Δεν έχουν σταματημό οι πολεμικές επιχειρήσεις και οι απειλές επέκτασής τους στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, μετά την επιλογή του αυτοαποκαλούμενου «φιλειρηνιστή» Αμερικανού Προέδρου Τραμπ να αιματοκυλίσει, όπως και ο προκάτοχός του Τζο Μπάιντεν, τον λαό της Υεμένης, και να απειλεί ευθέως το Ιράν με “ανελέητους πρωτοφανείς βομβαρδισμούς”.
Παράλληλα το Ισραήλ “τίναξε στον αέρα” την ήδη παραβιασμένη εκεχειρία στη Γάζα εξαπολύοντας μεγάλης κλίμακας αεροπορικές επιθέσεις με θύματα αμάχους. Σφίγγοντας τη θηλιά του νέου βάρβαρου αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας και εγκρίνοντας πολεμικά σχέδια για νέα έναρξη της σφαγής του παλαιστινιακού λαού από τον κατοχικό στρατό, το Ισραήλ με τις πλάτες των ΗΠΑ και των άλλων συμμάχων, επιχειρεί να επιβάλει τις κατοχικές απαιτήσεις του, αρνούμενο να συμμορφωθεί με τη συμφωνία εκεχειρίας και να προχωρήσει στην εφαρμογή της δεύτερης φάσης, που προέβλεπε μεταξύ άλλων πλήρη αποχώρηση του κατοχικού στρατού από τη Γάζα και συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου.

Το απάνθρωπο εμπάργκο που επέβαλε εκ νέου το Ισραήλ στη Γάζα από τις 2 Μάρτη, μπλοκάροντας την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας, την οποία έχει τόσο ανάγκη ο παλαιστινιακός λαός στον ισοπεδωμένο θύλακα, προκάλεσε μεγάλες ελλείψεις βασικών τροφίμων και αγαθών. Η παράλληλη διακοπή της ηλεκτροδότησης από το κράτος – δολοφόνο προκάλεσε σοβαρά προβλήματα και στη λειτουργία του βασικού σταθμού αφαλάτωσης, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της περιοχής να δίνει μάχη για λίγο καθαρό νερό.

Οι συνθήκες κόλασης που επικρατούν στη Γάζα και η στενή πολιορκία που υφίστανται από τον Γενάρη πολλές μεγάλες πόλεις Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη είναι αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας του Ισραήλ με τις ΗΠΑ και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Χωρίς τη στήριξή τους δεν θα συνεχιζόταν το ξεκλήρισμα του παλαιστινιακού λαού, ούτε θα προχωρούσε ο νέος γύρος επιθέσεων και προκλήσεων που προκαλεί το Ισραήλ από τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη μέχρι τη Συρία και τον Λίβανο, στον δρόμο προετοιμασίας κλιμάκωσης των προκλήσεων και των επιθέσεων και έναντι του Ιράν, ενώ οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει το συστηματικό σφυροκόπημα των Χούθι της Υεμένης από τα μέσα Μάρτη.

Η συνεχής δραματική επιδείνωση των συνθηκών ζωής στη Γάζα έχει έναν ολοφάνερο βασικό στόχο. Τον βίαιο διωγμό των Παλαιστινίων από την περιοχή, ώστε να «οικοπεδοποιηθεί» και να εποικιστεί εκ νέου, στο πλαίσιο επικερδούς «επένδυσης» αμερικανο-εβραϊκών οργανώσεων εποίκων. Το σχέδιο του Τραμπ για επενδύσεις στη Γάζα, ώστε να γίνει «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής», προχωρά, με το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο να έχει συγκροτήσει ειδική υπηρεσία που θα αναλάβει τη διευκόλυνση της μετανάστευσης όσων Παλαιστινίων της Γάζας, ή και της Δυτικής Όχθης, «αποφασίσουν» να ξεριζωθούν και να ζήσουν στο εξωτερικό.
Ενώ διαπράττονται αυτά τα μαζικά εγκλήματα από το κράτος- δολοφόνο, ο Μητσοτάκης σε επίσκεψή του στο Ισραήλ μίλησε για “κοινές αξίες” με τον Νετανιάχου, στηρίζοντας απροκάλυπτα την δολοφονική πολιτική του.

Μπροστά στις δραματικές ελλείψεις και στην πλήρη ισοπέδωση υποδομών και υπηρεσιών παντός είδους, έγιναν κάποιες διαδηλώσεις Παλαιστινίων στη βόρεια Γάζα κατά της Χαμάς, όπου ζήτησαν την παραίτηση της Χαμάς και τον τερματισμό του πολέμου. Το γεγονός αυτό αξιοποιήθηκε από τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας, ο οποίος κάλεσε περισσότερους Παλαιστίνιους να διαδηλώσουν κατά της Χαμάς και να απαιτήσουν αφενός να φύγει από τη Γάζα, αφετέρου να απελευθερώσει όλους τους ομήρους, γιατί «έτσι θα σταματήσει ο πόλεμος».
Πλάι στην κλιμάκωση των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα συνεχίζεται το καθημερινό τρομοκρατικό μπαράζ ισραηλινών στρατιωτικών επιθέσεων κατά των Παλαιστινίων της Δυτικής Όχθης, εξαπολύοντας από τις 21/1 αιματηρές επιθέσεις στο πλαίσιο του «Σιδηρού Τείχους», που προβλέπει στρατιωτικές εισβολές και αποκλεισμούς παλαιστινιακών πόλεων και χωριών, διάλυση υποδομών, ανατίναξη κατοικιών, βίαιες μετατοπίσεις πληθυσμών, τρομοκρατικές συλλήψεις και βασανιστήρια στις φυλακές. με απώτερο στόχο τον διωγμό δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων.

Στη Συρία το Ισραήλ επεκτείνει την κατοχή εδαφών, τα οποία απειλεί να προσαρτήσει, ενώ συνέχισε τους βομβαρδισμούς σε νότια και κεντρική Συρία, προκαλώντας δυσφορία στην κυβέρνηση τζιχαντιστών και στην Τουρκία. Οι ισραηλινές επιθέσεις καταγράφονται σε περίοδο κατά την οποία οι Κούρδοι επιχειρούν στη Δαμασκό να μιλήσουν «με μία φωνή» μετά την εύθραυστη συμφωνία της 10ης Μάρτη ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον διοικητή των κουρδικών δυνάμεων SDF. Στις 18/3 κουρδικά κόμματα, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, στη Βορειοανατολική Συρία (Rojava) κατάρτισαν από κοινού λίστα αιτημάτων, συμπεριλαμβανομένου εκείνου της μετατροπής της Συρίας σε ομοσπονδία.

Ταυτόχρονα στον Λίβανο το Ισραήλ βομβάρδισε στόχους στη Βυρητό για πρώτη φορά μετά την εκεχειρία, ενώ οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση του Λιβάνου για εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου δήλωσε πως κανείς στη χώρα του δεν επιθυμεί εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, απαντώντας έτσι σε πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου στη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, που είχε προβλέψει την πιθανότητα σύναψης σχέσεων μεταξύ Τελ Αβίβ και Βηρυτού. Αναφέρθηκε και στα πέντε υψώματα του Νοτίου Λιβάνου κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ που έχει καταλάβει ο ισραηλινός στρατός, αναφέροντας πως δεν έχουν καμία στρατιωτική αξία, αλλά βασικό στόχο να συνεχίσουν την άσκηση πίεσης στον Λίβανο. Για τη Χεζμπολάχ τόνισε ότι αυτή «έχει τους υποστηρικτές της, τους βουλευτές και την εκπροσώπησή της». Η δήλωση έγινε σε μία προσπάθεια να εξηγήσει πρόσφατη αναφορά του, πως «έχει τελειώσει η εξίσωση στρατός – λαός – αντίσταση» και πως την αποκλειστικότητα της χρήσης όπλων έχει το κράτος.

Εντονη «κινητικότητα» γύρω από το Ιράν και το πυρηνικό του πρόγραμμα αναπτύσσεται, τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από Κίνα και Ρωσία, με την κάθε πλευρά να προσπαθεί να αποκομίσει τα μέγιστα γεωπολιτικά οφέλη για τη διασφάλιση των συμφερόντων της στη Μέση Ανατολή και ευρύτερα.

Σε συντονισμό με το Ισραήλ, ο Τραμπ διέταξε την εξαπόλυση φονικών επιδρομών κατά των Χούθι στην Υεμένη, σε συνεργασία με τη Βρετανία. Οι επιθέσεις των ΗΠΑ συνεχίζονται καθημερινά σε πόλεις και χωριά των Χούθι της Υεμένης, προσπαθώντας να εξοντώσουν ηγετικά στελέχη και να τρομοκρατήσουν τον λαό.

Προσπαθούν επίσης, διά της κλιμάκωσης πίεσης, να στείλουν μήνυμα στο Ιράν. Οι ΗΠΑ δεν κρύβουν πως ετοιμάζονται για επίθεση στο Ιράν, αν δεν καταστεί εφικτή συμφωνία τερματισμού του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Το δεύτερο αεροπλανοφόρο που στέλνουν στην περιοχή ενισχύει τους σχεδιασμούς αυτούς. Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου, Μοχάμεντ Καλίμπαφ, προειδοποίησε: «Αν οι Αμερικανοί επιτεθούν στην ιερότητα του Ιράν, ολόκληρη η περιοχή θα ανατιναχθεί σαν ένας σπινθήρας σε αποθήκη πυρομαχικών. Οι βάσεις τους και εκείνες των συμμάχων τους δεν θα είναι ασφαλείς».

Σε αυτές τις συνθήκες ξεκίνησαν κοινή άσκηση ναυτικές δυνάμεις από το Ιράν, τον Λίβανο, το Ιράκ και την Υεμένη «προς υποστήριξη των Παλαιστινίων της Γάζας». Η κοινή ναυτική άσκηση έγινε στον Περσικό Κόλπο καθώς και στην Κασπία Θάλασσα στα βόρεια και νότια χωρικά ύδατα του Ιράν, με αφορμή την «Ημέρα της Ιερουσαλήμ».