσήκωσε για άλλη μια φορά θύελλα αντιδράσεων αναγκάζοντας τον λαλίστατο υπουργό να αναδιπλωθεί.
Στα πλαίσια αυτά, ο εκλεκτός του Κ. Μητσοτάκη κατέφυγε (όπως και πριν λίγες μέρες όταν εκστόμισε ξεδιάντροπα ότι …μπορεί κάποιος να ζήσει με 200 ευρώ) κατά τα γνωστά, σε μια νέα πιρουέτα πολιτικού χαμαιλεοντισμού. Επιχειρώντας να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, μίλησε για το «ενδιαφέρον του προς τους δανειολήπτες»και για την προσπάθειά του δήθεν «να τους προειδοποιήσει ώστε να ενταχθούν στην πλατφόρμα προστασίας» πριν τη λήξη της προθεσμίας.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Α. Γεωργιάδης ανακοίνωνε με τυμπανοκρουσίες πριν τέσσερις μήνες την έναρξη της περιβόητης ηλεκτρονικής πλατφόρμας «για να ξεμπλοκάρει η διαδικασία», αφού «λόγω της γραφειοκρατίας που είχε νομοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση…από τις 17.442 αιτήσεις, μέχρι στιγμής έχει γίνει ρύθμιση σε δύο δανειολήπτες».
Ωστόσο, τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους από την 1η Ιούλη (έναρξη της σχετικής ρύθμισης που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει να εφαρμόζει η ΝΔ) παραμένουν αποκαρδιωτικά.
Πιο συγκεκριμένα, μέχρι τις 10/1/2020 από τους 59.802 χρήστες που μπήκαν στην πλατφόρμα, έχουν γίνει αποδεκτές 172 «προτάσεις ρύθμισης». Με άλλα λόγια το 99% και πλέον των αιτούντων αποκλείστηκαν από τους διασταυρούμενους φορολογικούς και λοιπούς περιουσιακούς «κόφτες» που προβλέπει η κατά τα άλλα «ευνοϊκή» (για τις τράπεζες) διαδικασία, ενώ η πολυδιαφημιζόμενη από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κρατική επιδότηση έχει εγκριθεί για …88 πολίτες.
Είναι γνωστές οι (μετα)μνημονιακές δεσμεύσεις των δύο κυρίαρχων αστικών κομμάτων για επίτευξη του στόχου των 120.000 πλειστηριασμών ως το τέλος του 2021, σύμφωνα με τις υπαγορεύσεις των «θεσμών», προκειμένου οι τράπεζες να ξεφορτωθούν ποσό «κόκκινων δανείων» άνω των 50 δισ. ευρώ.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η κυβέρνηση της Δεξιάς νομοθέτησε πρόσφατα το κακόφημο «σχέδιο Ηρακλής» που προβλέπει την τιτλοποίηση προβληματικών δανείων μέχρι ποσού 30 δισ. και μεταβίβαση των έντιτλων προϊόντων σε «εταιρείες ειδικού σκοπού» της λεγόμενης δευτερογενούς αγοράς (διάβαζε ξένα funds), με τις εγγυήσεις για τις τράπεζες να ξεπερνούν όπως προβλέπει το σχετικό κονδύλι του κρατικού προϋπολογισμού τα 9 δισ. ευρώ.
Ήδη το πρώτο εντεκάμηνο του 2019 ολοκληρώθηκαν 16.256 πλειστηριασμοί σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζιτών, ενώ μέχρι τις αρχές του Φλεβάρη είναι αναρτημένοι 1423 εκ των οποίων οι 1407 αφορούν ακίνητα.
Εξάλλου, με όχημα την κακόφημη «ολοκληρωμένη στρατηγική του ιδιωτικού χρέους» για την οποία προετοιμάζει ήδη το έδαφος η κυβέρνηση με τις ευλογίες των δανειστών ενόψει και της 5ης αξιολόγησης, αναμένεται να προχωρήσουν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση οι παντοειδείς εκβιασμοί και πλειστηριασμοί σε βάρος της λαϊκής οικογένειας, ιδιαίτερα μετά τις 30/4/2020, οπότε και παύει να ισχύει ο «νόμος Κατσέλη».