Ίσως θα πρέπει να οργανωθεί μαζικός έρανος για να ενισχυθούν οι αναξιοπαθούσες τράπεζες και CEΟ (διοικητές) που τις διευθύνουν…

Οργή και μόνο οργή προκαλούν τις τελευταίες μέρες όσα διαμείβονται στο τρίγωνο τράπεζες – κυβέρνηση – κοινοβουλευτική «αντιπολίτευση». Το θέμα φυσικά προϋπήρχε αλλά η τελευταία διάσταση ήταν όταν το ΠΑΣΟΚ και ο αρχηγός του πρότειναν έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών με τον …εξαιρετικά υψηλό συντελεστή του 5%!!! Προσέξτε όχι των κερδών συνολικά όπως φορολογούμαστε όλοι αλλά μόνο των υπερκερδών που έχουν προκύψει από την υψηλή κερδοφορία των τελευταίων δύο ετών. Για τα συνολικά τους κέρδη ο φόρος είναι 0 (μηδέν) λόγω της αναβαλλόμενης φορολόγησης που θεσπίστηκε στην εποχή των μνημονίων και διατηρείται ακόμα, …για να προστατευτεί το τραπεζικό σύστημα παρά τις τρεις μέχρι τώρα ανακεφαλαιοποιήσεις που πληρώσαμε όλοι μας.

Τι ισχύει ακριβώς όμως και τι καταγράφεται στα στοιχεία των «ευαγών» αυτών ιδρυμάτων;

Αναβαλλόμενη φορολόγηση μέχρι το 2030 ίσως και περισσότερο, μέχρι σήμερα δεν έχει
εισρεύσει ούτε σεντς στα κρατικά ταμεία.
Το 2023 οι τράπεζες κατέγραψαν κέρδη μετά από φόρους ύψους 3,8 δισ. ευρώ.
Το 2022 είχαν καταγράψει κέρδη 3,4 δισ. ευρώ (αύξηση 11,4%).
Τα καθαρά έσοδα από τους τόκους αυξήθηκαν κατά 51,5%, φτάνοντας τα 8,5 δισ. ευρώ.
Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν κατά 8,3%, ξεπερνώντας τα 1,798 δισ. ευρώ
Το πρώτο 9μηνο του 2024 καταγράφουν κέρδη που φτάνουν τα 3,5 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή που σχεδιάζουν να μοιράσουν στους μετόχους τους ικανά μερίσματα, που η φορολόγησή τους είναι 5%. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε μειώσει τον φόρο των μερισμάτων από 15 σε 10%, και η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση από το 10% σε 5% που ισχύει μέχρι και σήμερα.

Ιδιαίτερα προκλητικό είναι το γεγονός πως ενώ τα επιτόκια καταθέσεων βρίσκονται κοντά στην περιοχή του μηδενός από 0,35 έως 0,80 στην καλύτερη των περιπτώσεων, αντίθετα τα επιτόκια των κάθε είδους δανείων που χορηγούν οι τράπεζες στην πελατεία τους είναι πάνω από 11 φορές ψηλότερα. Στην αντίπερα όχθη που χιλιάδες χρεωμένα νοικοκυριά είτε έχουν χάσει τα σπίτια τους από τα «κοράκια» είτε κινδυνεύουν να τα χάσουν, προσπαθώντας να τα τακτοποιήσουν με τις ρυθμίσεις και τους διακανονισμούς που προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση και μόνιμο άγχος για την θηλιά που κρέμεται για χρόνια πάνω από τα κεφάλια τους. Ο δε ανεπάγγελτος Χατζηδάκης που καμώνεται τον υπουργό Οικονομίας, προκλητικός όπως πάντα δήλωσε πως οι τράπεζες μπορεί να γκρεμιστούν αν φορολογηθούν τα υπερκέρδη τους.

Ωστόσο και σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν εντέχνως από την κυβέρνηση και στη σκιά δημοσκοπήσεων που καταγράφουν υψηλά ποσοστά δυσαρέσκειας για την ασκούμενη πολιτική και στο ζήτημα αυτό, μάλλον θα προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση για μείωση προμηθειών που εισπράττουν οι τράπεζες για συναλλαγές από τους πολίτες. Όλα ενδέχεται να ανακοινωθούν από τον Μητσοτάκη στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Όμως και παρόλα αυτά η μεν κυβέρνηση συνεχίζει να παρουσιάζει τις τράπεζες ως έχουσες σοβαρά προβλήματα που χρειάζονται στήριξη, ενώ το ΠΑΣΟΚ με τη στέφανο της αξιωματικής αντιπολίτευσης διεκδικεί είτε έκτακτη εισφορά για τα υπερκέρδη που μάλλον το έχει πλέον υποβαθμίσει σαν θέμα, είτε προσαρμοσμένο στις ράγες της κυβέρνησης διεκδικεί και αυτό ίσως μεγαλύτερες μειώσεις σε έξοδα και προμήθειες που επιβαρύνουν τους συναλλασσόμενους.

Με λίγα λόγια και συνοπτικά, κοινοβουλευτικές σκιαμαχίες σε ξένο αχυρώνα.