Αναλαμβάνοντας τα προεδρικά καθήκοντα των ΗΠΑ για δεύτερη θητεία την 20ή του Ιανουαρίου, ο ξανά πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει προχωρήσει σε υπογραφή προεδρικών διαταγμάτων και ανακοινώσεων διαφόρων προθέσεων και στόχων, θέτοντας έτσι το πλαίσιο της νέας «Χρυσής Εποχής», όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια σειρά μέτρων και πολιτικών αυταρχισμού και ξενοφοβίας στο εσωτερικό και επιθετικότητας και τραμπουκισμού στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και των διεθνών σχέσεων. Η πιο πρόσφατη από τις προκλήσεις του αφορά τους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας. Σε από κοινού συνέντευξη τύπου με τον διαβόητο Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου την περασμένη Τρίτη, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να εκτοπισθούν οι Παλαιστίνιοι από εκεί, ώστε να ανοικοδομηθεί η περιοχή και να μετατραπεί… σε Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής! Όπως συνηθίζει και στις παρεμβάσεις του για τα διεθνή ζητήματα δεν απέκλεισε την εγκατάσταση στρατιωτικών δυνάμεων εκεί.
Ο Νετανιάχου καθόταν δίπλα του, πότε χαμογελώντας αρρωστημένα και πότε έχοντας μια έκφραση πιο ανήσυχη. Φυσικά αν οι Παλαιστίνιοι εκτοπισθούν με το πρόσχημα της δικής τους ασφάλειας και ανοικοδόμησης της Λωρίδας, δε θα τους επιτραπεί ποτέ να γυρίσουν πίσω και αυτό υποκρύπτεται, όχι και ιδιαίτερα εδώ που τα λέμε, στις δηλώσεις του Τραμπ, που για άλλη μια φορά αγνοούν πλήρως οποιαδήποτε έννοια διεθνούς δικαίου και κανονισμών.
Η Σαουδική Αραβία ήταν από τις πρώτες χώρες που απέρριψαν το σχέδιο και δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να έχουν σχέσεις με το Ισραήλ χωρίς τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. Πολλοί ηγέτες κρατών της Μέσης Ανατολής έχουν ήδη αρνηθεί να δεχθούν Παλαιστίνιους εκδιωγμένους από τη Γάζα.
Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα σχέδιο βίαιου εκτοπισμού, εθνοκάθαρσης και προσάρτησης μιας περιοχής με το έτσι θέλω. Σε αυτό τον τρόπο θεώρησης των διεθνών πραγμάτων άλλωστε εντάσσεται και η επιθυμία του προέδρου των ΗΠΑ να «αγοράσει» με το ζόρι ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός τη Γροιλανδία, που κανονικά ανήκει στη Δανία. Οι αναφορές λένε ότι η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, χαρακτήρισε το σχετικό 45λεπτο τηλεφώνημα του Τραμπ στα τέλη του Γενάρη ως «φοβερό», θέτοντας τη Δανία, που είναι και σύμμαχη χώρα υποτίθεται στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, σε κρίση και σε αναζήτηση στήριξης από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.
Στην ίδια λογική είναι και οι προηγούμενες δηλώσεις για τη διώρυγα του Παναμά και φυσικά για την πιθανότητα ο Καναδάς να προσαρτηθεί στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ εκτοξεύει απειλές και τραμπουκισμούς όπως του έρθει, μιλώντας μόνο με τη γλώσσα της ισχύος.
Παράλληλα η νέα προεδρία έχει ήδη ξεκινήσει τον πόλεμο των δασμών με άλλες χώρες. Απειλεί ήδη τον Καναδά και το Μεξικό με επιβολή δασμών ύψους 25% προκειμένου οι δύο χώρες να συμφωνήσουν στην εποπτεία των συνόρων τους για μείωση του εμπορίου ναρκωτικών και έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, δύο ζητήματα που ο Τραμπ σκοπίμως συγχέει πολλές φορές. Οι δύο χώρες μπορεί να συμφωνήσουν σε ό,τι ζητήσει ο Τραμπ, αλλά αυτό δεν αποτελεί εγγύηση ότι θα αποφύγουν τους δασμούς. Επιπλέον 10% δασμοί τέθηκαν ήδη σε ισχύ και στις εισαγωγές από την Κίνα. Αυτές οι τρεις χώρες είναι οι τρεις μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ, έχοντας το 40% των συνολικών εξαγωγών προς αυτές. Ο Τραμπ απειλεί και την ΕΕ με δασμούς, προσπαθώντας να επιβάλει αύξηση των αμυντικών δαπανών στις χώρες του ΝΑΤΟ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε προεκλογικά υποσχεθεί τον άμεσο τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Τώρα φαίνεται να απαιτεί από τον πρόεδρο Ζελένσκι πρόσβαση στις σπάνιες γαίες της χώρας προκειμένου να συνεχισθεί η αμερικάνικη ενίσχυση. Αυτό έγινε γνωστό στις 4 Φεβρουαρίου όταν ο Τραμπ έκανε σχετικές δηλώσεις, κατηγορώντας ταυτόχρονα τους Ευρωπαίους ότι δεν παρέχουν αρκετή στήριξη στην Ουκρανία. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Ζελένσκι ευθυγραμμίστηκε αμέσως, καλώντας τις ΗΠΑ να επενδύσουν στην εξόρυξη των σπάνιων γαιών στη χώρα του. Όλα αυτά σαφώς δε συγκλίνουν προς τον τερματισμό του πολέμου, παρά στην εντονότερη εμπλοκή των ΗΠΑ σε αυτόν.
Όσον αφορά τα εσωτερικά στις ΗΠΑ, το τελευταίο διάστημα η προσοχή είναι στραμμένη στο ζήτημα της αναμενόμενης μαζικής απέλασης παράνομων μεταναστών. Αυτή δεν έχει αρχίσει ακόμη να γίνεται πράξη, καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι τόσο εύκολο, απαιτεί την κινητοποίηση τεράστιων πόρων. Ωστόσο έχουν γίνει διάφορες επικοινωνιακές κινήσεις για να ικανοποιηθεί η ξενοφοβική βάση των Ρεπουμπλικάνων, με τον Λευκό Οίκο να αναρτά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φρικτές εικόνες με αλυσοδεμένους μετανάστες υπό απέλαση σε στρατιωτικό αεροσκάφος. Γενικά η οποιαδήποτε επιδρομή των αρχών ενάντια σε μετανάστες προβάλλεται έντονα από την προεδρία, ωστόσο ο ρυθμός απελάσεων μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχει ξεπεράσει αυτόν της εποχής του Ομπάμα.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προσπαθήσει να καταργήσει τη χορήγηση ασύλου σε ανηλίκους, καθώς και τη χορήγηση ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί στις ΗΠΑ, αλλά για την ώρα τα σχέδιά του έχουν ματαιωθεί από αποφάσεις δικαστηρίων.
Όταν ακόμη κυβερνούσε η διοίκηση Μπάιντεν, ο Τραμπ την κατηγορούσε ότι στέλνει τη Ρωσία στην αγκαλιά της Κίνας, υπονοώντας ότι αυτός θα ασκήσει μια διαφορετική πολιτική, όπου θα συσπειρώσει συμμάχους γύρω του για να χτυπήσει τον μεγάλο αντίπαλο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Ωστόσο, από τις πρώτες κινήσεις δε φαίνεται κάτι τέτοιο. Ασκώντας αφόρητες πιέσεις σε συμμάχους και μη, δεν αποκλείεται να δημιουργήσει και άλλες ρωγμές προς εκμετάλλευση από την υπομονετική κινέζικη εξωτερική πολιτική…