Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρωτοφανές πραξικόπημα που οργάνωσαν οι Αμερικανοευρωπαίοι ιμπεριαλιστές και οι ντόπιοι λακέδες τους με μοχλό το συνταγματικό δικαστήριο στη Ρουμανία. Μιας και τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών δεν τους ήταν αρεστά, οι δυτικοί επικυρίαρχοι υπερασπίζοντας δήθεν το δικαίωμα της «ελεύθερης, δημοκρατικής έκφρασης » του ρουμανικού λαού που τάχα παραβιάστηκε από «κακόβουλη ξενική επιρροή», πλειοδότησαν όλο το προηγούμενο διάστημα σε αφόρητες πιέσεις, ωμούς εκβιασμούς και τελεσιγραφικά διλήμματα προς το πολιτικό σύστημα της χώρας. Πέτυχαν τελικά, με αιχμή του δόρατος την κατάπτυστη απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου, την ακύρωση του επίμαχου α΄ γύρου των προεδρικών εκλογών που ανέδειξαν στην πρώτη θέση τον ακροδεξιό, ευρωσκεπτικιστή -«φιλορώσο» υποψήφιο Κ. Γκεοργκέσκου.
Στη συγκυρία κλιμακώνουν την επεμβατική τους δραστηριότητα με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν να ανακοινώνει την έναρξη έρευνας κατά του Tik Tok, διασπείροντας αφειδώς την αμερικανονατοϊκή προπαγάνδα σύμφωνα με την οποία ο Γκεοργκέσκου επωφελήθηκε από μια παράνομη εκστρατεία που ενορχηστρώθηκε από τη Μόσχα και ξεδιπλώθηκε κυρίως στο εν λόγω κινέζικο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Η πρόεδρος της Κομισιόν θυμήθηκε λοιπόν όψιμα, προσχηματικά και με προφανή σκοπιμότητα πως «στην ΕΕ όλες οι διαδικτυακές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένου του Tik Tok, πρέπει να λογοδοτήσουν». Από την πλευρά της η ιδιοκτησία της κινέζικης πλατφόρμας αντέτεινε πως «έχει προστατεύσει την ακεραιότητά της σε 150 εκλογικές αναμετρήσεις σε όλο τον κόσμο», καθώς και ότι «έχει παράσχει στην Κομισιόν εκτενείς πληροφορίες σχετικά με αυτές τις προσπάθειες και έχει λεπτομερώς και δημοσίως αναλύσει τις ισχυρές ενέργειές της».
Με το κοινωνικοπολιτικό κλίμα βαθιά πολωμένο ακολούθησαν πολύπλοκα παζάρια και οι συνεννοήσεις (υπό το άγρυπνο βλέμμα των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ) συνεχίστηκαν για μέρες με αμείωτη ένταση από τα δυτικόδουλα κόμματα. Καρπός των πολυκύμαντων αυτών διεργασιών ήταν ο σχηματισμός κυβέρνησης από τρία φιλοευρωπαϊκά κόμματα με επικεφαλής τον σοσιαλδημοκράτη Τσολάκου: το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, το φιλελεύθερο-κεντροδεξιό και τη δημοκρατική συμμαχία των Μαγυάρων. Ο Τσολάκου έσπευσε αμέσως μετά την εκλογή του να δώσει τα διαπιστευτήριά του στους αμερικανονατοϊκούς προστάτες του και τα ντόπια στηρίγματά τους: «είναι σημαντικό η κυβέρνηση αυτή να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να εξασφαλίσει ένα προβλέψιμο κλίμα για το επιχειρηματικό περιβάλλον…καθήκον μας είναι πρώτα και κύρια να υπερασπιστούμε τη θέση της Ρουμανίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».
Ωστόσο το γαϊτανάκι της ενδοαστικής αντιπαράθεσης, με φόντο τον οξύτατο ανταγωνισμό Δύσης-Ρωσίας, αναμένεται να ξεδιπλωθεί ακόμα περισσότερο το αμέσως προσεχές διάστημα. Καταλύτη επιτάχυνσης των εξελίξεων αποτελεί η προσφυγή του Γκεοργκέσκου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων Ανθρώπου για να ακυρωθεί η επίμαχη απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου που κήρυξε άκυρο τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών τον περασμένο Νοέμβρη. Ήδη το ρουμάνικο εφετείο ακύρωσε τη σχετική προσφυγή Γκεοργκέσκου. Τη ρευστότητα της κατάστασης αποτυπώνουν και οι «ανησυχίες» του απερχόμενου φιλοδυτικού προέδρου Γιοχάνις: «Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ρουμανία είναι μια εκτεταμένη κυβερνητική και κοινοβουλευτική κρίση. Κάτι τέτοιο πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία…Η Ρουμανία βρίσκεται σε μια πολύ περίπλοκη κατάσταση. Έχουμε πόλεμο στα σύνορα. Έχουμε υβριδικές επιθέσεις κατά της Ρουμανίας που οδήγησαν στην ακύρωση των προεδρικών εκλογών-μια κατάσταση άνευ προηγουμένου».