Με την εκδήλωση των πρώτων πυρκαγιών φέτος από τον Μάρτη, ενάμιση μήνα πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και ενώ οι εποχικοί πυροσβέστες καταγγέλλουν μέχρι και μείωση του προσωπικού τους σε περιοχές «πρώτης προτεραιότητας», ο νέος υπουργός πολιτικής προστασίας, Γ.Κεφαλογιάννης, στα χνάρια του προκατόχου του αναμασά τη γνωστή και βολική για την κυβέρνηση καραμέλα της κλιματικής κρίσης για να προετοιμάσει για τα επερχόμενα Βατερλώ του καλοκαιριού, υποστηρίζοντας με απύθμενη υποκρισία πως «θα είμαστε στο καλύτερο δυνατό σημείο που υπήρξε ποτέ η χώρα».

Ωστόσο η παραμορφωτική εικόνα της επίπλαστης πραγματικότητας μιας τάχα «επιχειρησιακής ετοιμότητας», που πασχίζει να προπαγανδίσει η παντελώς ανυπόληπτη και απομονωμένη πλέον κυβέρνηση της Δεξιάς, κονιορτοποιείται καταρχήν από τη μαζική κινητοποίηση εποχικών πυροσβεστών το πρωί της 20ης Μάρτη έξω από τη Βουλή. Ο Κώστας Παπαντώνης, πρόεδρος του πανελλαδικού σωματείου συμβασιούχων πυροσβεστών, έκανε λόγο για μια εκδικητική συμπεριφορά της κυβέρνησης απέναντι στους εποχικούς πυροσβέστες. Όπως καταγγέλλουν οι συνάδερφοί του, οι ηλικιακοί κόφτες στην περιβόητη προκήρυξη του υπουργείου, πετούν έξω τους εποχικούς με 35 χρόνια προϋπηρεσίας. Όλα αυτά παρά το ότι τον Νοέμβρη του 2024 κατά τη συνάντησή τους με τον τότε υπουργό Κικίλια και τον Τουρνά, οι τελευταίοι δεσμεύτηκαν για επαρκή μοριοδότηση για να μη χαθεί η εμπειρία που έχει αποκτηθεί τα τελευταία χρόνια. Οι εκπρόσωποι των εποχικών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πως «δε θα είμαστε έτοιμοι την 1η Μάη, καθώς οι νέοι πυροσβέστες θα χρειαστούν ένα μήνα εκπαίδευση…προβλέπεται πιο δύσκολη αντιπυρική περίοδος φέτος με mega fires». Την ίδια στιγμή λοιπόν που η ΝΔ κάνει λόγο για 15.500 μόνιμους και 2.500 εποχικούς πυροσβέστες, δεν μπορεί να κρύψει την υποστελέχωση και τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης του πυροσβεστικού σώματος.

Πιο συγκεκριμένα έχουν θεσμοθετηθεί τέσσερις κατηγορίες προσωπικού: οι μόνιμοι γενικών και ειδικών καθηκόντων, οι πενταετούς υποχρέωσης πυροσβέστες, οι επταετούς θητείας και βέβαια οι εξάμηνης (φέτος οχτάμηνης) απασχόλησης. Ένας αριθμός περί των 1.400 και πλέον μόνιμων στελεχώνουν τις 14 πυροσβεστικές υπηρεσίες των ιδιωτικών αεροδρομίων της Fraport και του Ελ. Βενιζέλος και τα 11 πυροσβεστικά κλιμάκια των ιδιωτικών οδικών αξόνων και πάγια τα 7 πολεμικά αεροδρόμια, το αεροδρόμιο Ηρακλείου και τους 6 λιμενικούς πυροσβεστικούς σταθμούς. Συνολικά δηλαδή περί τους 1.650 πυροσβέστες είναι εκτός επιχειρησιακού σχεδιασμού. Ταυτόχρονα τα οργανικά κενά με βάση ξεπερασμένα οργανογράμματα προηγούμενων δεκαετιών εξακολουθούν να είναι γύρω στις 4.000. Παράλληλα σοβαρές ελλείψεις παρατηρούνται ακόμα και στον ατομικό εξοπλισμό των εξουθενωμένων πυροσβεστών, των οποίων το επάγγελμα δε χαρακτηρίζεται ως βαρύ, επικίνδυνο και ανθυγιεινό. Εξάλλου την πυροσβεστική υπηρεσία κοσμούν υπέργηρα οχήματα και πτητικά μέσα -σαπάκια. Στο ίδιο μήκος κύματος και η δασική υπηρεσία παραμένει χωρίς εξοπλισμό, υποδομές και μέσα, με συνέπεια τα ακαθάριστα δάση, τους δασικούς και αγροτικούς δρόμους που αποτελούν εύφλεκτο υλικό, κίνδυνο-θάνατο για την έναρξη και την ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς. Εξού και ο Κεφαλογιάννης στον επίλογο του δεκάρικού του φρόντισε να κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών του λαού, και παρά τις αρχικές φανφάρες κατέληξε στη στωική διαπίστωση: «κανείς δεν περιμένει, ειδικά με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις τα τελευταία χρόνια στην κλιματική κρίση, ότι δε θα υπάρξουν πυρκαγιές και δε θα υπάρξουν δυστυχώς και καταστροφές. Ο στόχος μας είναι να αποτρέψουμε πρώτα από όλα την ανθρώπινη απώλεια και βεβαίως να περιορίσουμε τις καταστροφικές συνέπειες»…Ο Κεφαλογιάννης δεν ξέχασε και την περιβόητη ατομική ευθύνη όσον αφορά τις δηλώσεις καθαρισμού των οικοπέδων, απειλώντας πως σε περιπτώσεις που δεν έχει υπάρξει ο αντίστοιχος καθαρισμός θα επιβληθούν τα ανάλογα πρόστιμα.